GündemGenel

Ardıç Ağacı ve Özellikleri

Meyve bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olan ardıç ağacı, Türkiye’de de birçok yerde rastlamak mümkündür. Yetiştirildiği bölgeye göre yapı bakımından farklılık gösteren ağaç, hem çalı olarak hem de büyük ağaç formunda görülebilir. Birçok kişi tarafından ilgi duyulan ve sevilen ağaç, estetiksel olarak da oldukça hoş görünümlere sahiptir. Ayrıca ardıç ağacının insan sağlığı açısından birçok faydasının da olduğu biliniyor.

Ardıç ağaçları da diğer ağaçlar gibi aşı zamanları geldiğinde aşılanırlar. Kurşun kalem kalındığında seçilen anaçlar ile yapılan aşıları, kertikli aşı özelliği taşır. Aşı yapıldıktan sonra ise güneş ışınlarına maruz kalmaması için mutlaka gölgelendirme yapılmalıdır. Doğada oldukça kolay ve her ortama uyum sağlayarak yetişen ardıç ağaçları, insan elinde buna oran ile daha zor yetişir.

Ardıç ağaçlarını filizlendirmek kadar yetiştirmekte oldukça kolay bir işlemdir. Ardıç ağaçları pek çok bölgede kendiliğinden yetişmektedir. Fakat ardıç ağının üremesi ve yaşamını sürdürmesi için bir canlının desteğine ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacını ardıç kuşu tarafından karşılanır. Ardıç kuşları vakti geldiğinde ardıç ağacından besinlerini alırlar ve sindirdikleri besinleri atık şeklinde dışarıya bırakırlar. Bu işlem ile toprak ile buluşan tohumlar ardıç ağacının çoğalmasını sağlar.

Ardıç Ağacı Nerede Yetişir?

Ardıç Ağacı Nerede Yetişir

Tüm ortamlarda yetişmeye uygun olan ardıç ağacı, bulunduğu ortama kolaylıkla adapte olabilen ağaç türleri arasında yer alıyor. Bulunduğu ortama göre yapı bakımından değişiklik gösteren ağaç, genellikle çorak arazilerde rastlanır ve çorak arazilerde de çalı şeklinde görülür. Bunun yanı sıra yumuşak özelliğe sahip toprağa köklerini salan ardıç ağacı, uzun bir ağaç türü olarak rastlanır. Bulunduğu bölgeye göre yapısında değişiklik görülen ardıç ağacı, iklime bağlı olarak da renk değişikliğine uğrar. Bu anlamda ılıman iklimin hâkim olduğu bölgelerde yetişen ardıç ağacı koyu renge sahip olurken, sert iklimin etkili olduğu bölgelerde bulunan ardıç ağacı daha açık tonlarda bulunur.

Ardıç ağacı tüm bölgelere ve iklimlere uyum sağladığından dünyanın pek çok yerinde yetiştirilmeye uygundur. Dünya genelinde Almanya, Alaska, Macaristan ve Fransa ülkelerinde sıklıkla yetiştirilir. Ülkemizde de bulunan ardıç ağacı Trakya, Ege ve Marmara bölgelerinde görülür. Ardıç ağacı bulunduğu ortama çok çabuk alışır ve gelişmeye başlar.

İlgili Link: Begonvil Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

Ardıç Ağacı ve Faydaları

Ardıç Ağacı ve Faydaları

İğne yapraklı ağaç türleri arasında yer alan ardıç ağacı, insanların da tüketimine uygun olan meyveyi içerir. Ardıç ağacının çoğalması için ardıç kuşuna ihtiyacı vardır. Ardıç meyvesi belirli dönemlerde bulunurken hem meyvesi hem de yağı insan sağlığında birçok hastalığın tedavisinde etki gösterir. Pek çok yerde görülen ardıç ağacı, aynı zamanda parklarda, bahçelerde ve ormanlık alanlarda da rastlamak mümkündür.

Ardıç ağacı halk arasında huzur ve bereket getirdiğine de inanılan bir ağaç türüdür. Ardıç ağaçları görüntü bakımından çalıyı andırsalar da üreme şekilleri oldukça çekicidir. Doğada kendi kendine üreyebilen tek ağaç türü olarak bilinir. Tüm mevsim koşullarına uygun olan ağaç, kış mevsiminde dahi yapraklarını dökmez ve yapısını korur. Genel anlamda renk olarak koyu yeşile sahip olsa da iklim ve bölgeye göre renk değişikliği görülebilir.

Ardıç ağacı üzerinde sayısız meyvesi ile özellikle bağırsak sisteminin düzenli çalışması için çok etkilidir. Ardıç ağacı meyvesinin idrar söktürmeye yardımcı, ağız kokusu sorunlarının giderilmesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, yorgunluğun giderilmesinde, romatizma ağrılarının en aza indirilmesinde, kalp ve damar sağlığında ve metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olduğu bilinir.

İlgili Link: Bahçedeki Cennet Manolya Ağacı

Ardıç Tohumu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Dağlık bölgelerde yetişen ve görüntü itibari ile çalıya benzeyen ardıç ağacı, ürettiği tohumlar ile insan sağlığına olumlu etkiler yaratır. Ardıç tohumu genel anlamda yağ olarak tüketilerek ağır yemekleri hafifletmek amacı ile ve şifalı özelliğini kullanmak için bazı hastalıkların tedavisinde kullanımı tercih edilir. Genellikle yemeklerde kullanılan ardıç tohumu, bazı durumlarsa ilaç şeklinde de tüketilebilir.

Ardıç tohumu hem kurutularak hem de toz haline getirilerek suda kaynatılıp tüketilebilir. Romatizmal ağrıların tedavisinde etkili olan tohum, çok iyi bir idrar söktürücü olarak da bilinir. Aynı zamanda ardıç tohumu cilt hastalıklarının tedavisinde, kandaki şeker oranının düzenlenmesine, kadınlarda sıkça görülen beyaz akıntılara ve regl ağrılarında, ağız kokularının en aza indirilmesine, yaşanan kansızlık sorununa, taze elde edilen dallardan yapılan ardıç tohumu çayı ile zayıflamaya, böbrekleri, mesaneyi ve idrar yollarının temizlenmesine ve pankreasın düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Ardıç Yağı Nasıl Elde Edilir?

Ardıç ağacının tohumundan elde edilen ardıç yağını evde elde etmek pek mümkün bir durum değildir. Ardıç yağı, kozmetik sektöründe ve geleneksel tıp da oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ardıç yağını genellikle şampuan ve sabunlar da rastlamak mümkün. Ardıç yağının destilasyon yapmasından dolayı ev ortamında üretiminin yapılması mümkün değildir.

Olgunlaşan ardıç kozalaklarının su buharları ile etkileşim haline girmesi ile birlikte uçucu yağ meydana gelir. Bu işlem sonrasında elde edilen ardıç yağı genellikle renksiz ve soft bir renk özelliği taşır. Fakat buna rağmen bazı zamalarda sarı, yeşil ya da kahverengiye benzeyen tonlara da sahip olabilirler. Bunların yanı sıra ardıç yağının pek çok farklı alanlarda kullanıldığı da bilinen gerçekler arasında yer alır.

Ardıç Yağı Faydaları

Ardıç yağının insan sağlığı açısından birçok rahatsızlıklara iyi geldiği bilinir. Ardıç yağı özellikle mide rahatsızlıklarının yaşanmaması için alınan önlemler arasında en yaygın olanıdır. Mide spazmı ve mide de oluşan krampların ortadan kaldırılmasına etkili olan yağ, reflü, ülser, gastrit gibi mide problemlerinin tedavi edilmesinde de kullanılır. Ardıç yağı kullanımı uykusuzluk problemlerinin giderilmesinde de etki olur. Yatmadan önce bileğe veya göğüs bölgesine ardıç yağı ile masaj yapmak rahatlatacak ve uykuya geçişi hızlandıracaktır.

Ardıç yağının cilt problemlerine de iyi geldiği bilinir. Öyle ki cilt bakımı sırasında tonik için de kullanılabilir. Cilt yüzeyinin toz ve kirlerden arındırılması, gözeneklerin sıkılaşmasında da etki yaratan ürünler arasında yer alır. İçeriği bakımından cilt yüzeyinde canlılık ve parlaklık kazandırırken nemlendirici özelliği ile cildin kirlerden arınmasını sağlar. Ayrıca ardıç yağı hazımsızlık ve kabızlık bağırsak problemlerinin tedavisinde de tercih edilebilir. Su içerisine damlatılan bir kaç damla ardıç yağı gaz problemini ortadan kaldıracaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu