Uzman Yazıları

Kalp Krizi Nedir

Kalbi besleyen koroner damarların yavaş yavaş veya aniden tam olarak tıkanması durumuna kalp krizi diyoruz. Kalp krizi dakikalar içerisinde kalp kası harabiyeti ve kalp kasının ölümüne sebebiyet veren acil müdahale gerektiren tehlikeli bir tablodur.

 

 

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

 

Kalp Krizi geçiriyor olmanın en önemli belirtisi çok şiddetli ağrıdır. Bu ağrı genellikle 20 dakikadan uzun olur. Çoğunlukla birkaç saat devam eder.  Ağrının göğüste baskı tarzında olması ve ağırlık oluşturması karakteristiktir. Bulantı, kusma, soğuk terleme, baş dönmesi, nefes darlığı sıklıkla ağrıya eşlik eden semptomlardandır. Ağrı göğsün sol tarafına ve boyna sol kola ve çeneye yayılabilir. Onun dışında hastada yaygın bir korku hissi anksiyete mevcuttur. Kalbin etrafında yaygın bir sinir ağı olması dolayısıyla bazen de yansıyan ağrı şeklinde kendini belli edebilir. Böyle durumlarda mide ağrısı sırt ağrısı baş ağrısı diş ağrısı kalp krizi belirtileri arasındadır.

 

İlgili Link: Hamilelikte Kalp Krizi

 

Kalp Krizi Anında Ne Yapmalı?

 

Yılda 300 bine yakın insan kalp krizi geçirir. Neredeyse 100 binden fazla insan sırf bu nedenle yaşamını kaybeder.  Tek başınayken kalp krizi riskini anlamak için öncelikle ağrı türünü ayırt etmek gerekiyor. Göğsün orta kısmında başlayan baskı tarzında bir ağrıdır bu ve omuzlara, kollara ya da çeneye doğru yayılabilir.  Ağrı fark edilince hemen ambulans çağrılmalıdır. Çünkü kriz sırasında geçen süre hayati önem taşıyor. Uzmanlar uyarıyor. Kriz geçirdiğinizi düşünüyorsanız hemen bir aspirin çiğneyin. Çiğnenerek alınan aspirin bir anda kana geçerek kanı sulandırır ve o damarı tıkayan pıhtıyı eritir. Dolayısıyla hastanın hayatının kurtulmasına çok yardımcı olur. Hemen ilk müdahaleleri yaparken ağzına bir tablet aspirin verip çiğnetiriz ki bu bizim %30 – %40 oranında kalp krizinden kurtulmanın ilk aşamasını sağlar.

 

Ayrıca Kalp Krizi konusunda toplum arasında doğru sanılan yanlışlardan biri Öksürmek kalp krizini geçirmiyor. Öksürmenin kalp krizini önleyici herhangi bir etkisi yoktur. Hatta tam tersi kalbe ilave bir yük verdiği için zarar bile verebilir. Kalp damar sağlığı için doktorlar günde 30 dakika egzersiz öneriyor.

 

Kalbi besleyen koroner damarların yavaş yavaş veya aniden tam olarak tıkanması durumuna kalp krizi diyoruz. Kalp krizi dakikalar içerisinde kalp kası harabiyeti ve kalp kasının ölümüne sebebiyet veren acil müdahale gerektiren tehlikeli bir tablodur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu