Sağlıklı YaşamDiyet ve Sağlıklı Beslenme

Şeker Bağımlılığı Hayatınızı Riske Atıyor

Şeker Bağımlılığı Hayatınızı Riske Atıyor

Hayatımız boyunca gereğinden fazla şeker tüketiminin zararlarını dinledik. Küçük yaşlarda dişlerimizi sağlıklı tutmak, ergenlikte sivilce oluşumunu engellemek , ileriki yaşlarda kilo problemleri yaşamamak adına pek çoğumuz şekerden uzak durmamız gerektiğini bilmemize rağmen şekersiz bir hayat yaşayamıyoruz. Uzmanlar bunun sebebini tam olarak bağımlılık cümlesi ile açıklıyorlar. Yurtdışında bir klinikte yapılan araştırmalara göre düzenli olarak şeker kullanımına tabi olan insanların uyuşturucu madde bağımlıları ile aynı oranda bağımlılık gösterdikleri gözlenmiş. İlgili Link: Tepeden Tırnağa Detoks Önerileri

Yine aynı araştırmanın sonuçlarına göre  glisemik indeksi yüksek ve kan şekerini yükselten besinler  beynin özel bir bölgesini tetikleyerek zevk almanızı sağlarken bağımlılık duygunuzu da geliştiriyor.

 

Şekeri Bırakmak Duygu Dünyanızı Dengelemekten Geçiyor

Glisemik endeksi yüksek besinlerin yarattığı bağımlılık duygusundan kurtulmak kolay değil.  Tüm alışkanlıklarınız sizi şeker ve şekerli gıdalar tüketmeye yöneltse de  duygu dünyanızı yöneterek şeker bağımlılığınızın üstesinden gelebilirsiniz. Pek çoğumuz sağlıklı beslenme adına çaba harcar hatta bu uğurda ölümcül diyetlere göz yumarız. Oysa  bu davranış biçimi bize duygularımızı görmezden gelme eğilimini beraberinde getirdiğinden her zaman başarısızlıkla sonuçlanır. Oysa ki duyguların hayaı-tımızda ki yeri yadsınamayacak kadar güçlüdür. Şekeri bırakmak için duygu iniş çıkışlarınızı dengeleyecek, yaşadığınız anlık sevinç ve hayal kırıklıkları ile baş edebileceğiniz başka bir çözüm bulmalısınız.

Siz hayatınıza şekerin verdiği mutluluk hissinin yerine alternatif bir çözüm koymadan şekerin verdiği haz tuzağına her zaman düşeceksiniz.  Eğer ani değişimler ve yoksunluk duygusu sizi gereğinden fazla etkiliyor ve stres altına sokuyorsa  zamana yayarak tükettiğiniz şeker miktarını kontrol altına alabilirsiniz. Ayrıca şeker tüketimini sadece çikulata yada tatlı gibi düşünmemelisiniz. Örneğin sabah kahvaltısında yediğiniz bir adet kivi günlük şeker ihtiyacınızı karşılamak için yeterli bir miktardır.

 

Şeker Bağımlılığı

Şeker bağımlılığını sona erdirmek için uzman hekiminiz tarafından verilmiş diyetin yanı sıra lif açısından ve yüksek kaliteli omega-3 yağları bakımından zengin olan gıdalar tüketilmesi, şekerin emilimini yavaşlatmaya yardımcı olur ve ani tatlı ataklarınızın önünü keser. Her gün egzersiz yapmak, yeterli alkali su tüketmek, D vitamini seviyelerinizi optimize etmek, kaliteli, düzenli uyumak ve stres seviyenizi yönetmek, aşırı şeker alımının etkilerini en aza indirmeye yardımcı olur. Özellikle egzersizin kan şekerini dengelediği, stres seviyelerini düşürdüğü, metabolizmayı hızlandırdığı, kemikleri güçlendirdiği ve ruh halinizi güçlendirdiği bilinmektedir.

Şekerden Uzak Bir Yaşam Sürmeniz Dileği İle….

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu