Uzman Yazıları

Gözaltı Torbaları Neden Olur

Gözaltı torbaları, gözlerin altında şişlik şeklinde ortaya çıkan düzensiz uyku, yanlış beslenme, yorgun bünye ve yaşlanma gibi birçok sebep ile kendini gösterebilmektedir. Gözaltı torbaları çok ciddi bir durum belirtisi olmamaktadır. Gözaltı torbaları genellikle geçici olarak oluşan soğuk kompres uygulayarak şişlikler azaltılmaya çalışılabilir. Fakat bazı durumlarda gözaltı torbaları için tıbbi tedaviler uygulanması gerekmektedir. Gözaltı torba tedavileri, çok özel ve hassas tedavilerdir. Göz çevresi dokuları, sinirleri, kasları ve damarları tarafından karmaşık bir şekilde çevrilidir. Gözaltı torbaları için yapılan operasyon sırasında göze ve çevresine oldukça nazik ve dikkatli davranılmalıdır. Estetik amaçlı yapılan bu tedavi, görme gibi önemli bir fonksiyona sahip göze zarar vermemesi gerekmektedir. Gözaltı torbalarına neden olan sebepler aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

 

 

Yaşlanma

 

Yaşın ilerlemesiyle birlikte gözaltındaki deride incelme ve sarkma gibi durumlar meydana geldiğinden, yaşın ilerlemesi ile birlikte gözaltı torbalarının ortaya çıkması normal kabul edilmektedir. Gözaltı derisi, vücudun geri kalan kısımlarına göre oldukça daha ince ve daha hassastır. Bu sebeplerin yanı sıra deri yaşlandıkça, göz kapaklarına destekleyen kaslarda bozulma görülür ve deri sarkmaya başlamaktadır. Bunların sonucu olarak gözleri destekleyen yağ kesecikleri öne itilir. Böylece gözaltı torbalarını oluşur.

 

İlgili Link: Göz Kapağı Estetiği

 

Yetersiz Uyku

 

Yetersiz uyku sonucunda da gözaltı torbaları oluşmaktadır. Uykusuz geçen bir gecenin sabahında gözaltı torbaları ortaya çıkmaktadır. Gözaltı torbalarının en büyük nedenlerinin başında uyku uyumamak gelmektedir. Gözaltı torbaları oluşumunu; kaç saat uyulduğuna, uzun uykunun dışında kesintisiz ve gerçekten dilendirilen kaliteli bir uyku uyumak da büyük oranda etkilemektedir. Uyku bozukluğuna sebep olan rahatsızlıklar veya başka şikâyetlerin sonucu olarak gözaltı torbalarının oluşması, normal bir durumdur.

 

Yorgunluk ve Stres

 

Gece geç saatlere kadar çalışmak zorunda olan veya internette çok fazla vakit geçiren kişilerde de gözaltı torbaları oluşabilmektedir. Uzun süre bilgisayar ekranına baktığınızda, bundan en çok etkilenen organların başından gözler gelmektedir. Sürekli bilgisayar ekranına bakmak televizyon seyretmek ve uyumamak gözlerde yorgunluk ve gözaltı torbalarının oluşmasına sebep olmaktadır. Streste göz kaslarını etkiler ve yaşlılık sürecinde olduğu gibi yağ kesecikleri fıtıklaşabilir. Stres yağ kaslarını etkileyen bir etmendir.

 

Gözaltı torbaları, gözlerin altında şişlik şeklinde ortaya çıkan düzensiz uyku, yanlış beslenme, yorgun bünye ve yaşlanma gibi birçok sebep ile kendini gösterebilmektedir. Gözaltı torbaları çok ciddi bir durum belirtisi olmamaktadır.

 

Su Kaybı ve Kalıtım

 

Gözaltı torbalarına, orta düzeyde bir su kaybı da neden olmaktadır. Su kaybı ile ortaya çıkan gözaltı torbalarına engellemenin en iyi yolu, gün içerisinde yeterince su içmektir. Kişiden kişiye farklılık gösteren günlük su ihtiyacı ortalama erkekler için günde 13 bardak kadınlar için ise 9 bardak su içilmesi gerekmektedir. Kalıtım, gözaltı torbalarının oluşmasında ana nedenlerden birisidir. Kişilerin anne ve babasından ya da büyükanne veya dedesinden de aynı durum söz konusuysa büyük ihtimalle kalıtsal bir durum söz konusudur.

 

Gözaltı Torbalarının Oluşmasındaki Diğer Nedenler

 

Gözaltı torbaları oluşmasında birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenler arasında alerji ve soğuk algınlığı, gözleri ovmak veya kaşımak, regl dönemi, sigara ve alkol, güneş ışınları, ağlamak, sodyum, ödem gibi birçok etken gözaltı torbaları oluşmasına sebep olmaktadır. Gözaltı torbalarının oluşmasında, altta yatan başka rahatsızlıklarda bulunabilmektedir. Böbrek rahatsızlıkları, tiroit problemleri, alerjik reaksiyonlar veya enfeksiyonlar, gözaltlarında torba oluşmasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlıkların çoğunlukla başka diğer belirtileri de bulunmaktadır. Gözaltı torbaları şikâyetleri ile birlikte diğer şikâyetlerde beraber değerlendirilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu