Uzman YazılarıGenel

Bonsai Çiçeği

Bodur çalı ya da ağaca benzeyen bonsai çiçeği kap veya saksı içerisinde yetişir. Yaşam alanlarının içerisinde yetiştiği gibi bonsai çiçeği dış mekanlarda da yetiştirilebilir. Bonsai çiçeği sürekli yeşil kalan bir bitki değildir. 4 mevsim yaşayan bu çiçek bazı mevsimlerde yaprak döker bazı mevsimlerde yaprakları yeşerir. Sürekli olarak bakım isteyen bu çiçeği sık sık sulamak gerekir.

 

Bonsai oldukça eski ve köklü bir geçmişe sahiptir. Bu çiçek türü ilk dönemlerde Mısır’da yetiştirilerek daha sonra yaygınlık kazanmıştır. Minik ağaçlara ilgi duyanlar bonsai çiçeği yetiştirebilirler. Geçmişten günümüze gelen bu çiçek günümüzde daha çok farklı tasarım ve modern duruşu ile dekoratif amaçlı tercih edilir. Uzun ömürlü olan bonsai çiçeği 22 derece sıcaklığı seven bir bitkidir.

 

Bu çiçeğin bakımı ihmal edilmediği ve yanlış yer seçimi yapılmadığı takdirde yaprak dökmezler. Yapraklarda çürüme görüldüğü zaman ise kökleri temizlenmeli ve toprağa değiştirilmelidir. Bonsai çiçeği insanların ruh haline iyi gelen bir bitkidir. Bu nedenle bonsai çiçeği iyi bir hediye olabilir. Sevdiğiniz kişilerin bu çiçeği alarak onları mutlu edebilirsiniz.

 

 

Bonsai Ağacı Ne İşe Yarar? 

 

Çok eski dönemlerden beri varlığı bilinen bonsai ağacının kendine özgü bir felsefesi bulunur. Miniatürk bir ağaca benzeyen bonsai ağacı bulunduğu ortamda kişilere huzur verir. Bu ağaç dingin ve dinlendirici bir özelliğe sahiptir. Ev ve işyerlerinde dekoratif amaçlı kullanılan bonsai ağacı insanlara büyük ağaçların gölgesinde dinleniyormuş hissi verir.

 

Her din bonsai ağacına kendince anlamlar yüklemiştir. Cennet ağacı gibi bir anlama da sahip olan bonsai ağacı ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılarak yaşam alanlarını süslüyor. Son derece özel bir bitki olan bonsai ağacı insan psikolojisine iyi gelerek dinlendirir. Şehirleşme ile beraber insanlar doğa hayatından uzak kaldıklarından dolayı çoğu zaman doğada yaşıyormuş hissine kapılmak amacıyla bonsai ağacı kullanmayı tercih ederler.

 

Bonsai ağacı sayesinde insanlar kendilerini yeşil alanlarda hissediyor. Bu nedenle bonsai ağacını yaşam alanlarında besleyerek olumlu faydalarından yararlanmak ve bonzai ağacının etkisini hafife almamak gerekir. Bonsai ağacı insanları psikolojik olarak rahatlattığı gibi yaşam alanlarında estetik ve güzel bir görüntü sağlar. Bodur bir ağaç olduğu için bonsai dekoratif açıdan oldukça şık durur.

 

Bonsai Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? 

 

Bonsai Çiçeği

 

Odunsu bitkiler içerisinde yer alan bonsai son dönemlerde ev ve işyerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan bitkidir. Hoş görüntüsü ile bakan herkesi kendisine hayran bırakan bu bitkinin bakımı konusunda bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bonsai çiçeği yetiştiren kişiler öncelikle ılıman bir ortam oluşturmaları gerekir.

 

Güneş ışınlarını gerekli olduğu kadar almalı ve aydınlık alanda yer almalıdır. Çiçeğin sararan ve kuruyan yaprakları hemen temizlenmeli ve toprağında vitamin, mineral kullanılması önemlidir. Çünkü bu bitki toprakta bulunan tüm vitamin ve mineralleri hızlı bir şekilde tükettiği için sürekli destek verilmesi gerekir. Arada bir bitkinin toprağını değiştirmek büyük fayda sağlar. Bonsai çiçeği bakımı büyük bir emek ister. Bu nedenle çiçeği budayıp dallarını temizledikten sonra sulama işlemi yapılmalıdır. Toprağın tüm katmanları eşit bir şekilde sulanmalıdır.

 

İlgili Link: Papatyanın Faydaları

 

Bonsai Çeşitleri 

 

Bonsai Çeşitleri Nelerdir

 

Ev ve ofislerde pozitif enerji vermesi bakımından bonsai çiçeği yaygın bir şekilde kullanılır. Bulunduğu ortama rahatlık veren bu çiçeğin birçok çeşidi bulunur. Moyoghı, gövdesi hafif kıvrımlı olan bu bitki de dallar incelip, kısalır. Shakan Bonsai, gövde tamamen dik olan shakanda hiçbir eğrilik yoktur. Sharımkı bonsai, gövdesi oldukça büyük ve geniştir. Üzerinde kabuk bulunmaz. Olumsuz hava koşullarına maruz kalmış olan gövde yıpranmış bir şekilde görüntü verir.

 

Kengai bonzai, diğer bonsai türlerine göre farklı bir yapısı bulunur. Dallar ve yapraklar gövdeden aşağı doğru sarkarak büyür. Han Kengai, bu bonsai çeşidinde dallar ve yapraklar gövdeden aşağı doğru dik bir şekilde sarkar. Sokan bonsai, ağaç tıpkı bir Yıldırım çarpması sonucu 2 ayrılmış görüntü verir. Ağaca eskitme bir görüntü verilerek yaşlı bir görüntü kazandırılır. İshıtzuki bonsai ağacı için farklı olarak kaya parçası kullanılır.

 

Ağacın kökünde çatlak ve yarıkların olduğunu gösterir bir görüntü oluşturulur. Bu görüntü beraberinde ağacın köklerinin gelişmesini sağlar. Neagarı, bonsai bitkisinde ağacın kökleri dışarıda yani açıkta kalır. Kökler herhangi bir toprak tarafından kapatılmaz ve tamamen yüzeyde görünürler. Zaman içerisinde büyüyen kökler bitkinin boyuna kadar uzanırlar.

 

Bunun dışında sekı JoJo, Kabudachı bonsai, sankan bonsai, yose ue bonsai, ıkadabukı bonsai, fukınagashı bonsai, bunjıngı, hokıdachı bonsai, gibi bonsai türleri bulunur. Her türün kendine özgü görsel özellikleri bulunur. Kullanıldıkları alanlar da hoş bir görüntü sağlarlar.

 

Bodur çalı ya da ağaca benzeyen bonsai çiçeği kap veya saksı içerisinde yetişir. Yaşam alanlarının içerisinde yetiştiği gibi bonsai çiçeği dış mekanlarda da yetiştirilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu