GenelGündemYaşam

Pratik Önerilerle Bambu Bakımı

Bakımı uzun süreç ve fazlaca sabır gerektiren bambu bitkisi, son yıllarda mutfağımızda kullandığımız tepsinin, tabağın bile üretiminde kullanılır haldedir. Buğdaygiller familyasından olan bambu bitkisinin birbirinden farklı olan pek çok türü vardır. İnsanlığın, birçok alanda işine yarayan ve hayatı kolaylaştıran bambu bitkisinden evler dahi inşa edilebilir. 

İlgili Link: Yeşim Taşı

Bambu Bitkisi Nasıldır? 

Asya’da, Güney ve Kuzey Amerika’da ayrıca Afrika’da üretimi yapılan bambuların şimdiye kadar görülmüş en büyük hali 80 cm genişliğe sahip ve 38 metredir. Kimi bambu çeşitleri seyrek çiçek açar. İki farklı tipi olan bambuların ilki; ağaca benzer şekilde büyüyerek tahta haline bürünür ve ince yapraklara sahiptir ama son derece büyük çiçekler verir. Bir diğer bambu çeşidi ise ot şeklinde büyüyen ve boyları 1 metreyi aşmayan zayıf, ince türlerdir.

Esnek oldukları için kırılmaya elverişli bir yapıdadırlar. Gıda, mobilya, kıyafet, inşaat malzemesi gibi birçok ürünün üretiminde bambu tercih edilir. Japonya ve Çin’in en önemli ve revaçta gelir kaynağı haline gelen bambu, yetiştirilmesi bakımından oldukça sabır gerektiren olaydır. Ekimi yapılan bambu bitkisi beş yıl uyur vaziyette kaldıktan sonra yeşermeye başlar ve büyür. Filizlenmeye ancak başlayan bambu, bu süreçten sonra hızlı bir şekilde büyüme evresine geçer ve kısa süre zarfında metrelerce uzunluğa ulaşır. 

İlgili Link: Evde Frezya Bakımı

Bambunun Yetiştiği Şartlar Nasıldır?

Sıcak ülke bitkisi olan ve birçok eşyanın yapımında kullanılan bambunun diğer adı da Hint kamışıdır. Dünyada en çok tropikal bölgelerde yetişen bambunun, toprağın alt kısmında kalan kalın gövdesi bulunur ve dallanarak büyüme gösterir. Bambu bitkisinin gövde uzunluğu türlerine göre değişir. Yaprakları şerit görünümündedir ve bambu yaprakları, yaşlı olanlarda dallardan, genç bambularda ise gövdeden çıkar. Uzun ömürlü olan bambu bitkileri 120 yıla kadar bile yaşayabilir. 1300’den fazla türü olan bambu İnce yapraklı ve ağaç şeklinde büyüyen yapıdadır.

İnce olan yapraklar aynı zamanda geniş bir yapıya sahiptir. Büyüme konusunda oldukça başarılı olan bu türleri 38 metreyi bulan boyları ile kırılma konusunda dayanıklıdır. Bunun sebebi bambunun esneklik özelliğidir. Bambu bitkisinin çiçeklerinin açması 65-120 yıl sürebilir. Ayrıca bambu, dünyanın en hızlı büyüyen bitkisi olma konumundadır. 

İlgili Link: Aleo Vera Bakımı

Bambu Bitkisinin Sahip Olduğu Özellikleri

 Dayanıklı bir yapıya sahip olan bambunun bodur, küçük türleri varsa da büyük olan bambu türleri de vardır. Uzun yıllar yaşayabilen bambular yüzyıllar boyunca insanlığın işine yarayan kullanışlı bitkilerdir. Diğer bitkilere oranla karbondioksit emilimi konusunda daha iyilerdir. Bu nedenle ormanlar için en faydalı olan ağaçlardan biridir. Bol miktarda oksijen üreten ve salan bambu bitkileri küresel ısınmaya karşı önemli bir önlem konumundadır. Çoğunlukla Uzakdoğu ülkelerinin yağışlı olan iklimlerinde rahatlıkla yetişilerek diğer bitkilere göre 4 kat daha fazla karbondioksit emme gücündedirler. Kullanımı git gide artan bambunun, endüstriyel alanda da yetiştiriciliği artmıştır. Bu da çevre ve doğanın yararına olan bir durumdur.

Bu nedenle bambu yetiştiriciliğin artması dünya açısından çok önemlidir. Bini aşkın türü bulunan bambuların kimi çeşitleri kısa süre içinde kendi kendine de yetişebilir. Bazı türleri de uzun bir zaman içerisinde uğraşılarak yetiştirilir. Bambu güçlü bir kök yapısında olduğundan erozyon konusunda koruma sağlayan bir bitkidir. Bambuların genç olan sürgünlerinin içeriğinde toksin madde olabildiği için direkt şekilde kullanımı tavsiye edilmez. 

Bambu Bitkisinin Yetiştirilmesi Nasıl Olur?

Bambu Bitkisinin Yetiştirilmesi Nasıl Olur

 Işığını sevmesiyle bilinen bambu bitkisinin iyi bir şekilde büyümesi için güneşe ihtiyacı fazladır. Tohum şeklinde ekilen bambu düzenli bir şekilde sulanır ve gübre takviye edilir. Filizlenmesi 5 yıl süren bambu güneş ışığı olan bölgelerde güneşin olduğu yöne doğru eğilir. Evde yetiştirildiği vakit ise aydınlatma amaçlı, ışıklardan faydalanılabilir. Bambu yaprakları başka bir madde ile temas ettirilmemelidir. Rüzgâr ve soğuk hava gibi durumlar bambu bitkisini etkiler. Bambu bitkisinin yaşamını sürdürdüğü suyu haftada bir, temizi ile yenilenmelidir.

Sararmış ve zayıflayan yaprakları varsa kopartılarak sağlıklı şekilde yetişmesine olanak sağlanır. Neredeyse her iklime ayak uydurabilen türleri bulunur. Ancak genel manada bu bitki su ve güneşe çok düşkündür. Bambu bitkisi evde yetiştirilecekse derinliği en az 45 cm olan saksı tercih edilmelidir. Vazo ya da saksının dip kısmına da çakıl taşları eklenmelidir. 

Bambu Bitkisini Çoğaltmak Nasıl Bir Yol İzlenir?

Bambu Bitkisini Çoğaltmak Nasıl Bir Yol İzlenir

Ufak parçalara kesilen ve bir süre de suda bekletilen bambular bu sayede köklendirilebilir. Kök salan bambu uygun saksı ve toprağa dikilmelidir. Bambunun suda kalan kısımlarının hava akımından korunması adına bir cisimler kapatılması ve hava ile temasının kesilmesi önemli bir noktadır. Diğer adı şans bambusu olan ve suda yetişen bambu çeşitlerini evlerde görmek mümkündür. Bambular şekil itibari ile kıvrıktır ve bitki boru şeklinde ve içi boştur. Bu kıvrık olan yapılarından dolayı dekoratif amaçlı kullanılır ve ortama hoş bir hava katar.

Ofis ve evlerde sıklıkla kullanılan bambular ayda yaklaşık 3 cm uzar. Haftada bir kez suyunun değiştirilmesiyle sağlıklı bir şekilde büyümesi sağlanır. Havanın sıcaklığına bağlı olacak şekilde haftada 1’den fazla olarak da değiştirilebilir. Çoğaltma işlemi yapılacak olan bambular minik parçalar şeklinde kesilir ve kireçsiz bir suda bekletilir. Suyun üzerinde kalan kısım daha sonra filizlenmeye başlar ve bu köklenme süresi boyunca güneş alan bir yerde tutulması makbuldür.

Bambu Bitkisinin Kullanıldığı Alanlar Hangileridir?

 Bambu bitkisinin turşusu bile yapılabilir. İnşaat malzemesi olarak kullanılabilen bambulardan köprüler, evler, borular yapılabilir. Deniz ulaşımında da kullanılan bir bitkidir. Tekstil alanında, dekoratif ürünlerin üretiminde, eşya yapımında, müzik enstrümanı ve silah yapımında, kağıt, banyo havlusu gibi ürünlerin üretiminde kullanılır ve sağlıklı bir hammaddedir. Dünya üzerinde çok eski yıllardan beri birçok alanda kullanılan bambu, Türkiye’de 2000’lerin başından bu yana popüler olmaya başlayan bambunun ülkemizdeki kullanımı Asya ülkelerine nazaran çok daha düşüktür. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu