GündemGenel

Sedir Ağacı

Ülkemizde bilinen ağaç türlerinden biri olan sedir ağacı, bilinen ve bilinmeyen birçok özelliğe sahip bir ağaçtır. Ağaç türleri çok fazladır fakat çoğu kişi, ağaçlar hakkında detaylı bilgiye sahip değildir.  Ağaç türlerinin çeşitli özellikleri vardır ve birçok alanda kullanılır. Sedir ağacı da bunlardan biridir.  Faydaları ve ağacın özellikleri geniş bir yelpazede incelenebilir.  Sedir ağacı hakkında detaylı bilgileri merak edenler ve öğrenmek isteyenler için, bu yazı açıklayıcı olacaktır.

İlgili Link: Huş Ağacı

Sedir Ağacı ve Özellikleri  

Sedir ağacı Latince kökenlidir ve Latince’ de ki adı, Pinaceae olarak bilinir. Türkiye’ de en çok yetişen ağaç çeşitlerinden biridir. Ilıman iklimi seven bir ağaçtır ve çam familyasından gelir. Yaprakları, tıpkı çam ağacı gibi iğnelidir. Ağacın fark edilir en önemli özelliği, Kozaklı olmasıdır.  Orman ağaçları grubuna girer.  Kozalakları ve görünüşleri itibari ile karekteristik ağaç özelliğine sahip olmuştur.  Sedir ağaçlarının belli başlı özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sedir ağaçlarının yaprakları dökülmez.
  • Görünümü dört mevsimde aynıdır ve bozulmaz.
  • Kışları dalları yeşil kalır.
  • Yaşama ömrü çok uzun olan ağaç türleri içerisindedir.
  • Uygun bir iklim ve şartlarda yetiştirse, yaklaşık olarak 1000 yıl yaşayabilir.
  • En fazla ulaşabileceğini boy uzunluğu 30-49 metredir.
  • Tam olarak orman ağacı özelliklerini taşır.
  • Faydaları saymakla bitmez.

Sedir Ağacı ve Faydaları  

Sedir Ağacı ve Faydaları

Sedir ağacının bilinen en önemli faydalarından biri, cilt hastalıkları için kullanılmasıdır. Ayrıca mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelir. Solunum sistemine destek sağladığı bilinir. Bu faydaları uzun araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Ağacın nerdeyse bütün bölümleri, farklı sektörlerde kullanılır. Bunlar; yaprak, kozalak, odun ve reçinedir. Bunların hepsinin ayrı ayrı faydaları vardır.  Bu yüzden kıymetli ağaç türlerinden biri olduğu, söylenebilir.  Sedir yağı da oldukça faydalıdır. Günümüzde nerdeyse, bütün aktarlar da bulunabilir. Saç kullanılmasının herhangi bir sakıncası olmaz. Ayrıca kozmetik ürünleri ile birlikte de kullanılma şansı vardır. Ciddi bir fayda sağlamak isteyenler, saf olarak kullanmalıdır.

Sedir yağı satın almak istiyorsanız, bilindik bir yerden orijinal olarak satın almak gerekir.  Sedir yağının özellikleri arasında antiseptik olması, oldukça dikkat çekici bir özelliktir.  Düzenli kullanmak isteyenlerin, bir doktor bilgisine başvurması, daha faydalı olacaktır. Düzenli kullanıldığı zaman, cilt gözeneklerini açar ve cildin parlak bir hal almasını sağlar. Sivilce ve siyah nokta sorunu için faydalıdır.  Kızarma sorununu hafifletir ve yatışmasını sağlar. Kullanılan rutin ürünlerin içine, birkaç damla koyulması idealdir.  Ayrıca sıkılaştırıcı ve cilt yenileyici etkisi olduğu da gözlemlenmiştir.

Cilt sorunları dışın da stres için de faydalıdır. Günlük olarak sedir yağı koklamak, sinirleri büyük oranda yatıştırır.  Konsantrasyon sorunu olanlarda rahatlıkla kullanabilir.  Kas gevşetme özelliği olduğu için, ağrıları da hafifletir. Bir şişe ve ya bir bardağa damlatıp, oda kokusu olarak da kullanmak, yararlı olacaktır.  Yağı isterseniz arada elinize damlatıp, gün için de koklayabilirsiniz.

İlgili Link: Ardıç Ağacı ve Özellikleri

Sedir Ağacı Nerede ve Nasıl Yetişir?

Çam familyasına ait olan sedir ağacı, iğneli yapraklara sahiptir ve en uzun ömürlü olanı, yaklaşık 2000 yıllıktır.  Bilinen birçok faydasından dolayı, özellikle sağlık için yetiştirilir.  Alt ve üst solunum yolları için tercih edilen bu ağaç,  uygun İklim olursa, büyüyüp gelişebilir. Tohumdan yetişen bir ağaçtır.  Sıcak havayı ve ılıman iklimleri sever.  Soğuk ikliminin hâkim olduğu yerler ve yağışın çok olduğu yerler, sedir ağacı yetişmesi için uygun değildir.  Hava sıcaklığının eksilere düşmemesi gerekir. 

Tohumlar toprağa ekildikten 15-20 gün sonra, yeşermeye başlar. Yetişme aşaması önemli olduğundan, gerekli koşullar sağlanmalıdır.  Mümkün olduğunca, azot kullanılmamalıdır. Sedir ağacı, Kıbrıs, Atlas, Lübnan ve Himalaya gibi çeşitlere sahiptir. Yaprakların üç köşesi bulunur. Ayrıca reçine kanalları bitişik ve iki tanedir. Akdeniz iklimini sever özellikle Toroslar’ da yayılım gösterir.

Sedir Ağacı Yağı Nedir?

Sedir ağacı en çok yağından dolayı kullanılır. Bu yağ çok faydalıdır. Mikropları öldürücü özelliği vardır.  Her türlü ortamda kullanılabilir ayrıca vitamin içeriklidir.  İçeriğinde bulunan fosfor, cilt için oldukça faydalıdır. Ağrıyan bacaklara ve günlük sürülebilir. Eklem ağrılarını hafifletir.  Vajinal ve idrar yolu enfeksiyonları için de faydalıdır. Bu yağ, ağaçtaki talaş ve kabukların en derine kadar soyulması ile elde edilir. Su buharı yolu ile üretimi yapılır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu