Uzman YazılarıGenelSağlıklı Yaşam

Çağın Hastalığı Uykusuzluk

Uzmanlar 3 ayı geçen uykusuzluk sorunlarının “insomnia” rahatsızlığının en büyük belirtisi olduğu konusunda uyarıyorlar.

Uykusuzluk kelimesi kulağa basit bir sorunmuş gibi gelse de yapılan araştırmalar uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin yaşam kalitelerinin ciddi oranda düştüğüne işaret ediyor.

“Uykusuzluk, uykuya dalmada zorlanma, gece sık tekrarlayan uykunun bölünmesi sorunları, ya da bireyin olması gerekenden az uyuması demektir.

Toplumda yaşadığı bu soruna çare arayan ya da daha teşhis konulmamış pek çok birey bulunmaktadır. Yaşanılan uyku sorunlarının temelinde aşırı kaygı, depresyon ruh hali gibi kişinin duygu dünyasına bağlı sebepler görülmektedir.

Uykusuzluğun bir diğer nedeni olan dış etmenler listesinde ise , kişinin dönemsel olarak yaşadığı stres, işsizlik ve yaşamsal kaygılar, uygun olmayan yatak seçimleri ve ani bırakılan ilaç kullanımları yer alır.

Neredeyse tüm dünyada uyku hali ölümün kardeşi olarak tanımlanır. Uyku alanında yaptığı çalışmalarla tanınan American Sleep Disorders Association (ASDA) uyku ve uyanıklık bozukluklarının tanı sınıflamasını 1979 yılında “Sleep” adıyla çıkardığı dergide yayınlamıştır.

İlgili Link: Anjiyosarkom Nedir

İnsomnia Nedir?

Uyku Bozukluklarının oldukça farklı nedenlerle oluşabileceğinden bahsetmiştik. Bu nedenlerden en sık rastlanılanlardan biri olan İnsomnia ve psikiyatrik bozukluklardaki uyku değişiklikleri ruh sağlığında en önem arz eden durumlardır.

İnsomnia, uykuya dalma, uykuyu devam ettirme ve uykunun sonlandırılmasına ilişkin, yetersiz ve dinlendirici olmayan uyku olarak kabul edilmektedir. Yukarıda sayılan tüm özellikler insomnia teşhisi için yeterli olmakla birlikte, bunların hepsi bir arada da olabilmektedir. Aslında insomnia ile kastedilen şey, kişilerin yeteri süre ve zaman diliminde uyuyamadığı için dinlenemediği ve yeni bir güne hazır olamadığı durumlar olarak tanımlanabilir.

Bireye insomnia tanısı koyabilmek için uyku sorununun 1 aydan daha fazla bir süredir devam ediyor olması gerekmektedir. Pek çok insan hayatının bir döneminde imsomnia sorunu ile yüz yüze gelmektedir.

İlgili Link: Amiloidoz Nedir

Uykusuzluk Nedenleri

Uykusuzluk Nedenleri

Bir tür uyku hastalığı olarak bilinen uykusuzluk, uykuya dalmak isteyip uyuyamama durumudur. Uykuya dalmadan zorluk, gecikme veya uykuların çok sık bölünmesi ya da çok erken uyanma durumudur. Bu sıkıntılar yaygın görülen uyku bozukluğudur. Uykusuzluk sorunu ile karşı karşıya olan ve bunu çok sık yaşayan hastalarda kendini halsiz ve yorgun hissetme durumu hat safhada olur. Uykusuzluk durumu sadece kişilerde enerji düşüklüğü ruh halini etkilemekle kalmaz. Başta kişinin sağlığı olmak üzere, iş ortamındaki performansını ve yaşam kalitesini etkilemekte oldukça payı büyüktür.

Yeteri kadar uyku için saat aralığı kişiden kişiye değişmekle birlikte yetişkinler için bu uyku saatleri 6 ila 8 saat aralığında olması gerektiği söylenir. Yetişkinlerde yaşanan bu uykusuzluk sorunu çeşitli travmalar ve yaşanan stresli durumlardan kaynaklı ortaya çıkabilir. Kısa süreli olabileceği gibi bir ay ve daha uzun sürede devamı görülüyorsa uzman bir doktora gidilmesi önerilir.

İlgili Link: Amenore Menstrüasyonun ( Regl Döneminin ) Olmaması Nedenleri

Uykusuzluğa Yol Açabilecek Nedenler

Kişilerin bilinçsiz ve çok miktarda ilaç kullanımları uykusuzluğa yol açan sebeplerden görülür. Duygusal anlamda ve fiziksel anlamda yaşanan rahatsızlıklar başta uyku düzeniniz olmak üzere sizi ve sağlığınızı olumsuz derecede etkiler. Kronik strese bağlı olarak uykusuzluk sorunu görülür. Psikolojik nedenler yüzünden uykularınızda bölünmeler ve uykusuzluk sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

 Tiroid hastalıkları da uykusuzluğun nedenleri olarak görülür. Depresyon durumu kişinin hem yaşam kalitesini düşürür hem de sağlığını başta uyku düzeni olmak üzere birçok alanda etkiler. Gürültülü ortamlar, rahatsız edici ışık ve aşırı sıcak ortamlarda uykusuzluğa yol açan etkenler arasındadır.

Uykusuzluk Hastalığında Belirtiler Nelerdir?

Ruh hali ve bedensel olarak sürekli bir yorgunluk hali vardır. Bundan kaynaklı sinirli ruh hali görülür. Gün içinde bu sorundan kaynaklı uyuklama durumları belirir. Konsantre olamama ve hafıza sorunları yaşanır. Geceleri yatağa yattıktan sonra uykuya rahat dalamama durumu ile kendini gösterir. Geceleri 3-4 defa uyanmak veya çok erken saatlerde uyanmak da belirtiler arasındadır. Gece uyumaya rağmen sabah kalktığında dinç hissedememe, uykusuzluğa bağlı olarak hata yapmakta sıklığın artması ve uykusuzluk yüzünden kazaların yaşanması da uykusuzluk hastalığının yaşandığına dair belirtilerdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu