Uzman YazılarıGenel

Zaditen Şurup

Etken madde olarak ketotifen içeren Zaditen şurup alerjik rinit ve konjontivit şeklinde alerjik durumların göstermiş olduğu belirtilerde tedavi amaçlı kullanılır. Ayrıca atopik dermatit alerjik egzamanın giderilmesinde, kronik kurdeşenin belirtileri gözlenen derideki kızarıklık ve kaşıntı ile kendini gösteren ödem alerjik semptomlarının geçmesi için kullanılır.

Alerjik nezle beraberindeki astım belirtilerinin ve alerjik bronşit ve bronşiyel astımın önlenmesinde oldukça etkilidir. Gözde sulanma, boğaz, göz, burunda kaşıntı oluşmasında, hapşırma, burun akıntısı gibi alerjik nezle belirtilerinin giderilmesinde tercih edilir.

İlgili Link: Voltaren

Zaditen Şurup Kullanım Amaçları

Konjonktivit, gözün en dış tabakasını oluşturan beyaz bölgenin ve göz kapağı içindeki zarı örten alanın iltihaplanmasıdır. Genellikle bahar alerjisi olan kişilerde gözler kan ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkar. Atopik dermatit bir tür alerjik egzamadır ve diğer yandan kronik kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Genellikle saman nezlesi ve astım gibi diğer alerjik hastalıkları olan kişilerde görülür.

6 aylıktan 17 yaşına kadar olan çocuklarda ve ergenlerde histaminin neden olduğu ödem, kızarıklık, ateş, kaşıntı, sulanma, burun akıntısı gibi alerjik semptomları önlemek ve tedavi etmek için Zaditen şurup kullanılır. Ayrıca astım ataklarını önlenmesi açısından da önemli bir yere sahiptir.

İlgili Link: Calpol Şurup

Zaditen Şurup Kullanım Şekli

Zaditen şurup yalnızca ağızdan alınmalı ve reçete edildiği şekilde kullanılması gerekir. Zaditen şurup, alerjik rinit ve göz iltihabı gibi hastalıklarda yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. İçerisindeki ketotifen maddesi sayesinde alerjik reaksiyonların ortadan kaldırılması amaçlanır. Kullanım dozu ise doktor tarafından farklı bir şekilde uygulanması istenmediği sürece Zaditen şurup altı ay ile üç yaş arası günde iki defa toplam 0,25 ml alınmalıdır.

3 yaş üzerinde bulunan çocuk ve ergenlerde ise günde iki defa toplam 5 ml şurup almaları gerekir. Tercihen yemekten sonra veya yemek sırasın kullanıma uygundur. Doktorun vermiş olduğu dozlar ile alınması gerekir. İlacı tam dozunda alabilmek için içerisinden çıkan plastik kaşık ile içilmesi gerekir.

Zaditen Şurup Yan Etkiler

Zaditen Şurup Yan Etkiler

Zaditen şurup içerisinde bulunan ketotifen etken maddesine alerjisi olan bireyler ve epilepsi hastalığına sahip olan kişiler ilacı kullanmamaları gerekir. Diyabet hastaları ise Zaditen şurup kullanırken dikkatli olmaları gerekir. Yaygın bir şekilde görülen yan etkiler olarak uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk ve aşırı tepki verme durumu olarak sayılabilir. Yaygın olmayan yan etkiler, baş dönmesi, sık bir şekilde idrara çıkma, idrar esnasında yanma hissi ve ağız kuruluğudur.

Kiloda artış yaşanması ve sürekli uyuma isteği seyrek yan etkiler arasında bulunur. Havale, mide bulantısı ishal, kusma, baş ağrısı gibi semptomların sıklığı belirli değildir. Dışkı renginde açılma gözlenmesi, idrar renginin koyu bir hal alması, ateş ve nezle ise çok seyrek rastlanan yan etkiler arasında yer alır.

Zaditen Şurup Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Altı aylıktan küçük olan bebeklerde Zaditen şurup kullanılmamalıdır. İlaç kullanımı doktordan habersiz bir şekilde bırakılmamalıdır. Bırakmaya karar verildiği zaman doz miktarının kademeli bir biçimde azaltılması gerekebilir. Bunun yanında, ilacın aniden kesilmesi, sağlık açısından olumsuz durumların yaşanmasına neden olabilir.

Zaditen tedavisine başlanan ilk günler içerisinde tepkilerde zayıflamalar görülebilir. Bu nedenle araç ya da iş makinesi kullanırken dikkatli olunması gerekir. Zaditen şurup, içerisinde sorbitol bulunur. Doktor tarafından bazı şekerlere tahammülsüzlük durumu olduğu belirtilmişse, ilacın kullanımı için doktor ile iletişime geçilmesi gerekir. Bunun yanında, Zaditen şurup, içerisinde sukroz bulunur. Bu durum, dişler üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Farklı İlaçlarla Beraber Zaditen Şurup Kullanımı

Farklı astım ilaçlarının kullanımında, alkol alımında, güçlü etki yaratan ağrı kesicilerin kullanımında, uyku ilaçları kullanımında Zaditen şurup tedavisine başlandığı zaman doktora ya da eczacıya danışılması uygun olur. Doktorun vermiş olduğu talimatlara uyarak tedaviye başlanması gerekir. Ayrıca, doktor, hastanın tedaviye vermiş olduğu yanıta bakarak, doz ayarlarında değişiklikler yapabilir. Yanlışlık fazla dozda Zaditen kullanımı gerçekleştirildiği zaman vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir.

Unutulan dozları desteklemek için çift doz almak gibi yanlış davranışlardan uzak durulması gerekir. Tedavinin kesilmesi gerektiği durumlarda doktor ile görüşmelerin yapılması gerekir. İki ile dört haftalık bir süreç içerisinde ilaç kullanımının giderek azaltılması sağlanarak kesilmesi gerekir. Ancak, tedavinin kesilmesinin ardından astım belirtilerinde tekrarlamalar yaşanabilir.

Zaditen Şurup Ek Bilgi

İlacı kullanabilmek için doktor tarafından reçete edilmiş olması gerekir. Ketotifen etken maddesini bulunduran Zaditen şurup çilek kokusuna sahip bir şuruptur. Vücudun alerjik reaksiyonlara sebep olan maddelerin azaltılmasını sağlayarak astım belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olan bir ilaç olarak yer alır. Tedavinin ilk başlamış olduğu sürelerde görülen uyku hali, baş dönmesi, ağızda kuruma gibi belirtiler tedavi sürdürüldüğü takdirde zaman içerisinde kaybolacaktır.

Ancak, herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması için bu belirtiler gözlendiği zaman doktora danışılması kişinin yararına olacaktır. Alerjik rinit, halk arasında bilinen adıyla saman nezlesi tedavisinde de sıklıkla kullanılır. Burunda tıkanma ve akıntı, gözler içerisinde görülen kaşıntı ve sulanma, sık bir şekilde hapşırma ve sinüs basıncı belirtileri ile kendini gösterir.

Zaditen Şurup ve Doz Ayarlanması

İlacın temel prensibi, vücutta gözlenen alerjik tepkilerin kontrol altına alınmasını sağlayarak iltihabın azaltılmasında etkilidir. İlacın içilmesi unutulduğunda, unutmanın fark edildiği an ilaç içilmelidir. Bunun yanında, Zaditen şurup kullanımı unutulduğunda ve sonraki dozun içilme zamanı gelmişse unutulan dozun atlanılması gerekir.

İlaç kullanımına başlanmadan önce ilaç içerisinde bulunan prospektüsün dikkatli bir şekilde okunması gerekir. Böylelikle, kullanılan ilaç hakkında bilgi alınmasının yanında yaşanabilme olasılığı bulunan yan etkilerin de öğrenilmesi sağlanır. Doktorun verdiği dozları artırmak ya da azaltmak gibi bilinçsiz davranışlarda bulunulması tedavi sürecinin yarıda kalmasına ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu