GündemGenel

Şerbetçi Otu

Şerbetçi otu, kendirgiller ailesinden olup, kökeni eskilere dayanmaktadır. Kendirgiller ailesi halk arasında çok tanınmayan bir bitki olmasına rağmen şerbetçi otu bitkisini hemen hemen herkes duymuştur. Şerbetçi otu otsu bir bitkidir. Bu otun rengi genelde yeşil olmakla birlikte, çiçek açtığı zaman beyaza dönen bir renk alır. Şerbetçi otu, ülkemizde Bursa ve Bilecik çevresinde yetiştirilmektedir. Şekil itibari ile kozalak gibi bir görünümü vardır. Sert tüylere sahip bir bitkidir. Temmuz ve eylül   aylarında tazesi bulunan bu bitkinin kurutulmuş halini bulmak her zaman  her ayda mümkündür.

Şerbetçi otunun çayı, yağı ve kremi de her zaman kolayca elde edinilir. Şerbetçi otu çoğunlukla kurutulmuş haliyle kullanılıyor. Endüstriyel alanda çokça kullanılan bu bitki, alternatif tıp yöntemi olarak da sıkça kullanılmaktadır. Aktarlardan kolayca temin edilen bu bitki sağladığı faydalarla oldukça ilgi görmektedir. Güvenilir aktarlardan alışveriş yaparak temin edilmesi gerekir. Etkileri oldukça çok olan bu otu doktora danışarak tüketmekte fayda olacaktır.

İlgili Link: Ardıç Ağacı ve Özellikleri

Şerbetçi Otu Faydaları

Kadınlar tarafından büyük ilgi gören bu otun en bilinen faydası göğüs büyütme özelliğinin olmasıdır. Şerbetçi otu kullanımı kadınların vücudunda östrojen hormonunun salgılanmasında artış sağlayacağı için göğüslerde büyüme sağlanır. Sindirim sisteminin çalışmasına etki ettiği için iştahsızlık problemi yaşayanlar için iştah açıcı özelliğe sahiptir. Kadınlarda göğüs büyütme özelliğinin bulunmasının yan sıra adet dönemlerinde regl sancısı dindirici özelliği vardır. Şerbetçi otu içerisinde bulunan tanen ve farklı yararlı maddeler ile kirli kanı temizleyip, temiz kanın vücutta dolaşmasını sağlıyor. İdrar söktürücü özelliği vardır. Bu özellik sayesinde vücutta ödem sorunu olanlar için ödem atma özelliği vardır.

Şerbetçi otunun sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır. Bu özelliği ile sindirim sisteminden kaynaklanan mide problemlerine de fayda etmektedir. Bu sorunu yaşayan kişiler mide ağrılarını azalttığı için şerbetçi otu bitkisini kullanabilmektedirler. Rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği ile sinir ve stres gibi sebeplerden dolayı uyku probleminin düzelmesinde faydalıdır. Kozmetik ürünlerinde sıkça kullanılır.

Şerbetçi otu bitkisi bira yapımında oldukça fazla kullanılır. Kolestrolü düşürücü özelliği vardır. Vücudun güçlenmesini sağlar. Romatizma ağrılarına iyi gelmektedir. Meme kanseri, prostat kanseri, yumurtalık kanseri gibi kanser türlerine faydalı olduğu bilinmektedir.

İlgili Link: Biberiye Yağı Nedir

Şerbetçi Otu Nasıl Kullanılır

Şerbetçi Otu Nasıl Kullanılır

Şerbetçi otunun kurutulmuş haliyle çayı oldukça ilgi görmektedir. 1 su bardağı kaynamış (ocaktan alınmış olacak) suyun içerisine 1 silme tatlı kaşığı kurutulmuş şerbetçi otu atıp ağzı kapalı şekilde 5 dakika demlenir. İstenirse ılıdıktan sonra içerisine bal ekleyip tüketilebilir. Günde 1 bardak içilmelidir. Hormonlar üzerinde etkileri olduğu için fazla tüketilmemelidir. Düzenli şekilde 1 ay kullanıp ara vererek devam edilmelidir.

Şerbetçi otunun göğüs büyütme özelliği vardır. Bu özellikten faydalanmak isteyenler için, şerbetçi otunun kurutulmuş halinden faydalanılır. Çayını yapıp, dinlendirdikten sonra mutfak robotundan geçirilerek aynı oranda olan bir (yağsız) krem ile karıştırarak, göğüs bölgesine uygulanır. Bu şekilde 4-5 saat bekletilip ardından yıkanır.

Şerbetçi Otu Zararları veya Yan Etkileri

Çok tüketilen şerbetçi otu bitkisi mide problemlerine sebebiyet verebilir. Özellikle hassas bünyeye sahip kişilerde midede yanma ya da mide bulantısı gibi şikayetler görülebilir. Bu sebeple günde 1 bardaktan fazla tüketilmemesi gerekir. Hormonlarda dengesizlikler oluşturabilen şerbetçi otu bitkisini bu sebepten dolayı hamileler kullanmamalıdır. Hamilelik döneminde hormonlar farklılık göstermektedir. Üzerine bir de şerbetçi otu bitkisi tüketilirse kişi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Kişinin doktoruna danışarak bilgi alması daha doğru olacaktır. Ayrıca hormonsal dengeye etki ettiği için fazla tüketimde cinsel isteksizlik ve vücutta tüylenmeye sebep olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu