GündemGenel

Sukulent Çeşitleri

Dikensiz kaktüs olarak bilinen sukulentler çok fazla çeşide sahiptir. Dekorasyon amaçlı kullanılan bitki çeşididir. Tek bir yapraktan çoğaltılmaları ile bilinirler. Su tutma kapasitesi yüksek bitki türüdür. Sukulent çeşitleri arasında en bilinen çeşit aloevera bitkisidir. Bu bitki hem güzellik için hem de cilt bakımı için günümüzde çok sıklıkla yetiştirilmektedir.

Senecio Rowlwyanuz türü görselliği muhteşem olan sukulent çeşitlerindendir. Çiçekli türlerinden olan Kalandiva türü ise menekşeyi andıran şekli ile ortama canlılık katar. Yüksek sıcaklığa dayanıklı türlerinin yanında çok soğuk havalara dayanıklı olan türleri de bulunmaktadır.

Elbette ki Sukulent çeşitleri söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı bitkiler de çıkmaktadır. Karşımıza çıkan Sukulent çeşitlerinin tamamın da kendine özgü bakım şartları bulunmaktadır. Bu kapsamda Sukulent bakımı nasıl yapılır? Sorusunun yanıtını biliyor olmak, beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir.

Sukulent Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sukulent bakımı için ilk olarak sıcaklığa dikkat edilmelidir. Genel olarak bu bitki türü sıcak iklimin bitkisidir. Dolayısı ile kış aylarında iyi muhafaza etmek gerekir. Sukulent bakımında saksı tercihi de çok önem taşır. Saksısı altı delikli olmalıdır. Böylelikle fazla su saksı altında kalır ve bitki zarar görmez. Saksı boyutu ise bitkinin boyutuna göre ayarlanmalıdır.

Çöl bitkisi olan sukulentlerin toprağı kumlu olmalıdır. Yani torf kullanılmalıdır. Yaz aylarında hafta 1 veya 10 günde 1 sulanmalıdır. Kış aylarında ise 20 günde veya ayda 1 sulanmalıdır.  Bu arada Sukulent bakımının son derece hassas bir süreci içine aldığını unutmamak gerkmektedir.

Sukulentler Nasıl Çiçek Açar?

Dekor amaçlı tercih edilen sukulentler birbirinden renkli çiçekleri ile çok etkileyici bir görünüm oluştururlar. Her sukulent kendine özgü bir biçimde çiçek açar. Her sukulent çiçek açmadığı gibi açanların da zamanları farklı olabilmektedir. Çiçek açan türleri ergenlik dönemine geldiklerinde çiçek açarlar.

Yavru olanlar çiçek açmazlar. Çoğunlukla ilkbahar aylarında çiçek açarlar. Bazı türleri ise sonbaharın başlarında, bazıları da kış aylarında çiçek açarlar. Tabi ki çiçek açabilmesi bakımına ve ortamına bağlıdır. Ortamını severse ve bakımı da iyi yapılırsa çiçek açma süresi kısalır. Bu noktada Sukulentlerin hassas bir şekilde bakılması, çiçeklerinin güzelliğini de arttırmaktadır.

Sukulent Türleri Nasıl Çoğaltılır?

Sukulent çok kolay çoğaltılabilen bir bitki türüdür ve birçok farklı yöntemle çoğaltılabilir. En çok tercih edilen yöntem ise toprakta çoğaltmadır. İlk olarak sukulentin sağlıklı olan yaprağı zarar vermeden koparılmalıdır. Koparılan yaprak kâğıt havlu arasında 3-4 gün kadar bekletilir.

Bekletme süresi sonunda koparılan bölgede zar oluşumu gözlenir. Bu oluşan zar köklenmeyi sağlıklı bir şekilde ilerletir. Sonrasında derin olamayan bir saksıya su tutma özelliğine sahip olan toprak koyulur. Yapraklar da bu toprak üzerine koyulur. Toprak nemlendirilir. Daha sonrasında köklenme oluşup oluşmadığı gözlemlenir. Yeni yavru oluşumu var ise eğer kesinlikle su değdirilmez.

Sukulent çoğaltma işlemin oldukça hassas olan bir süreci içine aldığını unutmamak şarttır. Bununla birlikte bu özel bitkinin neyi sevim neyi sevmediğini de bilmek önemli kazanımları da beraberinde getirmektedir.

Sukulent Güneşi Sever Mi?

Sukulentler parlak ışıktan hoşlanan bitkilerdir. Dolayısı ile hem ev ortamında hem dışarı ortamında rahatlıkla yetiştirilebilirler. Tek dikkat edilmesi gereken direk olarak güneş ışığına maruz kalmamasıdır. Aksi takdirde yapraklarında sararmalar oluşabilir. Ortamın ışık alıyor olması ve aydınlık olması yeterlidir.

Sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri ve çoğalmaları için aydınlık olmazsa olmazdır. Evde bakımı yapılacaksa eğer güney cepheye koyulması gerekir. Mümkün değilse de en ışık alan odaya koyulmalıdır. Ancak bazı türleri ise kuzey cephede daha iyi büyümektedir. Türe bağlı değişmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu