GenelGündem

Evde Frezya Bakımı

Evde Frezya Bakımı Sanıldığının Aksine Son Derece Pratiktir. Renkli ve hoş kokulu bir özelliğe sahip olan frezya çiçeği ilkbaharda çıkmaya başlar. Çiçeğin beyaz, sarı, mor ve pembe gibi renkleri bulunur. İlkbaharın gelmesiyle beraber frezya çiçeği tüm çiçekçi dükkanlarını hoş kokusuyla doldurur. Fresh ve hafif bir kokuya sahip olan frezya çiçeği kozmetikte en çok tercih edilen kokular içerisinde yer alır. Aynı şekilde parfüm yapımında da frezya çiçeği tercih edilir. Frezya çiçeğini sevenler bu çiçeği satın alarak evde, balkonda ya da bahçede dilediğiniz gibi yetiştirebilirsiniz.

Soğanlı bitki türlerinden olan frezya yetiştirmesi oldukça kolay bir çiçektir. Renkli görünümü ile bulunduğu ortama canlılık katar. Çiçeği ister topraktan isterseniz vazoda yetiştirebilirsiniz. Frezya çiçeğini alarak evde bakımını yapmak için öncelikle uygun bir alan belirlemek gerekir. Frezya için alınan saksı içerisine uygun toprak seçimi yapılmalıdır.

Kokusu ile ve rengarenk görüntüsü ile evinize canlılık katmak için tercih ettiğiniz bir ev çiçeği için uygun sıcaklığı belirlemek gerekir. Frezya soğanlarını saksı içerisine ektikten sonra can suyu verilmelidir.

Oda sıcaklığı 18 santigrat derecesinde olmalıdır. Frezya çiçeği gerekli kadar güneş ışığı almalıdır. Sulama işlemi ihmal edilmeden her gün az miktarda yapılmalıdır. Çünkü toprağın nemli olması gerekir. Tüm bu bakım işlemleri yapıldıktan sonra şahane görüntüsü ve güzel kokusuyla frezya çiçeği saksı içerisinde rengarenk çıkmaya başlar.

Frezya Çiçeği 

Frezya çiçeği pencere önünde, balkonda, bahçede koşulların sağlandığı hemen her alanda saksı içerisinde ya da toprakta yetişir. Anavatanı Güney Afrika olan frezya çiçeği görüntüsü ve misk kokusu ile görenleri kendisine hayran bırakır. Pek çok ülkede en çok tercih edilen bitki içerisinde yer alır. İlkbaharın gelmesiyle beraber frezya çiçeği rengarenk bir şekilde çiçekler inerek etrafı mis gibi sıcacık kokular yayar.

Farklı renk tonlarında renkleri bulunan çiçeğin en yaygın olarak kullanılan rengi ise beyaz, sarı ve pembedir. Yumrulu ve soğanlı süs bitkileri içerisinde bulunan frezya çiçeği yaşam alanlarında saksı içerisinde kolaylıkla yetiştirilir. Önemli olan frezya çiçeği için imkanların elverişli olmasıdır. Saksıda frezya yetiştirmek için öncelikle frezya soğanlarını almak gerekir. Baharın müjdecisi olan frezya çiçeğini ekmek için uygun zamanın tercih edilmesi gerekir. Ayrıca frezya çiçeği ılık havaları sever.

Frezya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? 

Frezya Çiçeği

Frezya çiçeği görüntüsü ve kokusu ile bulunduğu ortamda hoş bir görüntü sağlar. Birçok türü bulunan frezya çiçeği yetiştirmek isteyenlerin öncelikle uygun mevsimi beklemesi gerekir. Yılda bir defaya mahsus çiçek açan frezya çiçeği için öncelikle frezya soğanı almak gerekir. Bu soğanları ekmek İçin hava alabilen özel bir saksıya ihtiyaç duyulur.

Frezya çiçeğinin yeşillenip çiçek açması için uygun toprak tercih edilerek ekim işlemi yapılır. Toprağın içerisine kimyasal gübre ya da ahır gübresi konulabilir. Frezya çiçeği ekildikten sonra hemen can suyu verilmeli ve her gün belli miktarlarda toprak sulanarak nemli hale getirilmelidir. Saksı güneş alan bir yere koyulmalıdır.

Frezya Çiçeğinin Anlamı 

Baharın müjdecisi ve güzel kokuların habercisi olan frezya çiçeği süs bitkileri içerisinde bulunur. Anavatanı Güney Afrika olan bu çiçek tüm dünyada yaygınlık kazanarak yaşam alanlarını süslemiştir. Aynı şekilde frezya çiçeği Türkiye’de de yetiştirilmeye başladı. Birbirinden güzel ve renkli çiçekleri olan frezyanın anlamı da oldukça güzel ve manidardır. Beyaz frezya içerisinde umudu ve ışığı barındırır. Bu çiçeği sevdiklerinize alarak beyaz çiçeğin anlamı ile beraber hediye etmeniz insanları mutlu eder. Sarı renkli tercih edilen frezyalar ise samimiyeti ifade eder.

İçten gelen sıcaklık, sevgi sarı renk ile anlatılır. Sarı zaten kendi içerisinde sempatik bir renktir. Frezya çiçeği ile sarının buluşması en içten duyguları ifade eder. Pembe frezyalar ise azim, istek anlamlarına gelir. Aynı zamanda pembe renk sevgiyi de ifade ederek kullanılır. Pembe frezya sevgiliye verilecek en anlamlı hediyelerden biridir. Mor frezya ise neşeli ve mutlu anları temsil eder. Bu nedenle herkesin bir arada olduğu neşeli ve mutlu anlarda mor frezeyayı tercih etmek günün anlamına uygun olacaktır.

İlgili Link: Bonsai Çiçeği

Frezya Çiçeği Bakımı 

Frezya Çiçeği Bakımı Nasıl Olur

Frezya çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Bu konuda öncelikle karar verilmesi gereken en önemli unsur frezya çiçeğinin hangi dönemde çiçek açıyor olmasına karar vermek olacaktır. Eğer frezya çiçeğinin ilkbaharda rengarenk açmasını istiyorsanız çiçeğin ekimini sonbaharda yapmış olmanız gerekir. Çiçeğin seveceği toprak tipi tercih edilmelidir.

Bunun için alkali ya da kumlu Topraklar oldukça elverişlidir. Toprağın iyi su tutması ve sürekli nemli tutulması gerekir. Bakın yapılırken sulama oldukça önemli bir konudur. Çiçek ekildikten sonra her gün az miktarda sulaması yapılır.

Çiçek açmaya başladıktan sonra ise damla şeklinde sulamak daha doğru olacaktır. Soğuk havaların daha çok seven frezya çiçeği üretimi daha çok kış aylarında gerçekleşir. Evde freze yetiştirmek isteyenler sıcaklık değerini özen göstermesi gerekir. Bakım yaparken toprağa ara sıra gübrelemek çiçek açısından uygun olacaktır.

Frezya çiçeği görüntüsü ve kokusu ile bulunduğu ortamda hoş bir görüntü sağlar. Birçok türü bulunan frezya çiçeği yetiştirmek isteyenlerin öncelikle uygun mevsimi beklemesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu