Anne ÇocukGenelHamilelik

Kürtaj Nasıl Yapılır

Kürtaj diğer adı ile kürtaj gebeliğin bitirilmesi anlamına gelmektedir. Kürtaj süresi gebeliğin 10. haftasına kadardır. Beta Hcg değeri 1500 değerini geçtiğinde ve kese ultrasonda görülebildiğinde kürtaj yapılır. Bunun sebebi bir dış gebelik durumu var ise ve kürtaj yapılırsa tanı gecikebilir ve bu da hastada ciddi riskler doğurur. Kürtaj sonrası ise dış gebelik devam edebilir ve karın içi kanamaya neden olabilir. Beta Hcg testi yaptırılmadı ve sadece adet gecikmesi biliniyorsa, kese mutlaka ultrasonda görülmelidir ki kürtaj yapılabilsin. Daha ilerlemiş gebeliklerde ise ilaç kullanımı, gebeliğin annenin hayatında tehlike yaratması durumu olsa bile kürtaj ancak heyet kararı alındıktan sonra yapılabilir. Kürtaj genel anestezi ile yapılmış ise hasta 30- 60 dakika süre içerisinde normal yaşantıya dönebilecek duruma gelir. Epidural ya da lokal anestezi yolu ile de yapılabilir.

 

 

Kürtaj Çeşitleri 

 

Kürtaj gebelik sonlandırılması için yapılabileceği gibi rahim içerisinden örnek alma işlemi de kürtaj olarak adlandırılır.

 

Boş Gebelik ve Kürtaj; gebelikle kesesini oluşturan zar ve plasenta oluşmuştur ama embriyo oluşmamıştır. Ultrason ile teşhis edilir ve gebeliğin bitirilmesi gerekir. Bu gebelikte vakumlu kürtaj uygulanır ve hasta aynı gün normal yaşantısına dönebilir.

 

Mol Gebelik ve Kürtaj; plasentanın anormal gelişim göstermesi ile oluşan bir gebeliktir. Genel anestezi altında rahim ağzı genişletilir ve rahim temizlenir.

 

Dilatasyon Kürtaj; gebeliğin bitirilmesi için rahim içinin temizlenmesi işlemidir.

 

Revizyon Kürtaj; Düşük sonrası rahim içerisinde kalan parçaların temizlenmesidir.

 

Probe Kürtaj;  düzensiz adet kanamalarından dolayı rahim içinden örnek alınması işlemidir.

 

Pipel ile Kürtaj; Menopozdan sonra rahim ağzının incelmesi ile ince plastik kanüller ile örnek alınması işlemidir.

 

Kürtaj Esnasında Oluşabilecek Riskler 

 

Rahim Ağzı Yaralanmaları(Servikal); kanamalar, rahim delinmesi, anesteziye bağlı alerji, erken dönemde kürtaj yapılmış ve rahim içerisinde bozukluklar var ise gebelik sonlandırılamayabilir.

 

İlgili Link: Sağlıklı Hamilelik İçin Öneriler

 

Vakumlu Kürtaj Nedir? 

 

Kürtaj Nedir
Vakumlu Kürtaj Nedir

Lokal ve genel anestezi altında rahim içerisinde negatif basınç yaratarak tahliye dezenfeksiyon uygulanmasıdır. Hamileliğin ilk haftalarında yapılan vakumlu kürtajda hasta aynı gün normal hayata dönebilir. Vakumlu kürtaj işlemi öncesi rahim ağzı enfeksiyon riskine karşı özel solüsyonlarla  temizlenir. Kanüller ile rahim içerisine ulaşılır. Rahim içerisinde negatif basınç ile rahim içerisi temizlenir. 10 ile 20 dakika arası bir süre içerisinde vakumlu kürtaj işlemi tamamlanır. Vakumlu kürtaj sonrası parça kalma riski, enfeksiyon riski çok azdır. İşlem sonrası kanama da az olur. Bu işlemin klasik kürtaja göre rahime zarar verme riski yoktur. Gebelik bitirme işlemi vakumla yapıldığından rahim içi yapışıklık durumuna daha az rastlanır.

 

Kürtaj işlemi sonrasında endometrial kalınlık gözlemleniyor ise rahim içi yapışıklık görülme riski ortadan kalkar. Kürtaj sonrasında önerilen antibiyotik düzenli olarak kullanılmalıdır. Vajinal duş yapılmamalıdır. 15 gün cinsel ilişkiye girilmemelidir. Kasık ağrısı da olabilir ve 2 haftaya kadar sürebilir.

 

Kürtaj şu durumlarda yapılmamalıdır:

  • Kanda pıhtılaşma sorunu
  • Kalp, akciğer, anestezi alerjisi
  • Pelvik enfeksiyon

 

Kürtaj Sonrası Kanama 

 

Kürtaj işlemi cerrahi bir müdahale olduğundan kürtaj sonrası belli bir süre kanama olması normaldir. Bu nedenle tedirgin olmamak gerekir bu doktorların beklediği bir durumdur. Kişinin kürtaj sonrası oluşabilecek olumsuz belirtileri bilmesi önemlidir. Yani kişi kendini gözlemlemelidir. Kanamanın ne miktarda olduğu, kanama ile beraber görülen belirtiler, hangi durumda doktora ulaşmak gerekir bunların bilinmesi çok önemlidir. Kürtaj sonrası kanama 1 ile 3 hafta arası sürebilir. Bu süre uzarsa eğer ve başka semptomlarda görülürse doktora görünmek gerekmektedir. Kürtaj sonrası deniz ve havuza kesinlikle girilmemesi ve kanama devam ediyor ise cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.

 

Acil olarak sağlık kuruluşuna başvurulması gereken durumlar;

  • Bayılma
  • 15 günden fazla gelişen kanama
  • Adet döneminde olandan daha fazla kanama
  • Şiddetli kasık ağrısı
  • 38,3 dereceyi geçen ateş

 

İlgili Link: Hamilelikte Sigara Kullanımı

 

Kürtaj Sonrası Adet Görm

 

Kürtaj Sonrası Kanama
Kürtaj Sonrası Adet Görme

 

Kürtaj işlemi sonrasında hemen adet görülme durumu olmayabilir. Rahimde tekrar yumurta üremesi ve döllenmeden dışarı atılması için belli bir zaman geçmesi gerekiyor. Birkaç hafta geçtikten sonra menstrüasyon dönemine girilmezse hamile oldukları şüphesi olabiliyor. Bu şüphe her zaman yersiz değildir. Adet dönemine girilmemiş ise kürtaja rağmen hamileliğin ortadan kalkmadığı düşünülebilir. Kürtaj yapılıp 6 haftalık süre geçtikten sonra adet görülmemişse hamilelik şüphesi düşünülebilir. Yapılan kürtaj işlemi sonucunda da hormon düzeni bozulabiliyor ve düzensiz adet görme durumu oluşabiliyor. Ancak öngörülen süreden sonra adet görülmemesi halinde riske atmayıp bir hamilelik testi yaptırmakta fayda var.

 

Kürtajın Psikolojik Etkileri 

 

Kürtaj istenmeyen gebeliğin sonlandırılması anlamındadır. Yani mantık çerçevesinde verilen bir kararla çocuk doğurmak istenilmeyebilir. Ancak her ne kadar kürtajı kendi istekleri ile yaptırsalar da kadınlar bunun üzüntüsünü ömürleri boyunca yaşamaktadırlar. Kürtaj anlam olarak kazıma küreme olarak bilinir ve rahimdeki küçük canlı bu yolla alınır. Kürtaj yaptırmanın geçerli pek çok sebebini sayabiliriz.  Anne babanın yaşamını negatif etkileyecek bir çocuğu istememek, annenin çocuk için erken bir dönem olduğunu düşünmesi, bilinçsiz ergenlik dönemi sonucu gibi… Hamilelik döneminin başlaması ile kesilen adet dönemi sonucu hormonlar değişiyor. Kürtaj işlemi ile her ne kadar iki tarafında rızası olsa da kalp atışını duyduğunuz bebek alınarak vücuda bir dış müdahale gerçekleşmiş oluyor. Bu durumda her ne kadar kürtaja razı olunsa da annenin kendini kötü hissetmesine, hüzün içerisine girmesine sebep olabiliyor.

 

Eğer kadın kendi istemediği halde aile baskısı ile kürtaja karar vermişse bu ikilem kadının bebeğini kaybetmiş tepkisi vermesine sebep oluyor. Yine kürtajın yapıldığı ortamın uygun olmaması, cenini görmesi kadının akut stres tepkisi vermesine neden oluyor. Bunu depresyon, yas duyguları eklenebiliyor. Çünkü kendi bünyenize hücrelerinize ait bir parçanın alınıp yok edilmesi hissine de kapılabiliyor kadınlar. Kürtaj sonrası kadınlar en fazla suçluluk duygusu içerisine giriyor. Özellikle evlilik dışında gerçekleşen hamileliklerde bu duygu depresyona kadar götürebiliyor.

 

Hamile kaldığı öğrenince yaşadığı anlık sevinçten sonra çeşitli sebeplerle kadının bebeği aldırma kararı vermesi durumuna dönüşen bir karar kaybın sonucunda üzüntü ve suçluluk duygusu getirmektedir. Bu üzüntü eşi ile ilişkileri, ailenin tutumu ile ilgili olarak olumsuz durumlarla karşılaşıldığında travmaya sebep olmaktadır.

 

Kadının eşi ve ailesi ile diyaloğu kürtaj sonrası psikolojik süreci atlatması anlamında önemlidir. Eğer sevgi dolu, paylaşımcı bir ortamda ise bu süreci daha rahat atlatacaktır. Kadınlar kürtaj öncesi ve sonrasında psikolojik destek almalıdır. Psikiyatrik destek kadar öncelikle eş ya da partner ve ailenin mutlaka duygusal destek vermesi ve sabırlı davranması önemlidir.

 

Kürtaj diğer adı ile kürtaj gebeliğin bitirilmesi anlamına gelmektedir. Kürtaj süresi gebeliğin 10. haftasına kadardır. Beta Hcg değeri 1500 değerini geçtiğinde ve kese ultrasonda görülebildiğinde kürtaj yapılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu