GenelSağlıklı YaşamUzman Yazıları

Topuk Dikeni Nedir

Adından da anlaşıldığı gibi ayak bölgesinin topuk kısmında yer almakta olan topuk dikeni oldukça fazla acı içeren bir hastalık çeşididir. Çoğunlukla topuk kemiği ile tabanın bastığı alandaki çukur bölgenin arasında çıkmakta olan bu diken yürümeyi de olumsuz yönde etkilemektedir. Sivri uçlu olarak ortaya çıkan bu diken türü çoğunlukla röntgen çekilerek anlaşılmaktadır.

 

Fazla miktarda kalsiyum birikintisinin tetiklediği bu diken çeşidi ortalama olarak 0,5 cm boyutlarında görülmektedir. Tıp dilinde osteofit olarak adlandırılmakta olan bu hastalık çeşidi çok küçük bir yapıya sahip olduğundan çoğu zaman tanısı koyulamayan hastalıklar kategorisinde yer almaktadır. Oldukça farklı nedenlerden dolayı oluşan bu topuk dikeni tedavi süreci tıp alanında uygulanmaktadır.

 

Topuk Dikeni Nedenleri  

 

Ayak bölgesinin topuk kısmında yer alan bu topuk dikeni ayakta aşırı derecede oluşan ağrı ve topuğun üzerine basamama gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. İçerisinde ayakta bulunan kas ve bağ dokusunun birbirine zıt düşmesi, sert yüzeylerde fazla yürüyüş yapmak ve stres topuk dikeni oluşumunun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Çoğunlukla uzun koşu ya da uzun atlama sporu ile uğraşanların çok sık yakalandığı bir hastalık türü olarak bilinmektedir.

 

Topuk Dikeni Belirtileri  

 

Genellikle oluşumu sırasında hiçbir belirti vermemekte olan bu diken türü, topuk kısmında görülen şiddetli ağrılar ile kendini belli etmektedir. Süreklilik içeren bu ağrılar özellikle sabah yataktan kalkış sürecinde topuğa iğne batıyor niteliğinde seyretmektedir. Ağrı dışında başka belirtileri de bulunan bu diken türünde topuğun önünde gözle görülür bir şişlik meydana gelmesi, dikenin oluştuğu bölgedeki aşırı ateş, topuğun alt kısmında küçük bir kemik çıkıntısı, çıplak ayak ile topuğun üzerine basamama hissi gibi belirtiler bu dikenin varlığının kanıtları arasında yer almaktadır.

 

Topuk Dikeni Tedavi Süreci 

 

Teşhisi konulan topuk dikeni tedavi sürecine girmiş demektir. Bu süreçte iltihap içeren bu diken türünü yok edilmesi hedeflenmektedir. Bu nedenle öncelikle topuk üzerinde oluşan iltihabı yok etmek ve ayak üzerindeki basıncın azaltılması yönünde tedaviye başlanmalıdır. Bu diken tedavisinde en önemli etken bol bol istirahat etmek ve ayağı mümkün olduğunca yere basmamaktır.

 

Sonrasında buz uygulaması, ayakkabı içerisine yerleştirilmekte olan ortez kullanımı, darbeye dayanıklı spor ayakkabıların tercih edilmesi, ilaç ve elektroşok tedavisi bu topuk dikeni tedavisinde kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Tüm bunların dışında akupunktur ya da cerrahi operasyonlar da bu dikenin tedavi sürecinde oldukça etkilidir.

 

Adından da anlaşıldığı gibi ayak bölgesinin topuk kısmında yer almakta olan topuk dikeni oldukça fazla acı içeren bir hastalık çeşididir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu