Sağlıklı Yaşam

Rahim Sarkmasi Nedir ?

Kadın üreme organları kendilerini sabitleyen bazı bağlar sayesinde çok sınırlı hareket ederler. Rahim de karın içinde ön ,yan ve arkadan 6 adet sağlam bağla leğen kemiğine asılı durur. Bu bağların yaşın ilerlemesi , doğumlar ve bilhassa doğumun şekli ve sayısına bağlı olarak gevşer ve esnerler. Bu durumda rahim vajen içine doğru sarkar.Bu duruma rahim sarkması denir.  

Rahim Sarkmasi Kadında Hangi Şikayetlere Neden Olur?

Rahim sarkmasının 3 derecesi vardır.1. derece yani hafif vajen sarkmalarında kadında şikayet olmayabilir.

2. ve 3.derece dediğimiz orta ve ileri derece sarkmalarda kadında aşağıdaki şikayetler olur:

*Bel ağrısı

*Vajina (vajen ) içinden dışarı doğru çıkan bir şeyler hissederler. İleri seviyede rahim tamamen dışarı doğru çıkar.

*Kasıklarda ve karnın alt kısmında ağırlık ve aşağı doğru bir şey basıyor gibi bir his. .Rahim sarkması sorunu yaşayan kadınlar özellikle ayakta kaldıklarında , ıkınma , öksürme ve hapşırmada aşağı bölgelerinde dolgunluk ve ağrı hüssederler.

 *Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi

Kadının şikayetlerinin  genellikle akşam saatlerine doğru arttığı görülür.

Vajen Sarjmasi

 Rahim sarkması durumuna  genelikle onun yanındaki kalın bağırsak ve idrar torbasının da sarkması eşlik eder. Rahimle birlikte rektum (kalın bağırsağın ucu) sarkması yaşayanlarda ise, rektum vajinaya doğru iyice yaklaşır. Bu durum tıbben rektosel olarak adlandırılır. İdrar torbasının vajene doğru sarktığı duruma da tıbbi olarak sistosel denir.

Rektosel Şikayetleri Nelerdir?

*Rektosel  nedeniyle kadın büyük tuvaletini rahat yapamaz. Büyük tuvaletini yaparken perine dediğimiz makat vajen arası bölgeye bastırma ihtiyacı duyar.

*Cinsel ilişki esnasında hava sesi gelir. Hatta bazen oturup kalkarken hava sesi gelir.

*Cinsel ilişkide vajende genişleme nedeniyle kadın ve erkekde haz kaybı olur.

*Vajen girişinden dışarı doğru vajen sarkabilir. Dışarıdan bakıldığında görülebilir ya da tamamen dışarı çıkabilir.

Sistosel Şikayetleri Nelerdir?

* İdrar torbasında sarkma oluşan kadınlarda ise, sarkmanın şiddetine bağlı olarak oturup kalkarken, cinsel ilişki sırasında, hapşırma , öksürme ,gülme gibi durumlarda  idrar kaçırma ve zor idrar yapma sorunu ortaya çıkar.

Rahim Sarkmasi Tredavisinde Ne Yapılır?

RAHİM SARKMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

  • Gebelik sayısının iki ve üzerinde olması
  • Normal doğum yapmak
  • İri bebek doğurmak
  • İlerleyen yaş
  • Ağır yük kaldırmak
  • KOAH, Astım gibi kronik öksürüğe neden olan hastalıklar.
  • Kronik kabızlık veya ülseratif kolit gibi sürekli ıkınmaya neden olan hastalıklar.
  • Obezite

Rahim Sarkması Teşhisi Nasıl Konulur?

Rahim Sarkması Teşhisi Nasıl Konulur?

Genellikle rahim sarkması sorunu yaşayan kadınlar durumlarının farkındadırlar. Fakat bazen kadınlar vajen genişlemelerinin, idrar kaçırmalarının, vajenin eski görüntüsünün değişmesinin etrafındaki pekçok kişide de olduğunu duymaları nedeniyle kanıksarlar ve dile getirmezler. Çoğu kadın da bu şikayetlerden utandıkları için en yakınları ile bile paylaşmaz  hatta doktora gitmeye bile çekinirler.              İdrar kaçırma, alt bölgede dolgunluk hissi yaşayan ,cinsel ilişkide haz kaybı ve bolluk hissi yaşayan kadınlar bu şikayetle doktora danıştıklarında, yapılan jinekolojik muayene sonucunda kolayca tespit edilebilir.

Rahim Sarkmasi Tedavisinde Ne Yapılır?

Rahim sarkmasının derecesine göre tedavi seçenekleri de değişir.1. derece rahim sarkmalarında hastanın şikayeti de olmaz genellikle. Ancak muayenede saptandığında laserle tedavi öneririz. Çünkü ilerleyen yaşla birlikte rahim sarkmasını derecesi de artar .Laser ışınları ile kollajen ve bağ doku ısıtılarak sıkılaşması sağlanır.

2. ve 3. Derece dediğimiz rahim ağzının vajen girişine kadar geldiği veya vajenden dışarı doğru sarktığı durumlarda laser  tedavisi ile 4 ve üzeri seansa ihtiyaç olacağından ameliyat olmasına engel olmayan hastalarda ameliyat tercih edilir.

Ameliyatta rahmin pelvis dediğimiz leğen kemiğindeki sağlam bağlara asıldığı asma ameliyatları yaparsak sonuç kalıcı olur.

Vajen Ssaekmalarında Tedavi Nedir?

1.derece vajen sarkmalarında laser tedavileri öneriyoruz. Bu şekilde sarkmalar ilerlemez. Laser tedavilerini tedavinin yanında yaşlanmayı geciktiren bir bakım gibi düşünüyoruz.

Kadın 2.ve 3.derece sarkmalarda en az 4 seansa düzenli olarak gelebilecekse ,ameliyata engel teşkil edecek sistemik hastalıkları varsa ( Hipertansiyon, Diabet … )gibi ,kadın ameliyat olmak istemiyorsa laser ile tedavi olabilir.

Vajen sarkmalarındaki ameliyatlarda kadınların en fazla şikayeti 1-2 sene gibi kısa sürede vajendeki sarkmanın, genişlemenin tekrarlamasıdır. Vajen sarkmalarında tedavinin kalıcı olabilmesi için sarkmaların onarımının yanında mutlaka asma ameliyatı dediğimiz pelvisteki sağlam bağlara asma ameliyatlarının yapılması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu