HamilelikAnne Çocuk

Sağlıklı Hamilelik İçin Öneriler

Her kadının hayatındaki en özel süreçlerden biri hamilelik sürecidir. Bir tarafta mucizevi bir sürecin baş oyuncusu olmak , diğer tarafta hamilelik sürecinde yaşanacaklar hakkındaki bilinmezlik duygusu pek çok kez anne adaylarında bir baskı duygusu yaratabilir.  Bu yazımızda sizlerle Sağlıklı hamilelik sürecinin nasıl olması ve gebelik sürecinin sağlıklı geçirilebilmesi için yapılması gerekenler nelerdir kısaca bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Beslenme Düzenine Dikkat Edin

Öncelikle hamileliğin ilk 3 aylık sürecinde beslenme düzenimize çok dikkat etmemiz gerekiyor.  Hanımlar üzgünüm ilk 3 ay hamilelik dolayısıyla beslenme noktasındaki ihtiyaçlarımız son derece minimum seviyede. O nedenle nasıl olsa hamileyim deyip gereğinden fazla yemek yiyerek ilk aylardan kilo alımını hızlandırmamanız oldukça önemli. İlgili Link: Hamilelikte Sigara Kullanımının Bebeğe Zararları

 

Bulantı Sorunu İle Karşı Karşıya İseniz Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Hamileliğin ilk evresinde sabah saatlerinde bulantı problemi pek çok anne adayını zorlayan durumlardan biridir. Bulantı sorununu ufak önlemlerle azaltmak mümkün; Gün içinde öğün sayınızı artırıp yeme miktarınızı azaltmalısınız. Yiyecek seçimlerinizi katı, kuru ve yağsız gıdalardan yapmak rahatsızlıklarınızı hafifletecektir. Tuzlu gıdalar tüketmek bulantı hissini baskılamanıza yardımcı olacaktır.

 

Folik Asit Kullanımı

Gebelik sürecinde nöral tüp defekti sorunu yaşamamak adına folik asit takviyesi almak çok önemli. Elbette bu konudaki en doğru yönlendirmeyi uzman doktorunuzun yönlendirmesi ile yapmalısınız.  Doktorunuz aksi bir uyarıda bulunmadığı sürece 12. Haftaya kadar Folik asit tüketimi tercih edilir.

A Vitamininden Uzak Durun

Uzmanların uyarılarına göre belli bir ünitenin üzerinde A vitamini alınması düşük riskini ortaya çıkardığı durumlarla karşılaşılmıştır. Bu nedenle gebeliğin ilk 2 ayında yüksek miktarlarda A vitamini almaktan kaçının.

 

Sıvı Tüketimine Dikkat Edin

Sağlıklı hamilelik önerileri arasında en önemli maddelerden bir tanesi de yeterli miktarda sıvı tüketebilmektir.   Bu sürede sık sık idrara çıkma isteği duymanızın nedeni rahimde büyüme ve böbrek fonksiyonlarında yaşanan değişimin sonucudur. Vücudunuzda yaşanan bu değişimler dolayısı ile asla su alımını durdurmamalısınız. Çünkü sağlikli bir gebelik dönemi geçirmek için yeterli su alımı gereklidir.

Gebelik sürecinde nöral tüp defekti sorunu yaşamamak adına folik asit takviyesi almak çok önemli. Elbette bu konudaki en doğru yönlendirmeyi uzman doktorunuzun yönlendirmesi ile yapmalısınız. 

 

Kansızlık Sorununuz Olup Olmadığından Emin Olun

Mutlaka doktorunuz tarafından yapılacak kan tahlilleri sonucunda kansızlık sorununuzun olup olmadığından emin olun. Özellikle hamilelik sürecinde kansızlık çok daha ciddi bir hale gelebiliyor. Halsizlik yorgunluk belirtileri ile beraber gelen kansızlığa karşı beslenmenize demir yönünden zengin besinleri eklemeye dikkat edin. Haftanın 2-3 günü kırmızı et tüketmeye kahvaltılarınızdan yumurtayı eksik etmemeye dikkat edin.

Leke Şeklinde Kanamanız Varsa Dikkatli Olun

Leke şeklinde  kanamalar gebeliğin her döneminde çok önemlidir. Gebeliğin  ilk 3 ayında oluşan kanamalar bebeğin rahim içine yerleşmesi sürecinden kaynaklabileceği gibi düşük tehlikesinin de habercisi olabilir. Bu durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

 

MUTLAKA OKUMALISIN! Kış Ayında Hamile Kalanlar Bu Önerilere Kulak Asın

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu