Aşk ve Cinsellik

Kıskançlık Kontrol Altına Alınmazsa İlişkilerde Sorun Yaratıyor

Kıskançlık ; olması gereken sınırların üstüne çıktığında çiftlerin ilişkilerini negatif yönde etkileyen duygulardan bir tanesi. Kıskançlık duygusunun temelinde kıskanılan kişiyi kaybetme yada ilişkinin sonlanma korkusunun yattığını söylüyor uzmanlar. Bu korkuyu taşıyan kişi bilinçaltında yarattığı düşüncelerle kendini negatif yönde bir olumsuzluğa sürüklüyor.  Kıskançlık duygusunu yaşayan birey genellikle, öfke, değersizlik, mutsuzluk, yalnızlık ve çaresizlik, ve öz güven eksikliği sorunlarını yaşıyor. Uzmanlara göre kıskançlık duygusunu çok yoğun yaşayan insanların pek çoğu bir süre sonra duygusal bir çıkmaza sürükleniyor.

 

Yaşadığı bu duygusal travma ile karşısındaki kişiyi aşırı bir sahiplenme ve kontrol altında tutma güdüsü ile ortaya travmatik durumlar çıkabiliyor.

 

 

Kıskanan Kişi Sevdiğindeki Değeri Ölçümlemeye Çalışır

 

Uzmanlara göre kıskançlık duygusunun altında pek çok farklı neden yatıyor. Bu nedenler arasında en sık karşılaşılan, kıskançlık yapan kişinin sevdiği insanlardaki değerini ölçümleme çabasıdır. Kıskançlık duygusu yaşayan bireylerde yapılan incelemelere göre bu kişiler, bir zaman sonra yaşadıkları olayları nesneleri ve kıskandıkları kişilerden daha önemli bir hal alır.

 

İlgili Link : İlişkiniz İçin Doğru Bilinen Yanlışlar

 

Sevilmeme Korkusu Kişiyi Agresif ve Kıskanç Yapabiliyor

 

Kişinin öz güven sorunları ve hayatında sevdiği insanı kaybetme korkusu kıskançlık duygusunu tetikleyen en önemli nedenler arasındadır.  Kıskanan bireyin geçmişinde yaşadığı bağlanma sorunları yada ikili ilişkilerde geçirdiği olumsuz tecrübeler ruhsal gelişim sürecine negatif etkiler bırakmış olabilir. Örneğin küçük yaşlarda anne yada babasının aldatmasına şahit olmuş çocuklar yaşadıkları güvensizlik duygusu ile kendi ilişkilerinde güven sorunları yaşayabilirler.

 

Kıskançlığı Tetikleyecek Davranışlara Dikkat Edin!

 

Gönül ilişkilerinden bazı tutum ve davranışlar kıskançlık duygusunu tetikleyici nitelikte olabilir.  Özellikle kişi birlikte olduğu kişi tarafından sıklıkla eleştirilere maruz kalıyor, yada kendini bir alanda ona karşı yetersiz hissediyorsa kaybetme korkusunun yarattığı baskı ile kıskançlık kaçınılmaz hale gelmektedir.

 

Kronikleşmiş Ait Olma Duygusu

 

Yapılan araştırmalar, kıskançlık duygusunu yoğun yaşayan kişilerin duygularının karmaşık olduğunu ortaya kokuyor. Kıskançlık duygusunun kontrol edilemediği durumlarda kişi birlikte olduğu kişinin kişisel eşyalarının kontrol edilmesine kadar gidebiliyor.  Hatta birlikte olduğu kişinin ona ait olduğu düşüncesi ile başka insanlarla olan ilişkilerine yasaklama getirebiliyor.

 

Kıskanılan Kişi Kıskanılmaktan Hoşlanır Mı?

 

Pek çok çift beraberliğin ilk zamanlarında kıskançlık duygusunu anlayışla karşılıyor. İlişkinin ilerleyen süreçlerinde bu durum zamanla stres ve baskı yarattığından ilişkilerde sorunlar ortaya çıkabiliyor.  Yaşanan bu kısır döngü durum zamanla duygusal çıkmazlara yol açıyor.

 

Kıskançlık duygusunu yaşayan birey genellikle, öfke, değersizlik, mutsuzluk, yalnızlık ve çaresizlik, ve öz güven eksikliği sorunlarını yaşıyor. Uzmanlara göre kıskançlık duygusunu çok yoğun yaşayan insanların pek çoğu bir süre sonra duygusal bir çıkmaza sürükleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu