Sağlıklı Yaşam

Crush Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Crush sendromu yaşanan trafik kazası, alınan ciddi darbeler, depremde göçük altında kalma ve kişinin bazı enfeksiyonlar geçirmesi sonucunda kaslarda ciddi derecede ezilme oluşmasıyla ortaya çıkan ciddi bir sendromdur. Kasların aşırı derecede ezilmesiyle böbreklere yeterli kan ulaşmadığı için böbrek yetersizliğine sebep olabilir. Ayrıca yaşanan ezilmeden dolayı kişilerde bazı komplikasyonlar oluşarak ani ölümlere neden olabilir. Bu yüzden hızlı ve dikkatli bir şekilde hastaya müdahale edilip doğru şekilde tedavi uygulanmalıdır. Ağrılık altında kalan hastanın damar yolu açılarak gerekli solüsyonlar verilerek tedavi edilir.

Crush Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Crush sendromu nedenleri kaslarda ezilme şeklinde yaralanma oluşması, kasların uzun süre sıkışık kalması ve kaslarda hareketsizlik sonucu ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlıktır. Bu sendromda kaslar aşırı derecede ezildiği için ölüme neden olabilmektedir. Bu yüzden hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Crush sendromunda ölüme yol açan nedenler ise hastanın hipovolemik şok geçirmesi, böbrek yetmezliği, hiperkalemi ve hipokalemi ve kompartman sendromudur. Kasların üzerinde düşen ya da ezilmeye neden olan ağırlıklar sonucu ciddi bir ezilme meydana gelir ve bu durum sonucunda hastada çeşitli organ yetmezliklerine sebep olur. Bu nedenle de ani ölümlere neden olabilir. Trafik kazaları, deprem sonucu göçük altında kalmak crush sendromuna yol açabilir.

Crush Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Crush sendromu yaşanan ciddi kas ezilmeleri sonucu oluşabilir. Hızlı ve dikkatli bir şekilde tedavisi edilmesi gereken bu rahatsızlığa zamanında müdahale edilmezse ani ölümlere neden olabilir. Crush sendromu belirtileri şu şekildedir:

  • Kalp hastalarının yaşadığına benzer kalpte ritim bozukluğu
  • Ciltte ödem oluşması
  • Halsizlik
  • Hastada düşük kan basıncı gözlemlenmesi
  • Kalp çarpıntısı
  • Düşük tansiyon
  • Kahverengi idrar

Depremde göçük altında kalan ve trafik kazası geçiren hastalarda bu belirtiler görülüyorsa acilen tedavi edilmesi gereklidir. Yaşanan ciddi boyutlu kas ezilmelerinde biriken zararlı maddeler ve böbreklere yeterli miktarda kan ulaşmaması sonucunda çeşitli organ yetmezlikleri meydana gelir. Kişiler depremde ya da trafik kazalarından sağ çıksalar da kaslarda yaşanan ezilme sonucu böbreklere kan akışı saplanamadığı için ani ölümler gerçekleşebilir.

Crush Sendromu Testi Nasıl Yapılır

Crush Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Yaşanan kaza, çeşitli enfeksiyonlar ve depremler sonucunda ciddi boyuttaki kas ezilmeleri ve kasın uzun süre sıkışık kalması durumunda hastalara Crush sendromunun testi yapılır. Crush sendromu için hastalara idrar testi yapılmaktadır. Bu testin sonucunda hastanın idrarının PH seviyesi ölçülür. Aynı zamanda bu testte hastadaki kan reaksiyonu da gözlemlenir. İdrardaki PH seviyesine göre hastalara belirli tedaviler uygulanmaktadır. Test yapıldıktan sonra hastaya hızlı bir şekilde tedavi uygulanmalıdır. Crush sendromu ciddi ve ölüme neden olabilen bir sendromdur. Bu yüzden hasta en doğru şekilde ve hızlıca tedavi edilmelidir.

Crush Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Crush sendromu kişinin uzun saatler boyunca bir ağırlığın altında kalması sonucu kaslarda ciddi boyutta ezilme oluşmasıyla meydana gelmektedir. Özellikle de yaşanan ezilme sonrası ödem, kalp çarpıntısı, tansiyon düşüklüğü ve ödem gibi bazı belirtiler bulunuyorsa acilen müdahale edilmesi gereklidir.  Crush sendromunda hastaya hızlı bir şekilde tedavi uygulanması son derece önemlidir.

Hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken Crush sendromunun tedavisi şu şekilde yapılır:

  • Öncelikle göçük ya da yıkık altında kalan hastaya damar yolu açılarak saatte bir litre gidecek şekilde İzotonik NaCl solüsyonu verilir.
  • Hastanın idrar çıkışı kontrol edilerek gerekli solüsyonlar verilmeye devam edilir. İdrar çıkışı olan ve olmayan hastalara aynı solüsyonlar verilmez.
  • Kasların baskılardan kurtarılması için hastaya sıvı elektrolit, tetanoz aşısı, antibiyotik tedavisi yapılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu