Cilt Bakımı ve Saç Bakımı

Saç Beyazlamasının Nedenleri

Yaş ile birlikte kalıtımsal faktörlerle saça renk veren pigment üreten melanosit hücrelerinin fonksiyonlarında bir kayıp söz konusudur. Bu şekilde saç renginde bir azalma ve beyazlama şeklinde bir dönüşüm gerçekleşir. Bu durum 20’li yaşlardan önce olduğunda erken saç beyazlaması olarak değerlendirilir.  . Asya toplumlarında ise 25’den önce olması erken beyazlama olarak değerlendirilmektedir.

 

Bugünü bilimsel veriler ışığında saçın beyazlamasını durdurabilecek ya da önleyebilecek bir ilaç tedavisi henüz bulunmuş değildir. Ancak bu konuyla ilgili araştırmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.

 

Saç Neden Beyazlar? 

 

Saçların beyazlamasıyla ilgili genetik faktörler çok önemli rol oynuyor. Çünkü bizim bir şekilde anne, baba hatta hala tarafına baktığımızda soydaki ilk primer ailelere baktığımızda onlarda eğer saçlarda beyazlama 30’lu yaşlarda yoğun bir şekilde ise biz de 30’lu yaşlarda yoğun bir şekilde beyaz saça sahip olmamız muhtemeldir.

 

Saçların beyazlamasının en önemli nedeni aslında yaşlanmamızdır. Yaklaşık 30’lu yaşlarda ilk beyaz telleri ya da grimsi saçları görmeye başlıyoruz.

 

Saçlar yaşlanma ile ilgili beyazlar. Genetik yapı %90 rol oynar. Ancak bazı hastalıklarda da saçlar beyazlar özellikle vitiligo gibi bazı cilt hastalıklarında bölgesel saç beyazlamaları görülür ya da bir metabolik hastalıkta diyabet gibi tiroit hastalıklarında bazı kansızlık durumlarında görürüz. Bir vitamin eksikliklerinde eğer çok derin vitamin eksikliği ise bazen erken saç beyazlaması görebiliriz. Bunların hepsindeki genetik faktörün üstlendiği rol biraz daha yüksektir.

 

Saç Beyazlamasını Geciktirmek Mümkün Mü?

 

Bazı kozmetik ürünler dışarıdan gelebilecek zararlara karşı saçın şaft dediğimiz o saç telinin borusunun dıştan kılıf gibi koruyabiliyor. Özellikle şampuanlar ve yapılandırıcı saç kremleri bu noktada beyazlamayı geciktirici etki yapabiliyor.

 

Fakat saçlar bir organdan saçlı deriden beslenerek uzarlar. Bizim uzantımızdır. Ancak kökü vardır. Kök de hücrelerden oluşmuştur. Eğer köküne yönelik bir işlem yapılmışsa o zaman kalıcılık süresi uzar.

 

İlgili Link: Kolay Yağlanan Saçlar İçin Öneriler

 

Yaş ile birlikte kalıtımsal faktörlerle saça renk veren pigment üreten melanosit hücrelerinin fonksiyonlarında bir kayıp söz konusudur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu