GenelHamilelik

Gebelik Şekeri

Gebelik sürecini olumsuz yönde etkileyen hastalık türlerinden bir tanesi olarak bilinen gebelik şekeri bu süreçte annenin hipertansiyon ile karşı karşıya kalmasına yol açmaktadır. Çoğunlukla genetik faktörlerden kaynaklı olarak ortaya çıkmakta olan bu şeker problemi aşırı kilolu olan kişilerde de sıklıkla görülmektedir.

 

Ayrıca yaş sınırı 35 yaşını aşmış kadınların hamilelik süreci yaşaması sırasında da sıklıkla görülmekte olan bir hastalık türüdür. Hamilelik sürecinde ortaya çıkan bu şeker doğum sonrasında hiçbir tedaviye gerek kalmaksızın yok olmaktadır. Sıklıkla gebelikte ilk 3 ayı atlattıktan sonra ortaya çıkmakta olan bu hastalık vücudun gereğinden az insülin üretmesi sebebi ile ortaya çıkmaktadır.

 

 

Gebelik Şekeri Belirtileri  

 

Çoğunlukla gözle görünür hiçbir belirti göstermeyen gebelik şekeri hamilelik sürecinde bebeğin sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi adına yapılmakta olan kan testleri sırasında ortaya çıkmaktadır. Az oranda görülen belirtiler arasında sürekli olarak su içme ihtiyacı duyma, buna bağlı olarak idrar artışında artış, ağız da aşırı derecede oluşan kuruluk ve süreklilik içeren yorgunluk hissi görülmektedir. Tüm bu belirtiler ışığında ortaya çıkan gebelik şekeri hamilelik süreci boyunca devam etmektedir.

 

Gebelik Şekeri Nedir? 

 

Gebelik süreci boyunca belirli nedenler ile ortaya çıkmakta olan diyabet hastalığına verilen isimdir gebelik şekeri. Öyle ki hem anne üzerinde olumsuz bir etki yaratmakta hem de buna bağlı olarak bebeğe de zarar sağlamaktadır. Bu nedenle teşhis edildikten sonra hamilelik süreci boyunca özellikle beslenme alanında doktor tavsiyesi ile dikkat edilmeli sonrasında ise şeker tedavi süreci düzenli uygulanmalıdır.

 

Bu hastalık türünde risk içeren kısım arasında 35 yaşını aşmış hamilelik süreci geçirenler, genetik olarak ailede şeker hastalığı olanlar, obezite kilosuna yakın olan bayanlar ve oldukça kilolu bebek doğumu yapanlardan oluşmaktadır.

 

Gebelik Şekeri Tedavisi  

 

Gebelik Şekeri Tedavisi Nasıl Olur
Gebelik Şekeri Tedavisi

 

Hamilelik sürecinde yapılan testler kapsamında değerlerine dikkat edilmesi gereken en önemli husus kan şekeri olarak bilinmektedir. Bu şeker değerinin aşırı derecede yükselmesi beraberinde gebelik şekeri hastalığını getirmektedir. Tedavi süreci içeren bu hastalıkta öncelikle günlük olarak düzenli egzersiz yapmak ve beslenme konusunda dikkatli olmak yeterli görülmektedir.

 

Tüm bunların yeterli olmadığı durumlarda ilaç tedavisi de bu sürece eklenmektedir. Tedavi sürecinde bir cihaz yardımı ile günde ortalama 5 kez kan şekerini ölçmek gerekmektedir. Bunun yanında diyet ve egzersiz de tedavi sürecinde mutlak suretle yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. İlaç tedavisinde ise çoğunlukla insülin iğneleri tercih edilmektedir.

 

Gebelik Şekeri Diyeti Nasıl Yapılır? 

 

Alanında uzman doktorlar tarafından teşhis edilen gebelik şekeri düzenli bir diyet ile kolaylıkla tedavi altına alınabilmektedir. Bu diyette gebelik şekerini dengeleyecek olan besin grupları arasından seçim yapmak gerekmektedir. Ekmek gruplarından tam buğday ya da arpa taneli ekmekler bu diyet içeriğinde yer almaktadır. Meyveler arasında ise Elma, Yaban mersini, Çilek, Böğürtlen, Nar gibi meyve türleri arasındadır.

 

Gebelik sürecini olumsuz yönde etkileyen hastalık türlerinden bir tanesi olarak bilinen gebelik şekeri bu süreçte annenin hipertansiyon ile karşı karşıya kalmasına yol açmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu