Anne ÇocukHamilelik

Gestasyonel Diyabet

Anne adaylarının hamilelik sürecinde görülen Gestasyonel diyabet toplumdaki adıyla şeker hastalığı gebelik sürecinde görülen en sık medikal problemlerden biridir. Gebelikte diyabet süreci pregestasyonel diyabet yada gestasyonel diyabet olarak adlandırılan gebelik diyabetidir. Gebelik diyabeti gebeliğin 24- 28 haftaları arasında tarama testleri ile ortaya çıkar.  Gebelik diyabeti çeşitli derecelerdeki glikoz ve kan glikoz bozukluğudur.

 

Gestasyonel Diyabetin Anneye Etkileri

 

Doğum sonrası dönemde pek çok anne adayı gestasyonel diyabet konusundaki problemler ortadan kalksa da gebelik diyabeti gebelik sürecinde ve gebelik sonrasında anne ve bebek üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor.  Gestasyonel diyabet sorunu yaşayan anne adayları artmış risklerle karşı karşıya demektir . Nedir  bu riskler, gebeliğe bağlı artmış hipertansiyon riski, artmış sezeryan doğum riski ve en önemlisi doğum sonrasında gestasyonel diyabetin tip2 diyabete çevirme riski var. Bu nedenle gestasyonel diyabet taraması yapmak olası riski tespit edip gerekli önlemleri almak adına oldukça önemlidir.

 

İlgili Link: Kış Ayında Hamile Kalanlar Bu Önerilere Kulak Asın

 

Gestasyonel diyabet bebeğe etkisi tıp dilinde makrozami olarak adlandırılan bebeğin aşırı büyümesi durumudur.  Doğum sırasında anne ve bebekte oluşabilecek doğum travmasının önüne geçmek için ortaya çıkan sezeryan riski.  Bebek üzerinde gestasyonel diyabetin risklerinden biri de kan şekerinde ve kalsiyum seviyesinde düşme ve kalsiyumla beraber solunum sıkıntısı yaşanabilir .  Ayrıca bu çocuklar çocukluk çağlarından itibaren obezite riski ile karşı karşıya olan çocuklardır.

 

Gestasyonel Diyabet Tanı Kriterleri

 

Gestasyonel Diyabet tanı kriterleri iki aşamalı taramada 24 ve 28 haftalar arasında yapılan testlerle sağlıklı sonuçlar alınıyor. Doğum hekimleri genelde orta risk grubunu öncelikle tarama altına alırlar. Düşük risk grubu özellikleri;  yirmi beş yaş altında bir anne adayı olması, aile genetiğinde şeker riski taşıyan birinin olmaması, obez olmaması.

 

Gestasyonel açısından bir diğer grub ise 24 haftayı beklemeden hemen tarama yapılması gereken yüksek risk unsuru taşıyan gruptur.  Bu grubun genel özellikleri ; hastanın obezite sorunu olması, ilk gebeliğinde gestasyonel diyabet sorunu olması, iri bebek doğum öyküsü olması yada aile içinde tip 2 diyabet öyküsü olması.

 

Anne adaylarının hamilelik sürecinde görülen Gestasyonel diyabet toplumdaki adıyla şeker hastalığı gebelik sürecinde görülen en sık medikal problemlerden biridir. Gebelikte diyabet süreci pregestasyonel diyabet yada gestasyonel diyabet olarak adlandırılan gebelik diyabetidir.

 

MUTLAKA OKUMALISIN! Şeker Bağımlılığı

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu