GenelSağlıklı Yaşam

Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Nedir?

Anksiyete nedir? Veya kaygı bozukluğu nedir? Günümüzde gerçekten bu sorular oldukça yaygın olarak sorulmaktadır. Anksiyete bozukluğu günümüzde oldukça fazla rastladığımız psikolojik rahatsızlıkların en başında gelmektedir. Neredeyse toplumda %20’lik bir ksısım anksiyete bozukluğu ile karşı karşıyadır.  İlk başlarda çok rahatsız etmese de ilerlediğinde kişilerin hayatlarını ciddi biçimde etkilemektedir. Kişilerin hayat kalitesini düşürerek hayattan tat almalarını engelleyen bu rahatsızlığın tedavisi de vardır.

Psikoloji biliminde anksiyetenin karşılığı kaygıdır. Bir diğer değişle herhangi bir tehlike anında beynimizin bunu algılamasıdır. Bütün insanlarda kaygı, korku bulunmaktadır ve bunlar yaşanmaya başlandığında kalp daha fazla çalışacak ve vücuda daha fazla kan ve oksijen gönderimini sağlayacak ve vücut böylelikle savunma mekanizmasını devreye sokacaktır.

İnsanlar eğer bir tehlike olduğunu yada olacağını hissederseler bu dürtü ortaya çıkar. Örneğin araç kullanırken tetikte beklememiz olası bir tehlike anında direksiyon manevraları ve fren refleksini devreye sokmak için gereklidir.

Kaygı dozunda olursa günlük yaşantılarda karşılaşacağımız sorunları ve tehlikeleri nasıl atlatacağımız konusunda bizlere yardımcı olmaktadır.

Anksiyete bozukluğu ise aslında hiçbir tehlike yokken sanki varmış gibi vücudun tepki göstermesidir. Uzun zaman sürer ve şiddetli şekilde devam etmesi anksiyete bozukluğunun belirtilerindendir. Bu şekilde olan kişilerin kesinlikle tedavi yoluna gitmeleri gerekmektedir. Anksiyete bozukluğu ilerlemişse kişilerin günlük ve sosyal hayatlarını ciddi şekilde olumsuz etkilemekte ve hayatlarını zorlaştırmaktadır. Kaygı bozukluğu olan kişilere baktığımızda sosyal hayatında olan kişilerle de iletişim bozukluğu yaşadığını görmekteyiz.

Anksiyete rahatsızlığı olan kişiler gerçekten kaygıyı ve endişeyi şiddetli şekilde yaşamaktadırlar ve bunu kontrol altına almakta zorlanırlar ve rahatlayamazlar. Buda kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkileyerek tedaviyi getirmektedir.

İlgili Link: Sosyal Fobi Nedir

Anksiyete’de Çocukluk Dönemi Önemli Mi?

Anksiyete yaşayan kişilere bakıldığında beyinde yer alan korku işleme merkezinin çocukluk döneminde bazı travmatik olaylar nedeni ile olumsuz şekilde hassasiyete yol açarak etkilediğini görmekteyiz. Bu şekilde hastalar stres, kaygı ve endişe gibi durumlara açık olmaktadırlar. Anksiyete konusunda yapılan bazı araştırmalar göstermiştirki çocukluk döneminde kendisini gösteren kaygı bozuklukları çevresel ve genetik faktörlerin etkili olduğu görülmüştür.

İlgili Link: Kadınlarda Mantar Neden Olur Tedavisi Nedir

Kimler Anksiyete Konusunda Risk Taşır?

Aşağıda sırlanan maddelerin içinde yer alanlar anksiyete sorunu ile karşılaşma riski daha fazla olanlardır.

  • Ayrılma gibi durumlara karşı aşırı derece hassasiyeti olanlar,
  • Öfke kontrolünde zorlananlar ve öfke aynı zamanda bağımlılığa eğimli olanlar
  • Özellikle çocukluk çağında cinsel ve fiziksel istismar
  • Bağlanmada zorluk çekme, sorunlu bağlanma

Anksiyete Çeşitleri

Anksiyete Çeşitleri

Anksiyete rahatsızlığı kendi içersinde de ayrılmıştır kısaca onlara bakalım.

Saplantı Bozuklukları (Obsesif Kompulsif Bozukluk)

Sürekli olarak kendini tekrar eden saplantılı davranışlardır. İstem dışı oluşan düşünceler ile kişiler sürekli korku ve endişe hali yaşayabilirler. Yaşanan düşünceleri bastırmak zordur ve bu düşünceleri bastırabilmek için örneğin sürekli el yıkarlar.

İlgili Link: Topuk Dikeni Nedir

Panik Atak

panik atak kişilerde şiddetli şekilde korku ve endişeye neden olmaktadır. Oldukça güçlü olan panik atak semptomları kişilerde sanki kalp krizi geçiriyorlarmış gibi korku yaratır. Anksiyete ile panik atak belirtileri birbirine benzer ancak karıştırılmaması gerekir.

Agorofobi

Yaşanan Anksiyete anında hızlı şekilde yardım gelmemesinin hissedilmesidir. Agorofobisi olan kişiler hastaneye uzak olan yerlere girmek istemezler.

Sosyal Fobi

Kişiler kalabalık ortamlarda kendilerinin küçük düşürülmesinden, utanç duruma düşmelerinden şiddetli şekilde endişe duyma durumudur. Toplu yerlerde yemek yemekten, davetlerden kaçınırlar.

Travma Sonrası Stres

Yaşanan bir olay sonrasında kişinin şiddetli şekilde etkilenmesi durumudur. Tekrar, tekrar yaşanan olaylar göz önüne gelerek endişe ve korku dolu anların yaşanmasına neden olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu