Gündem

Kıdem Tazminatı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kıdem tazminatı, ekonomik yaşamda en çok gündemde olan konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışanın 4857 sayılı iş kanunu gereğince işten çıkarılmış olan işçiye, işveren tarafından çalıştığı yıllar için ödemiş olduğu ücrettir. Çalışılan her bir yıl için, bir maaş kadar kıdem tazminatı almaya hak kazanılmıştır. Çalışanın bu haktan yararlanabilmesi için o işte en az bir yıl çalışmış olması gerekmektedir. Aynı kurumun altında toplanan farklı işyerlerinde de bu hak geçerlidir. Çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için işten çıkarılmış olması en önemli şartlardan biridir. Kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanın, belirli şartlarda kıdem tazminatı almaya hakkı bulunmaktadır.

 

İlgili Link:  İşsizlik Bunalımını Aşmanın Yolları

 

 

Kıdem Tazminatı Kimlere Verilmektedir?

 

Kıdem Tazminatı almaya hak kazanmak için, aynı işverene sahip kurumda en az 1 yıl çalışmış olmak gerekmektedir. Kendi isteğiyle işten ayrılan çalışana kıdem tazminatı verilmemektedir. Ancak askerlik için işten ayrılan erkek çalışana, evlilik için işten ayrılan bayan çalışana kıdem tazminatı vermek yasal olarak mümkündür. Emeklilik için gerekli süre ve prim ödeme gün sayısı dolmuş ise, çalışan kendi isteğiyle dahi işten ayrılmış olsa da kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır.

 

İşten Kendi İsteğiyle Ayrılanların Kıdem Tazminatı Alma Şartları 

 

İşten kendi istekleri doğrultusunda ayrılanların kıdem tazminatı alabilmeleri için gerekli olan şartlar:

 

  • Ağır çalışma şartları altında çalışıyorsanız
  • İşe başlarken haklarınız bölümündeki yazan ve tarafınıza sunulan kurallara uyulmuyorsa
  • Sigortanız geç yatıyorsa
  • Malulen emeklilik sebebiyle işten ayrılıyorsa
  • Normal emeklilik ile işten ayrılıyorsa
  • Evlenen kadınlar resmi nikah sebebiyle işten ayrılıyorsa
  • Sağlık sebepleriyle işten ayrılıyorsa

 

Askerlik sebebiyle işten ayrılıyorsa  o kişinin iş kanununa göre kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır.

 

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanmaktadır?

 

Kıdem tazminatını gerektiren herhangi bir fesih durumunda, çalışanın her tam yıl için, 30 gün brüt ücret kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan fazla sürelerde ise oranlanarak hesaplama yapılmaktadır. İşçinin toplam çalışmış olduğu gün hesaplanır. Kaç tam yıl çalıştıysa son aldığı brüt ücret ile çarpılır. Kalan küsuratlı kısımlar gün olarak hesaplanır.  Her iki değer hesaplanarak çalışanın hak etmiş olduğu kıdem tazminatı hesaplanır ve ödemesi yapılır.

 

Kıdem tazminatı, ekonomik yaşamda en çok gündemde olan konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışanın 4857 sayılı iş kanunu gereğince işten çıkarılmış olan işçiye, işveren tarafından çalıştığı yıllar için ödemiş olduğu ücrettir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu