GenelGündem

Aloe Vera Bakımı

Tropik bölgelerde yaşamadığınız sürece, aloe verayı evde bir ev bitkisi olarak yetiştirmek kolaydır. Güçlü güneş ışığını tercih ediyor ve sulamada onu öldürme olasılığı çok yüksek. Aloe, düşük ışıkta büyür ve zaman zaman sulansa bile hayatta kalabilir. Bununla birlikte, aloe bitkisinin son nefesini ne zaman alacağını tahmin etmek zordur.

Solmuş Aloe Vera’nın Belirtileri Nelerdir? 

Aşağıdaki işaretler aloe vera çiçeğinizin sağlıklı olmadığını gösterir.

  • Aloe bitkisinin yaprakları düz duruyorsa, muhtemelen yeterli güneş ışığı olmadığı anlamına gelir.
  • Yapraklar ince, dalgalı ve sarı veya kahverengidir.
  • Bitki çok yavaş büyür. Kökler siyah ve puslu.
  • Bitkiniz bu semptomların hemen altında görünüyorsa endişelenmeyin. Onları hayata geçirmek için gerekli adımları atarsanız hayatta kalma şansı artar.

Solmuş Aloe Vera Bitkisini Canlandırmak 

Aloe vera bitkilerinde en yaygın ölüm nedeni kök çürüklüğüdür. Durumun böyle olup olmadığını belirlemek için bitkiyi saksıdan çıkarmanız gerekir.Malzemeler Mala, Lastik eldivenler, Pot – kök sistemden 1/3 daha büyük Sprey şişesinde su, Sulu meyveler için kullanılan saksı toprağıdır.

Aloe Vera Köklerini Temizleme

Toprağı gevşetmek için malayı yavaşça içine  sürün. Bitki bu şekilde çıkacak. Bitkinin olabildiğince sağlam olduğundan emin olun, çiçeği sürüklemeyin. Su püskürterek kökleri temizleyin.
Kökleri, siyah veya puslu kökler açısından inceleyin.
Dikkatlice kesmek için makas veya bıçak yardımı ile siyah kökleri temizleyin.

Aloe Vera Bitkisi İçin Uygun Saksı 

Aloe verayı zararlı kökleri ve solmuş yaprakları çıkardıktan sonra yeni toprağa ve saksıya gömün. Bitkinin kök sisteminden 1/3 daha büyük bir saksı dikin. Sürahinin altını bir kahve filtresiyle hizalayın ve sulu meyveler için saksı toprağı ile yarıya kadar doldurun. Eğilmiş bitkinin kökünü saksıya koyun ve üzerini toprakla kapatın. Kök topunun tamamen toprakla kaplandığından emin olun. Bitkinin tabanına birkaç tutam su püskürtün. Bitkinin yeni bir saksıya alışması ve kırık kökleri onarması birkaç gün sürdüğü için çok fazla su dökmeyin.

Aloe Vera Bakımı Nasıl Olmalı? 

Taze aloe vera jeli kullanmak istiyorsanız yaprakları kesmeyin. Yaprağın toprağa değdiği yerde keskin bir bıçakla yaprağın tabanını kesin. Aynı şekilde, ölü yaprakları keserek sağlıklı büyümeye dikkat edin. Ayrıca jeli çıkarabilir ve daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Suyun buharlaşmasını azaltmak için zemine çakıl yerleştirin. Parmağınızı yere bastırarak toprağın kuru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Soğuk aylarda bitkilerinizi daha az, sıcak aylarda daha fazla sulayın. Çiçek dışarıdaysa 2 haftada bir sulamak yeterli olacaktır. Bitkiyi iç mekanda tutarsanız, her 3 veya 4 haftada bir sulayın.

Aloe vera bitkilerinde en yaygın ölüm nedeni kök çürüklüğüdür. Durumun böyle olup olmadığını belirlemek için bitkiyi saksıdan çıkarmanız gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu