Genel

Ananas Ağacı Hakkında Merak Edilenler

Ananas Ağacı tropikal iklim meyvesidir. Dikenli ve uzun yapraklara sahip bir ağaçtır. Kabuğu en zor şartlara bile dayanabilecek güçtedir. Olgunlaştığı da tadı ve kokusu ile büyüleyici bir etkiye sahiptir. Bu meyvenin ana kökeni Güney Amerika’dır. Nemli ortamlarda ve ılık hava koşulları tam bu ağaca göredir. Tropik bir meyve olması sebebi ile bulduğunuz her toprakta veya ortamda yetişmesi mümkün değildir. Bu ağaç yağmur nem ayrıca sıcağı sever.

Bu ağacın meyvesi oldukça faydalıdır. İçeriğinde yoğun bir vitamin bulunur. Boğaz ağrısı iltihap sinüzit üst solunum yolları grip gibi şikayetlerde şifa kaynağıdır. Ayrıca oldukça etkili bir bağışıklık güçlendiricidir. Diğer meyveler arasında farklı bir görüntüye sahiptir. Sert bir kabuğu vardır. Bu yüzden kesim konusunda bazen sıkıntı çıkabiliyor.

Bunun için tırtıklı bıçaklar size yardımcı olur. Kabukları tırtıklı bıçak yardımı ile ince çok derine inmeden soyarak muhteşem lezzete ulaşabilirsiniz. Ayrıca ananas olgunlaşınca tüketilebilir o zaman daha lezzetli bir tat oluşur. Ham olan ananas ve ondan üretilen meyve suları rahatsız eder. Bir ananas ne kadar olgunlaşır ise o kadar güzel ve lezzetlidir.

Ananas Kaç Yılda Meyve Verir?

Her meyvede olduğu gibi ananasında bir ömrü vardır. Aşağı yukarı bir yılda çiçek oluşumu başlar. Aynı yıl içerisinde de meyvesini görürsünüz. Bir ananas çiçek açtıktan sonra ilk meyvesini görürsünüz fakat meyvenin tam olgunluğa erişmesi için altı ay kadar bir süreye ihtiyacınız vardır. Kısacası ananas çiçek açtıktan ve meyve zamanına kadar iki yıl geçer. Eğer ortamınız ananasın yetişmesine göre biraz soğuk kaçıyor ise meyve süresi biraz daha uzamaktadır.

Meyvenin ilk hali görüldükten altı ay sonra meyve yenilecek kıvama gelir. Toplamda iki buçuk yılda ananas meyvesi oluşur. Anansın çiçekleri solduğu zaman yeniden çiçek açması için budama yapılması gerekir. Solan yaprak kısımları gayet titiz ve dikkatli şekilde kesilip güzelce temizlendikten sonra hava almaması ve ölmemesi için kesilen yerlerin üzeri kapatılır.

Ananas Bitkisinin Ömrü Ne Kadardır?

Ananas bitkisi tohum yolu ile ya da bitkilerinin diplerindeki sürgünlerde üretilir. Ama çoğunlukla dip sürgünleri kullanılır. Bu sürgünler iklim koşulları sağlanarak ve gerekli bakımlar ile yaklaşık 3 – 20 ay arasında alınır. Ananas ekmede en iyi verimli zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Ananas bol su isteyen bir bitkidir. Susuz kalırsa verimde alınamaz.

Yeteri büyüklüğe ulaşan bitki çiçek açmaya başlar bu süre 11 – 12 ay civarındadır. Olgunluğa ulaştıktan sonra hasada geçilir. Ortalama olarak tohumdan yetiştirilmeye başlanan ananasın ömrü 4 yıldır. Dört yılsonunda ananasın ekildiği tarla tamamen sökülmeli temizlenmeli sürülmeli ve yeni ananas için hazırlık aşaması başlamalıdır.

Ananas Ağacı Türkiye’de Nerede Yetişir?

Ananas bitkisi bol yağış nem ve sıcaklık isteyen bir bitkidir. Bu sebep dolayısı ile ektiğiniz veya diktiğiniz her toprakta bölgede yetişmez. Tropikal iklim veya Akdeniz iklimi ananas yetiştiriciliğine elverişlidir. Türkiye’de de batı ve güney taraflarında yetişmesi daha mümkün olmaktadır. Buraların iklimi ananas yetiştiriciliğine daha uygundur. Bundan dolayı Antalya Adana Mersin illerinde ananas bitkisini görmek daha mümkün hale gelmektedir. Çünkü ananas için humuslu bir toprak su ve nem gerekir. Bu şehirlerde özellikle meyve vermeye başladıktan sonra ananasın sulama işlemi artırılmalıdır. Yaz mevsimi aylarında daha çok su ihtiyacı duyar.

Ananas Hangi Hava Koşullarında Yetişir?

Ananas dünyaca ünlü çok sevilen bir meyvedir. Hem meyve olarak hem de meyve suyu olarak oldukça severek tüketilmektedir. Bu mükemmel meyvenin faydaları saymakla bitmez. Zengin vitaminler ve kalsiyum kaynağıdır. Tropik bir meyvedir dolayısı ile sıcak ve nemden hoşlanır. Ülkemizde daha çok elverişli olan Akdeniz Ege ve Marmara kesimlerinde kendini azda olsa gösterir. Ananas için yağış çok önemlidir. Nem ve sıcaklıkta eklenince harika meyve kendini ortaya çıkarır. Ananas humuslu zengin toprakları çok sever.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu