Anne ÇocukÇocuk Gelişimi

Okul Korkusu Yaşayan Çoçuklar

Özge Merve Türk
Eğitim sistemimizde yapılan değişiklik ile çocukların daha erken yaşlarda okula başlamaları zorunlu kılınmıştır. 60 aylık çocukların ilkokula başlamaları sonucu çocukların adapte edilmesi ve korkuların yenilmesi konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Okul korkusu yaşayan çocukların ebeveynlerine öneriler konusunda eğitim bilimciler ve psikologlara görevler düşmektedir. 5 yaşını bitirip 6 yaşından gün alan çocukların okula başlaması ile hem velilerde hem de öğretmenlerde sıkıntı yaşandığı görülüyor. Okuldan korkan çocuk annesinden de ayrılmanın veren olduğu korku ile okulda mutsuz olmakta ve alışma süreci sancılı geçmektedir.

Bu sorunu yaşayan çocukların velilerine verilecek en önemli tavsiye çocukların okulu benimsemesini ve arkadaşlarını sevmelerini sağlamak olacaktır. Okula yeni başlayan çocuğun okulu benimsemesi arkadaşlarına ve en önemlisi öğretmenine alışması süreci aşmak adına önemlidir, çocuk okulu hayatının bir parçası olarak görmeli ve kendini ortaya ait hissetmelidir. Okul korkusu yaşayan çocukların ebeveynlerine verilecek bir diğer öneri de uzman yardımı almalarıdır.

Çoçuk dünyasında yeni bir başlangıç olan okul evresinin çocuklarda endişe ve korkuya neden olabileceğinin ve bu sürecin dikkatle atlatılması gerektiğinin altını çizen Memorial Ataşehir Hastanesi, Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uz. Psk. Özge Merve Türk, çocukların okula alışma sürecinde dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. İlgili Link: Çocuklar Neden Yalan Söyler?

Fazla Korumacı Davranmak Çoçuğunuzun Gelişimini Engeller

Okul öncesi kendi bireyselliğini tamamlamış ve kendi başına var olmayı öğrenmiş çocuklar okul dönemine başlangıçta daha çabuk adapte olurlar. Çoçuğunuzu tehlikelere karşı korumaya çalışırken gereğinden fazla korumacı bir tutum içine girerseniz, farkında olmadan siz olmadan yaşayamayan, ebeveyn bağımlısı bir çocuk haline gelecektir.

Çoçuğun Okul Sürecini Sabırla Açıklayın

Çoçuğunuza okula başladığında neler olacağını , Öğreneceği şeyleri, yeni arkadaşl

ar edineceğini, eğlenceli aktiviteler yapacaklarını sabırla ve sakinlikle anlatın. Tüm bunlara rağmen çocuklar okul fikrine sıcak bakmayabilir. Böyle durumlarda onun yaşadığı kaygıyı ve korkuyu anladığınızı ifade ederek , bunu yapmak zorunda olduğu gibi cevaplardan kaçınmalı, bunun yerine okula yeni başlamış öykü kahramanlarının olduğu kitaplar okumalısınız.

Eğitim sistemimizde yapılan değişiklik ile çocukların daha erken yaşlarda okula başlamaları zorunlu kılınmıştır. 60 aylık çocukların ilkokula başlamaları sonucu çocukların adapte edilmesi ve korkuların yenilmesi konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır.

Çoçuğunuzun Okula Kolay Alışması İçin Öneriler

Anne babanın sınıfa girerek her zaman çocuğunun yanında olduğu izlenimini vermesi doğru değildir.

Çocuk ağlayıp ayrılmak istemediğinde onunla daha önce konuşulduğu gibi güvenli ve eğlenceli bir ortamda bireysel olarak bulunması gerektiği hatırlatılmalıdır.

Bazen okula alışma döneminde baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı gibi psikosomatik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda çocuğu sakinleştirmek ve okul ile ilgili sıkıntılarından konuşmasına ortam sağlamak çocuğu rahatlatabilir.

İlk günden itibaren oyun ve ders çalışma saatlerinin düzenli bir programa oturtulmalıdır. Bunun için çocuk ile beraber onun hoşuna gidebilecek eğlenceli çizelgeler oluşturulabilir.

Yatma saatlerini ayarlaması önemlidir. Bu konuda birlikte odasının kapısına asabileceği bir afiş yapabilirsiniz.

Okula sık sık gidip çocuğun denetlenmesi uygun değildir. Çünkü ebeveyn ile çocuklar ayrı bireylerdir. Okul sorumluluğunun çocuğa ait olduğunu görebilmek ve gösterebilmek gerekir.

Ders çalışma ortamı önemlidir. Çocuğun bilgisayar, televizyon gibi uyaran faktörlerden uzak bir ortamda masasının üzerinde kitabı, defteri, kalemi ile sade ve sakin bir ortamda ders çalışması gerekir.

Bireysel olarak ders yapmasını desteklemek için yanında durup nasıl yapılacağını göstermeli sonra da ondan yapması beklenmelidir. Çocuğun desteğe ve tereddütlü olduğu zaman ebeveynine güvenebileceğini görmeye ihtiyacı vardır.

Ona bir şeyler öğretirken sabırlı olmak, zedeleyici sözlerden uzak durmak ve başarabildiğinde sözel ödül olarak “aferin, iyi gidiyor” gibi kelimeler kullanmak destekleyici olacaktır. Maddi ödüllerin sonrasında pazarlığa dönüşebileceğini unutmayın.

Ders çalışmanın yanında onunla oyun oynamak çocuğun performans kaygısını azaltır. Aynı zamanda ebeveyni ile paylaşımı artar. Ders dışında kitap okuma alışkanlığı kazanması için onunla beraber kitap okunmalıdır.

Ders dışı sanat ve spor gibi faaliyetlere önem verilmelidir. Çocuğun kendini ifade edebileceği, rahatlayabileceği başka bir ortama ihtiyacı vardır. Bu durum derslerini de olumlu etkiler.

Ebeveynlerin çocuğun ders çalışma düzeni, aile içindeki kurallar konusunda ortak fikirde olmaları gerekir. Aksi halde anne ve babanın farklı tutumları zaten okula uyum sağlama sürecinde olan çocuk için kafa karıştırıcı olabilir.

 

MUTLAKA OKUMALISIN! Çocuklar Neden Yalan Söyler?

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu