GenelSağlıklı Yaşam

Anemi Nedir

Halk dilinde kansızlık olarak adlandırılmakta olan anemi, kan değerleri içerisinde bulunan hemoglobin maddesinin belirli etkenler ile normal seviyenin altına düşmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu azalmaya bağlı olarak alyuvarların sayıca azalmasına yol açmakta buda beraberinde anemiyi getirmektedir. Birçok farklı çeşitte ortaya çıkan anemi sonradan olabileceği gibi doğuştan da insan vücudunda yer alabilmektedir.

 

Bu hastalık türünün tedavi edilmemesi insan vücudunda sonradan oluşacak ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Bu kansızlık hastalığının oluşmasında etkili olan bir diğer faktör ise vücut içerisine yeterli miktarda oksijenin girmediği zamanlar olarak belirlenmektedir. Bu süreçte oluşan anemi oksijensizlikten tüm organlar üzerinde bir zorlama etkisi yaratarak vücutta ağrılara sebebiyet vermektedir.

 

 

Anemi Çeşitleri 

 

Vücut üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip olan anemi hastalığı kendi arasında çeşitlenmektedir. Bu çeşitler arasında yer almakta olan Orak hücreli, Aplastik, Hemolitik, Pernisiyöz ve Megaloblastik anemi olarak yer alan bu çeşitler farklı özelliklere sahiptir. Orak hücreli anemi anne ve babadan geçen kalıtsal anemi türü olarak bilinmektedir. Yuvarlak yapıda olan kırmızı kan hücreleri, bu hastalarda orak şeklindedir. Hayati tehlike içermekte olan bu anemi çeşidi kan hücrelerinin esnekliğini kaybetmesi sonucunda oluşmaktadır.

 

Aplastik ve Hemolitik Anemi  

 

Aplastik anemi ise kemik iliği yetmezliğinden kaynaklı oluşan ciddi boyutta bir anemi çeşididir. Kemik iliği içerisinde kan hücrelerinin üretilmemesinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Hemolitik anemi, kan içerisinde yer alan hücrelerin yaşadığı zaman sürecinden önce yok olmasından kaynaklı oluşan bir anemi çeşididir. Kalıtsal bir süreçten kaynaklanabileceği gibi farklı etkenlere bağlı olarak sonradan da oluşabilmekte olan bir çeşittir. Bu anemi çeşidinde çoğalan kan hücrelerinin belirli etkenlerle yerle bir olması beraberinde kansızlık sürecini ortaya çıkarmaktadır.

 

İlgili Link: Hırsız Alarm Sistemleri

 

Pernisiyöz Anemi  

 

Pernisiyöz anemi ise vücudumuz için oldukça gerekli olan B12 vitamini ile doğrudan etkili olan bir anemi çeşididir. Yiyeceklerden alınan B12 vitaminin yetersiz kalması ve mide içerisinde oluşan bir asit türünün tüm vücut içerisindeki B12 vitaminlerinin emmesi sonucunda pernisiyöz anemi çeşidi görülmektedir. Hayati bir tehlikeye sahip olmayan bu anemi çeşidinde takviye B12 ilaçları bu aneminin tedavi sürecinde oldukça etkilidir.

 

Anemi Belirtileri 

 

Anemi Belirtileri Nelerdir

 

İnsan vücudunda yeterli miktara sahip olması gereken kan hücrelerinin belirli nedenler ile azalması sonucunda oluşan anemi bazı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler arasında halsizlik, yüz ve tırnak bölgelerinde solgunluk, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, aşırı derecede saç dökülmesi, üşüme, erken yorulma, dudakta çatlamalar gibi belirtiler yer almaktadır.

 

Halk dilinde kansızlık olarak adlandırılmakta olan anemi, kan değerleri içerisinde bulunan hemoglobin maddesinin belirli etkenler ile normal seviyenin altına düşmesi sonucunda oluşmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu