GündemGenel

Bahçedeki Cennet Manolya Ağacı

Doğal yaşamın önemli unsurlarından biri olan ağaçlar, temiz bir hava ve sağlıklı ve hayat için oldukça önemli bir göreve sahiptir. Bu anlamda ağaçların, canlı yaşamına önemli bir katkısı bulunur. Bu ağaçlardan bir tanesi de cennet manolya ağacıdır. Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız bu ağaç genel olarak park ve bahçelerde yoğun olarak bulunmaktadır. Bahçedeki cennet manolya ağacı, peyzaj uygulamalarında sıkça kullanılır. Bu anlamda çevre düzenlemelerinde bu ağaca sıkça rastlanmaktadır.

Köken olarak Uzak Doğu bölgelerine ait olan bu ağaç nemin olduğu her bölgede yetişebilmektedir. Göz alıcı güzelliği ve beğenilen kokusuyla doğal yaşamın sevilen ağaçlarından biri olmayı başarır. Kokara ağacı olarak da isimlendirilen bu ağaç, bahçe tasarımlarının vazgeçilmezi konumundadır. Tarihin eski dönemlerinde ağaç severlerin bu türü Uzak Doğu’da görüp beğenmesiyle ağaç Avrupa kıtasında da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Dikkat çekici ve göz alıcı bir görünüşe sahip olması bu ağacın yaygın olarak yetiştirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Bu cazip görüntüsünden ötürü de Cennet ağacı olarak isimlendirilir. Tarihte önemli sarayların bahçe düzenlemelerinde kullanılan bu nadide ağaç hem görünüş olarak hem de sağladığı faydaları ile adından söz ettirmeyi başarır. Orta boylu yapraklarıyla canlı bir görünüm sağlayan bu ağaç, oksijen salınımı görevini de başarılı bir şekilde yerine getirir.

Çin kökenli olan bu bitkinin çiçek açma mevsimi yazdır. Çok hızlı büyüme gerçekleştirmesi sebebiyle peyzaj çalışmalarında bu ağaca sıkça yer verilmektedir. Bahçe ve parkların dizaynında kullanılan cennet ağacına günümüzde sık bir şekilde rastlanılabilir. Kimi bölgelerde kendiliğinden yetişse de birçok bölgede özel olarak yetiştirilmektedir. Geniş ve uzun hacmiyle gölgelik alanların oluşmasını sağlar. Böylece özellikle yaz mevsimlerinde park alanlarında önemli bir konaklama bölgesi oluşturur. Ortalama yirmi-yirmi beş metre kadar uzayabilmektedir.

Yazın kırmızı bir meyve veren cennet ağacı, sonbahar mevsiminde sarımsı bir renge bürünür. Kışın yapraklarını döken bu ağaç istilacı bir özelliğe sahiptir. Demiryollarının güzergahı boyunca dikilmektedir. Bununla birlikte ev temellerine zarar verme ihtimaline karşı yaşam alanlarının yakınlarındaki bahçelere dikilmesi önerilmez. Doğallaşan bir cins olarak karşımıza çıkan cennet ağacı günümüzde ılıman iklime sahip olan hemen hemen her bölgede yetiştirilebilir.

İlgili Link: Japon Gülü Nedir

Cennet Ağacı Tarihçesi

Cennet Ağacı Tarihçesi

Anavatanı Çin olan bu ağaç günümüzde hayli geniş bir yetiştirilme alanına sahiptir. İstilacı bir bitki olmasıyla bilinen cennet ağacı duvar kenarlarında, kaldırım aralarında, beton çatlaklarında filizlenebilmektedir. Olumsuz şartlara karşı oldukça dayanıklı olan bu ağaç, ülkemizin hemen hemen her noktasında yetiştirilebilir. Türkiye’nin birçok bölgesinde karşınıza çıkabilecek olan bu ağacın yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. Ülkemize gelişi Cumhuriyet ilanından önceye denk gelmektedir.

Ankara’da bulunan tren garının inşasında Fransız yetkililer tarafından ülkemizle tanışmıştır. Hızlı gelişme göstermesi, işlem uygulanacak olan alanların hızlı bir şekilde yeşillendirilmesini sağlamıştır. İstilacı olma özelliği yüzünden bu ağacın denetim altında yetiştirilmesi gerekmektedir. Hızlı üreme gerçekleştiren cennet ağacının görsel estetikten ziyade birçok faydası da bulunur. Kırsal bölgelerde gerçekleşme riski olan erozyonun önlenmesinde cennet ağacı kullanılmaktadır.

Hızlı büyümesi sayesinde kısa sürede sonuç verir. Oldukça dayanıklı olan bu ağaca İzmir’de de Erzurum’da da rastlanması mümkündür. Özellikle Karadeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde kendiliğinden yetiştiği de görülmüştür. Türkiye iklimiyle başarılı bir şekilde adaptasyon gösteren cennet ağacı da manolya ağacı gibi farklı bir ülkeden getirilmiştir. Ülkemizde sağlıklı bir gelişim gösteren bahçedeki cennet manolya ağacı ile sizler de sorumlusu olduğunuz alanı güzelleştirebilirsiniz.

İlgili Link: Evde Frezya Bakımı

Cennet ve Manolya Ağaçları Ortak Özellikleri

Ülkemizde sıkça karşılaştığımız ağaçlar arasında cennet ve manolya ağaçları bulunmaktadır. Bu iki ağacın da ortak özelliği anavatanlarının Türkiye olmamasıdır. Cennet ağacının anavatanı Çin iken; manolya ağacının anavatanı Amerika’dır. Fakat buna rağmen her iki ağaç da Türkiye’ye müthiş bir adaptasyon sağlamıştır. Her iki ağacın ortak özelliklerinden bir diğeri de büyük ve ihtişamlı bir yapıya sahip olmalarıdır.

Hacimlerinin büyüklüğü sayesinde gölgelenmek için tercih edilen bu ağaçlar büyük ve parlak yeşil yapraklarıyla dikkat çekerler. Her iki ağaç da peyzaj çalışmalarının vazgeçilmez bitkilerindendir. Her iki ağaç da yaz mevsiminde göz alıcı çiçekleriyle dikkat çeker. Türkiye’de sıkça rastlanılan bu iki ağaç da bulundukları ortama kolayca adapte olabilmektedir. Estetik olarak daha dikkat çekici bir özelliğe sahip olan manolya ağacının yetiştirilmesi, cennet ağacına göre biraz daha meşakkatlidir.

Mayıs ve ağustos ayında çiçek açarak etrafına eşsiz bir koku yayan manolya ağacının çiçekleri genelde beyaz ve pembe tonlarında olmaktadır. Cennet ağacı ve manolya ağacının ortak özelliklerinden bir diğeri de yetiştikleri iklimlerin benzerlik göstermesidir. Her iki ağaç da nemli ve ılıman bir iklim ister. Bahçe ve parklarda sıkça rastlanılan bu iki ağaç da estetik olarak göz doyurucu bir görünüm sağlamaktadır. Manolya ağacının cennet ağacına göre soğuğa daha dayanıklı olması kış mevsimlerinde de yeşil kalabilmesine imkan tanır. Bu da dört mevsim boyunca canlı bir görünüm sunar.

Cennet ve Manolya Ağacı Farkları

Cennet Manolya Ağacı Farkları

Ortak özellik bakımından oldukça benzer olan bu iki ağacın birbirinden farklı birçok özelliği de bulunmaktadır. Örneğin cennet ağacının anavatanı Çin iken; manolya ağacının anavatanı Amerika’dır. Bunun yanı sıra Cennet ağacı istilacı bir tavır bürünürken manolya ağacı daha sakin bir ağaçtır. Bu sebeple de kendiliğinden yetişmez. Manolya ağacı kış soğuğuna karşı dayanıklı bir performans sergilerken; cennet ağacı kışın yapraklarını dökmesiyle bilinir.

Oldukça büyük ve ihtişamlı bir görünüme sahip olan bu iki ağaç da geniş park ve bahçelerde kullanılmaktadır. Geniş gölgelenme alanları sağlama özellikleri sayesinde oldukça işlevsellerdir. Peyzaj tasarımlarının vazgeçilmez ağaç türlerinden olan bu ağaçlar ile sizler de yaşam alanlarınızı yeşillendirebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz birtakım unsurlar bulunmaktadır. Örneğin tercihinizi cennet ağacından yana kullanacaksanız istilacı özelliğini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Türkiye’ye başarılı bir şekilde uyum sağlayan bu ağaçlar günlük hayatımızda da sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bahçedeki cennet manolya ağacı ile sizler de yaşam alanlarınızda yeşil ve canlı bir görünüm elde edebilirsiniz. Geniş gölgelenme alanları elde ederek yazın kavurucu sıcaklarında kendinize rahat serinleme alanları oluşturmanız bu ağaçlarla mümkün kılınmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu