Uzman YazılarıSağlıklı Yaşam

Göz Tembelliği Nedir

Göz tembelliği yani ambliyopi çocukluk yaşlarda oluşan anormallikler nedeniyle gözde görme yetisinin azalması durumudur. Göz tembelliği zayıf ya da tembel olarak adlandırılan gözün içe ya da dışarı doğru kayması ile kendini gösterir. Göz tembelliği genellikle doğumdan hemen sonra ve ilk 7 yaş dolana kadar ortaya çıkar. Çok nadiren her iki gözdede görülebilse de genellikle tek gözde oluşur. Tembel göz sorunları erken teşhis ve tedavi durumunda doktorunuzun öngöreceği gözlük ya da kontakt lens ile tedavisi mümkündür.

Göz Tembelliği Belirtileri  

Göz Tembelliği Belirtileri
  • Göz tembelliği belirtileri genellikle şunlardır;
  • Dışarı yada içeri doğru gözün kayması
  • Ayrı hareket ediyormuş gibi gözüken gözler
  • Zayıf derinlik algısı
  • Gözlerini sürekli kısma yada kapatma isteği

Göz Tembelliği Nedenleri

Göz tembelliği gözün arkasındaki ince bir doku tabakası (retina) ile beynin arasındaki sinir yollarını değiştiren, yaşamın erken dönemlerindeki anormal görsel deneyim nedeniyle gelişir. Zayıf göz daha az görsel sinyal alır. Sonunda, gözlerin birlikte hareket yeteneği azalır ve beyin zayıf gözden gelen girişi bastırır veya yok sayar.

Çocuğun görüşünü bulanıklaştıran herhangi bir şey tembel gözle sonuçlanabilir. Durumun yaygın nedenleri şunlardır:

Şaşılık ;

Tembel göz sorununun en yaygın sebebi gözün konumlanmasını sağlayan kaslarda oluşan dengesizliklerdir. Gözde oluşan bu dengesizlik gözün iç yapısının içeri girmesine ya da dışarı doğru kaymasına neden olur. Halk arasında bu duruma şaşılık denir.

Hipermetrop ve Astigmat Sorunları;

Hipermetrop nedeni ile göz netliğinde önemli farklar oluşur. Ancak bazen bu durum görme çizgisinin bozulmasına, düzensiz yatay eğrilere yani astigmatizm nedeni ile göz tembelliği sorunlarına yol açabilir.

Katarakt ve Yoksunluk

Gözün merceğindeki buğulu bir alan katarakt sorunları oluşturarak gözdeki net görmeye engel oluşturabilir. Bebeklik döneminde oluşan katarakt kaynaklı göz tembellikleri acil tedavi gerektirir. Genellikle en şiddetli ambliyopi türüdür.

Göz Tembelliğine Sebep Olabilecek Genetik Faktörler

Tembel göz riskinde artışla ilişkili faktörler şunlardır:

  • Erken doğum
  • Doğumda olması gereken ölçülerden küçük doğma
  • Ailede tembel göz öyküsü
  • Gelişimsel yetersizlikler

Göz Tembelliği Nasıl Anlaşılır?

 Göz tembelliğinin teşhisi için doktorunuz göz muayenesi sonrası gözler arasındaki farka ve gözdeki görüş bozukluklarının derecesine göre bir tedavi yöntemi belirleyecektir. Tembel göz tedavisinde sıklıkla kullanılan göz damlaları göz bebeklerini genişletmek için kullanılır ve birkaç saat veya bir gün süren bulanık görüşe neden olabilir.

Göz tembelliği teşhisi çocuğunuzun yaşına ve gelişim durumuna göre farklılık gösterebilir.

Preverbal çocuklar Kataraktları tespit etmek için ışıklı bir büyütme cihazı kullanılabilir. Diğer testler bir bebeğin veya çocuğun bakışlarını düzeltme ve hareketli bir nesneyi takip etme yeteneğini değerlendirebilir.

3 yaş ve üstü çocuklar. Resim veya harf kullanarak yapılan testler çocuğun görüşünü değerlendirebilir. Her göz, diğerini test etmek için kaplıdır

 Göz Tembelliği Tedavisi

Çoçukluk döneminde göz ve beyin arasındaki bağlantılar karmaşık bir yapıda olduğundan göz tembelliğinin tedavisinde erken teşhis hayati önem taşır. Tedavi oranlarına bakıldığında uzmanlar en iyi sonuçların 7 yaş öncesi başlanılan tedavilerde olduğuna dikkat çekerken, 7 ila17 yaş arasındaki çocuklarda başarı oranının yüzde 50’lere kadar düştüğüne dikkat çekiyor. Göz tembelliğinizin derecesine göre doktorunuz şu tedavileri uygulayabilir.

Gözlük; Gözlük veya kontakt lensler, yakını görememe, uzağı görememe veya astigmatizma gibi tembel gözle sonuçlanan sorunları düzeltebilir.

Göz yamaları. Zayıf gözü uyarmak için, çocuğunuz göz üzerinde günde iki ila altı veya daha fazla saat boyunca daha iyi görüş sağlayan bir göz bandı takılır. Nadir durumlarda, çok uzun bir göz bandı takmak, yamalı gözde ambliyopinin gelişmesine neden olabilir. Ancak genellikle düzelir.

Bangerter filtresi. Bu özel filtre, daha güçlü gözün gözlük merceğine yerleştirilir. Filtre güçlü gözü bulanıklaştırır ve göz bandı gibi zayıf gözü uyarmaya çalışır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu