GündemGenel

Bakımı Kolay Guzmania Salon Bitkisi

Evinizi ne kadar güzel döşerseniz döşeyin bir köşesinde, ama küçük ama büyük bir çiçek olmadığı sürece ortamınız renklenemez. Tabii her ev ortamında bitki yetiştirmekte günümüz koşullarında mümkün değil. Evinizin çok güneş alıyor olması veya sadece aydınlık olması da seçeceğiniz çiçek konusunda önemlidir. Şimdi hemen her evde yetiştirilebilecek bir bitki olan bakımı kolay Guzmania salon bitkisinden bahsetmek istiyoruz.

İlgili Link: Erguvan Ağacı Özellikleri

Guzmania Bakımı

Tüm çiçekseverlere hitap edebilecek bir çiçektir Guzmania. Bakımı oldukça kolay olmakta birlikte alternatif aydınlatma ile bakılamaz. Direk güneş ışığından da uzak tutmak gerekir. Çiçeğindeki kırmızı, pembe ve turuncu tonlarıyla doğanın tüm renklerini evinizde hissedebileceğiniz rengârenk yapısı hemen her eve canlılık katar.

Saksı çiçeği olmasına rağmen büyümeden önce masa ya da sehpa üzerinde dekore edebileceğiniz gibi büyümesiyle birlikte yerden yukarıya uzanan yapısıyla çok farklı bir bitkidir. Direk güneş ışığından uzak tutarak, ancak güneşi kısa süreli alabileceği aydınlık ortamlara konması durumunda maksimum performansa ulaşabilecek bir bitkidir. Özetle Guzmania güneşe maruz kalmadan aydınlık ortamlarda yaşayabilen evinize her mevsim güneş açmış duygusu verebilecek bir bitkidir.

İlgili Link: Begonvil Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

Guzmania Bitkisinin Toprağı ve Saksısı

Hemen her salon bitkisi gibi Guzmania da torf toprakta yetiştirilmesi gereken bitkidir. Bahçe toprağında yetişmesi toprağın sıkılığı sebebiyle mümkün olmayabilir. Ayrıca kök yapısından dolayı dikileceği saksıdaki toprağın niteliği önemlidir. Guzmania büyük saksılarda yetişmez. Büyük saksı kökünün çürümesine sebep olur. Bitkiyi aldığınız saksı ve toprağı iki yıl kullanmanızda fayda vardır.

Saksısını büyüteceğiniz zamanda maksimum bir boy büyütmekte fayda var. Bitki büyüdükçe saksısında ayakta kalabilmesi için saksının dibine ağırlık olması için bir miktar çakıl taşı koyabilirsiniz. Bir seçenekte saksısını hem küçük hem de çömlek formunda kullanabilirsiniz. Çömlek saksı kendinden ağır olması sebebiyle çiçeklenmiş bitkiyi rahat taşıyacaktır. Toprağın içerisine de az miktarda su tutucu eklentiler yapmak akıllıca olacaktır.

Guzmania Bitkisinde Sulama

Guzmania Bitkisinde Sulama

Guzmania için yaz ve kış ayrı sulama gerekebilir. Evinizin farklı mevsimlerdeki sıcaklık ve nem ihtiyacına göre toprağını nemli tutmak önemlidir. Guzmania bir Afrika bitkisi olması nedeniyle havadar, nemli, ılıman ortamları sever 32 dereceye kadar topraktaki nemi tutabilir iseniz rahatsız olmadan evinizde yaşayacaktır. Bu sebeple yazın gün aşırı, kışın haftada iki kez sulanması gerekiyor denilse de evinizin nem, sıcaklık ve aydınlık koşullarına göre sulama yapılması mantıklı olacaktır. En önemli konulardan biriside sulamayı göbek bölgesinden yapmaktır. Göbek bölgesinden döktüğünüz suyu çekip bitirdiğinde toprağın tekrar neme ihtiyacı olduğunu unutmayınız. Ancak bu saksının dibinde su bırakacağınız anlamına da gelmemektedir.

Çiçeklenme ve Evde Üretim

Bir salon bitkisi olarak Guzmania çiçeklendiğinde açan çiçeğinin altı ila sekiz ay yaşayabilmesinden kaynaklı olarak çok tercih edilmektedir. Çiçeği solmadan hemen önce bitkiniz sağlıklı ise mutlaka yan tarafından yeni bir fide ile çoğalmaya başlayacaktır. Ancak bu yeni fideyi ana gövdeden ayırıp başka bir saksıda çoğaltmaya sakın yeltenmeyin. Birden bire bitkinizden olabilirsiniz. Mevcut çiçeği yeni fide veya fidelerin gelmesiyle birlikte kahverengi bir hal almaya başlayınca göbek bölgesinden keskin bir bahçe makasıyla temizlenmesi ve yine o bölgeden sulanmaya devam edilmesi bitkinizin çoğalmaya başlamasına yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu