Gündem

Türk Patent Nedir

Eski ismi Türk Patent Enstitüsü olan ama 10 Ocak 2017 tarihi itibariyle ismi Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değiştirilmiş kurum kendine ait bütçesi bulunan bağımsız bir kuruluştur. Bu kurumun temel amacı teknolojinin gelişmesine katkı sağmaktır. Bu amaçla patentler ve markalar üzerinde ki mülkiyet haklarının oluşturulması ve bu hakların korunması için çalışmalar düzenler.  Bu noktada ülkemizde patent belgesi almak gündeme geldiği zaman Türk Patent ve Marka Kurumu ilk akla gelen kurumdur.

Bu kurumun katkıları sayesinde ülkemizde bir serbest rekabet alanı oluşmasının önü açılmıştır. Yeni icatlar yapan insanlar, bilimsel ya da sınai alanda fikirleri olan kimseler bunların izinsiz kullanımının önüne kolayca geçebildiğinden insanlar üretim konusunda motive olmuşlardır. Bu durumda ilerlemenin daha fazla olması sağlanmıştır. Ayrıca günümüzde marka tescillerinin EPATS isimli E-Devlet ile senkron bir sistem üzerinden yapılabilmesi üretken kimselerin işlerini kolaylaştırmıştır. 

İlgili Link: Cep Telefonu Tarihi

Türk Patent Marka Tescil Nasıl Yapılır?

Marka tescili için internet üzerinden ya da doğrudan Türk Patent Enstitüsüne götürerek belgelerinizi teslim edebilirsiniz. Siz teslim ettikten sonra başvurunuz netlik kazanır ve o tarihten itibaren markanız koruma altına alınır. Daha sonra sıra belgelerin incelenmesine gelir. Eğer yapılan araştırmalarda belgelerde bir eksiklik görünmez ise başvuru usule uygun bulunarak Resmi Marka Bülteni üzerinden yayınlanır. Son aşamada ise sicil kaydı çıkarılır. Marka sahibine sicil kaydı ve marka tescil belgesi verilir.

Verilen belgelerde bir eksiklik varsa başvuru sahibine durum hakkında Türk Patent Enstitüsü tarafından bilgi verilir. Eksiklerin tamamlanması için 2 ay süre tanınır. Bu süre içinde kişi ya da firma belgelerini getirmezse tescil başvuru iptal edilir. Başvurunuzu EPATS üzerinden yapacaksanız turkpatent.gov.tr adresine girip EPATS logosuna tıklayıp “benim sayfam” üzerinden kişisel bilgilerinizi, PDF halinde tarifname, istem, özet ve resimleri yüklemeniz yeterlidir.

İlgili Link: Teknolojideki Gelişmeleri Günlük Hayata Yansımaları

Türk Patent Nereye Bağlı?

Ülkemizin mülkiyet hakları geçmişi oldukça eskiye dayanmaktadır. Ahilik müessesinden günümüzde kadar uzanan süreçte Türk Patent Enstitüsü kurulana kadar marka tescili ile ilgili ihlaller farklı kanunlara gözetilerek işlem yapılmıştır. Uluslararası hukukta ki düzenlemelere benzer şekilde kanunların yapılması için kurulan Türk Patent Enstitüsü Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı ama idari ve mali olarak özerk şekilde kurulmuştur.

Günümüzde ise bu kurum artık attığı başarılı adımlar sayesinde bir ofis halini almıştır. 19 Kasım 2003 tarihinde 5000 Sayılı Türk Patent Enstitüsü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun değişikliği ile çıkarılan yasalar ile günümüz koşullarına daha uyumlu bir hale getirilmiştir. Kurum şu an ise Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı tarafından tanınarak Uluslararası Patent Araştırma ve İnceleme Ofisi unvanını almak için çalışmalarını sürdürmektedir.

Türk Patent Ücretleri Ne Kadardır?

Türk Patent Kurumunun ücret tarifelerinde yıldan yıla değişiklik olmaktadır. Yapılan değişikliklerin hepsi de resmî gazetede yayınlanarak herkese duyurulmaktadır. Günümüzde pek çok kişinin uygun olarak nitelendirdiği, farklı mülki haklara göre başvuru ücretleri değişen kurumun fiyat tarifeleri, şu şekildedir. Modele yönelik başvuru ücretleri 10,76 TL dir. Marka tescili için yapılan başvurularda ise kişi ya da kurumlardan 321,61 TL istenmektedir.

Birçok insanın beklediği E- Devlet üzerinden yapılan başvurularda da ücret tarifesinde indirim bu sene yapılmamıştır. Model başvuru ve marka tescil ücretlerinin yanında coğrafi işaret fiyatları ve geleneksel ürünlerin tescil edilmesi için istenen ücretlerde 2,29 TL olarak belirlendi. Tasarımların tescillenmesi için yapılan başvurularda başvuru ücreti 54,24 TL olarak geçti.

Patent Neden Alınır?

Patent alınmasının temel sebebi insanların fikirlerini ve buluşlarını korumak ve onları daha fazla ilerleme konusunda teşvik edebilmektir. Bunun yanında kişiler buluşlarını ticari amaçlarla kullanmak isterlerse rahatça para kazanabilmeleri ve onların ürünlerinin taklit edilmesi sonucunda uğrayacakları zararları tanzim edebilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu sayede araştırma geliştirme döneminde ki emek ve katlanılan maliyetlerin boşa gitmemesi sağlanmaktadır.

Soyut bir olgu olan fikir Türk Patent Enstitüsü tarafında tescil edilmesi sayesinde somut bir hal almakta ve kullanılabilir duruma gelmektedir. Sadece fikir değil tescil edilen en ufak patent ya da bilgi bile 20 yıl süreyle kişi ya da kurum adına koruma altına alınabildiğinden mahkemelerinde işi kolaylaşmıştır. Önce sürülen bir ihlal davası çok kısa süreler için sonuçlanarak karara bağlanabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu