GenelSağlıklı Yaşam

20 Diş Sorunu Çene ve Ağız Sağlımızı Bozuyor!

Çene Cerrahi alanında Uzm. Dr. Mustafa Taha Yaşar; diş 20 sorununa yönelik olarak önemli bilgiler verdi. 20’lik dişteki sorunun hem çene hem de ağız sağlığımızı bozduğunu ifade eden Yaşar, bu konunun geçiştirilmemesi gerektiğinin altını çizdi! İşte Bursa  Çene Cerrahı  Uzm. Dr. Mustafa Taha Yaşar’ın 20’lik diş sorununa yönelik yapmış olduğu önemli açıklamalar!

Yirmilik dişlerin çıkması için en uygun zaman 18 yaş ile 30 yaş arasıdır. 20’lik dişlerin önünde bulunan ikinci büyük azı diş 11 ile 13 yaş arasında gömüldükten sonra dişlerin devam edebilmesi için yeterli oranda çene kemiği mesafesi bulunuyor ise kişi de 20 yaş dişleri çıkabiliyor.

Bazı kişilerde 20’lik yaşlar geç çıkabiliyor. Bu durum dişin ve çenenin gelişimi ile ilgilidir. Diş arkasında bulunan yerin darlığı ile dişeti, komşu diş engeli ya da kemik engeli bulunan kişilerin dişleri çıkmayabilir. Durumlar ile karşılaştığında dişler gömülü olarak kalabilir. Bu engeller ortadan kalkar ise dişler sonradan da çıkabilir.

Yirmilik dişlerin çekiminden sonra çok sıcak ve yiyecekler yenilip içilmesi durumunda kanama ihtimali oluşabilir. Ameliyatın takip eden bir sonraki günü ne kadar çekilmiş olan dişlerin bulunduğu yer ile herhangi bir çiğneme yapmamak hekimler tarafından öneriliyor. Dişinizi fırçalarken dişinizi çektirmiş olduğunuz bölgeyi daha dikkatli fırçalamanız da fayda var. Özellikle ağız temizliğine bu dönem içerisinde daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor.

Çene Cerrahi . Mustafa Taha Yaşar

20’lik Diş Ağrısı

Dişin bir kısmı çene kemiğinde gömülü kalmış ise ya da dişin yarısı çıkmış ise diş ile etrafını çevreleyen diş eti arasında diş eti cebi oluşur. Diş eti cebi yenilen içilen yemeklerin ve bakterilerin birikmesi için müsait ortam oluşturur. Arka kısımda kalan yirmilik dişleri fırça yardımı ile ulaşmak zordur.

Bu sebeple yeterince temizlenmeye c için temizlen memeye bağlı olarak çürükler oluşur, diş eti plağı zarar görür, diş eti enfeksiyonları oluşur. Yirmilik dişin bir önceki dişinin ara yüzlerinde çürüktü problemleri meydana gelir. Bakteriler bu boşluklarda çoğalarak yüz bölgesinde şişmeler ve enfeksiyonlar meydana gelir.

20’lik Diş Sağlık Problemleri

6 ay ile 1 yıllık gibi zaman aralıklarında sürekli olarak tekrar eden çene iltihaplanmaları ile diş eti rahatsızlıklarının sonunda ileri derecede çürümeler oluşmuş ise yirmilik diş çekilmek durumundadır. Yirmilik diş çıkmakta zorlanıyor ve diğer dişin altında uzamaya çalışıyor ise diğer dişte o zamanlar oluşabilir. Bu diş çekilmez ise ağız içerisinde dış kaynaklı olarak tümör ve kist meydana gelebilir.

20’lik Diş Çektirilmeli mi?

Yirmilik dişler halk arasında çabuk çürüyen dişler olarak tanınıyor. Gereksiz görünüyor ve çıkar çıkmaz çektirilmesi gerekiyor diye düşünülüyor. Ancak bu dişler düzenli bir şekilde çıkıyor ve diş dizisini bozacak şekilde değil ise mutlaka korunması gereken dişler arasında bulunuyor. Bazen diş etinden çıkmamış olarak görülen yirmilik dişler çekilen diş filmler sayesinde görülebiliyor.

Gemili kalmış olan dişleri yaşamımız süresince ağzımızda sorun çıkarmıyor ise taşımamıza herhangi bir mahsur yoktur. Alt ve üst olarak çıkan dişler çiğneme görevlerini sağlıklı bir şekilde üstlenebiliyor ve yerine getirebiliyor ise çekilmelerini gerektirecek herhangi bir sebep yoktur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu