Sağlıklı Yaşam

Skolyoz Nedir?

Omurganın sol ya da sağ tarafa doğru kıvrılmasıyla meydana çıkan skolyoz hastalığı, günümüzde oldukça yaygın bir şekilde görülen ortopedik bir rahatsızlıktır. Hareket kabiliyetini kısıtlamasıyla ve hastalığın yarattığı farklı semptomlar nedeni ile kişiler günlük yaşamlarında birçok sıkıntı çekebilmektedir. Omurgadaki eğrilik derecesi her hastada farklı olabileceği gibi buna bağlı olarak hastalığın tedavisi de bu eğrilik derecesine ve belirtilerine göre farklılık göstermektedir ve bu durum göz önüne alınarak tedavi şekilleri uygulanmaktadır.

Yani her hastasın reçetesi farklıdır. Skolyozunkendi kendine bir müdahale yapılmadan düzelme ihtimali çok düşüktür, skolyoz hastalığı fizik tedaviyle, skolyoz egzersizleriyle ve cerrahi müdahale yöntemleri kullanılarak tedavi edilebilmektedir. 

Skolyoz Nedir? Skolyoz Başlangıcı Nelerdir?

Omurganın göğüs ve bel bölgelerinde meydana gelen biçim bozuklukları ve yana doğru kıvrımlar, eğrilikler skolyoz nedir sorusunun cevabı niteliğindedir. Ortopedik bir rahatsızlık grubuna giren omurga eğriliği tek başına da ortaya çıkabilir veyahut kifos ya da kamburluk eşliği ile birlikte de görülebilmektedir. Skolyoz hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemektedir.

Ancak serebral palsi gibi rahatsızlıklar sebebiyle beraber ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında doğumsal veya sonradan meydana gelebilen skolyoz hastalığına vücuttaki vitamin eksiklikleri, omurgaya alınan darbeler, omurgadaki yaralanmalar, diyabet, kalıtsal faktörler ve enfeksiyonlar da skolyoza sebebiyet vermektedir.

Skolyoz Başlangıcı Nasıldır?

Skolyoz nedir sorusunun cevabı detaylı olarak bilinmelidir. Skolyoz başlangıcı nasıl olmaktadır. Skolyoz hastalığı omurganın herhangi bir kısmında meydana gelebilmektedir. Doğumla beraber ya da sonradan kendini gösteren skolyoz her yaştaki insanı maalesef ki etkileyebilmektedir. Bunun yanında genel olarak ergenlik çağında da ortaya çıkabilmektedir.  Skolyoz hastalığının ilk başta anlaşılmasını sağlayan faktörler; sırttaki kabarmalar, kalça yapısının ve omurganın asimetrik şekildeki duruşu etkili olmaktadır.

Skolyoz Başlangıcı Nasıldır

Skolyoz Hastalığının Teşhisini Kolaylaştıran Belirtiler Nelerdir?

Erken dönemde kendini pek belli etmeyen skolyoz belirtileri ilerleyen zamanla beraber ileriki dönemlerde birçok farklı sağlık problemlerine de sebebiyet vermektedir. Skolyoz da en yaygın görülen belirtiler sırt ağrıları olduğu için, hastalar genel olarakskolyoz hastalığı nasıl meydana gelir  skolyoz nedir şeklinde araştırmalar yaparak sorularına cevap aramaktadırlar. Skolyozun kişide yarattığı şiddetine ve çeşidine göre hastadan hastaya değişen skolyoz belirtileri ise şunlardır;

  • Omurganın sol ya da sağ tarafa doğru kıvrılması,
  • Omurgada gözle görülebilecek kadar olan kavis,
  • Omuzda ve kalçada oluşan asimetri,
  • Dik durmada çekilen zorluk,
  • Nefes almada zorluk çekme, nefes darlığı,
  • Yürümede sıkıntı yaşamak,

Skolyoz Tanısı Nasıl Konulmaktadır? 

Eğer erken dönemde teşhis edilirse skolyoz hastalığı tedaviler ile çok daha olumlu sonuçlar vermektedir. Bun yüzden, özellikle ergenlik dönemini yaşayan çocuklarda okul taramaları yapılarak ve eğerki bir şüphe duyulursa skolyoz nedir sorusuna cevaplar aramak doktor kontrolüne erken dönemde gitmek cerrahi herhangi operasyona gerek duymadan skolyoza müdahale etme şansı yüksek şekilde doğmaktadır.

Yetişkin bireylerde ise skolyoz tanısının konulması için fiziksel olarak muayene illaki gereklidir. Muayene yapıldığı sırada eğriliği görebilmek için hastalardan biraz öne doğru eğilmeleri istenir. Bunula beraber aynı zamanda, hastalar ayakta normal duruş pozisyonlarındayken de eğrilik gözle net şekilde görülmektedir.

Skolyoz tanısını koyarken muayene sonuçlarının yanında diğer bir seçenek olarak görüntüleme yöntemlerinden de yardım alınmaktadır. Hastaların öne doğru, yanlara veyahut arka tarafa doğru eğilerek çektirmiş olduğu skolyoz röntgen sonu verilerine göre derece de belirlenmiş olur.

İlgili Link: Göz Tembelliği Nedir

Röntgenin yanında manyetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi (BT) de teşhis koymakta önemli rol oynamaktadır. Sırt ve bacak bölgelerinde meydana gelen ağrı ve bağırsak problemleri çeken hastalarda genel olarak MR’dan yararlanılmaktadır. Bununla  beraber, skolyoz derecesi kırktan yüksek eğriliklerin olduğu skolyoz hastalığında omurga ve kemik yapıya daha iyi görebilmek için bilgisayarlı tomografi de istenir.

Ayrıca 20 ve 40 derece arasında seyreden eğrilikler ise orta düzeyde değerlendirilen skolyoz olarak adlandırılır. Çoğunluk olarak 10 ile15 yaş aralığında teşhis konulan 20 veyahut 30 derece skolyoz korse veya fizik tedavi yoluyla kolay bir biçimde iyileştirilmektedir.

Seyri şiddetli olan skolyozdaysa eğrilik derecesi 40’ ın üzerinde olmaktadır. 40 derece olan skolyoz görünümü ve bulunan eğrilikler şiddetli belirtilerle kendini gösterdiği için çoğu hastalar cerrahi operasyon yöntemi ile tedavi edilmektedir.

Skolyoz Derecesi Nasıl Teşhis Edilmektedir? 

Skolyoz derecelendirme teşhisi yapılırken görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Bilgisayarlı tomografi, radyografi ve MRG derece hesaplamaları yaparken sık kullanılan yöntem çesitleridir.

Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gereken Şeyler Nelerdir?

Skolyoz çeşitlerine ve omurga eğriliğinin derecesine bağlı olarak bazı hastaların bazı aktivitelerden özellikle uzak durması gerekmektedir. Maalesef skolyozdan mustarip olan yetişkin bireyler, özellikle belirtilen bazı hususlara dikkat edip özen göstererek daha başarılı bir tedavi süreci geçirebilmektedir.

Düzenli biçimde yapılması gerekli görülen egzersizler tüm skolyoz sıkıntısı çeken hastalara tavsiye edilmiş olsa da kişilerin öncelik olarak  çok ağır bilinçsiz egzersiz yapmamaları gerekmektedir. Sırt kaslarını güçlendirici etkisi olan ve ağrıların en aza indirgenmesine  yardımcı olabilecek egzersizler kişilerin hareket kabiliyetini de yüksek düzeyde arttırmaktadır.

Özellikle yüzme sporu, yoga ve pilates gibi sporların skolyoz tedavisi üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Omurgaya baskı, yük ihtimali oluşturabilecek uzun mesafeli  koşular veyahut ata binmek gibi kişiyi zorlayan  spor aktivitelerinden uzak durmak skolyoz rahatsızlığı çeken hastalar için oldukça faydalıdır. Özellikle geçmişte skolyoz ameliyatı geçirmiş olan kişilerin tramvaya sebep olabilecek yada sebebiyet verecek çok temas gerektiren spor dallarından, aktivitelerinden kaçınması ısrarla gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu