El Ayak Ağız Hastalığı Nedir
El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?
Havaların ısınmasıyla beraber çocukların park , bahçe, havuz ile temasları başlaması ile beraber farklı enfeksiyon hastalıkları ile karşı karşıya geliyoruz. Bu hastalıkların arasında en sık görülenlerden biri el, ayak, ağız hastalığı görülmekte.
İsminden de anlaşılacağı gibi bu hastalıkta özellikle ellerde ve ayaklarda bir takım döküntüler ağız içi yaralarla seyreden bir virütik hastalıktır. Bir virüsün neden olduğu bu enfeksiyon hastalığında genellikle antibiyotik kullanımı önerilmemektedir.
El Ayak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
El ayak ağız hastalığının genel seyri çocuğun bağışıklık sistemine göre değişkenlik gösterebilir. Yüksek ateş, deride döküntü ve bademciklerde kızarıklık el ve ayak bileklerinde kırmızı lekelerle görülmektedir. Çoçuğunuz da sürekli devam eden yüksek ateş, kırmızı renkte oluşan döküntüler ve beslenme güçlüğü gibi belirtiler varsa bir uzmandan destek almalısınız.
El Ayak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
El Ayak Hastalığı Tedavisi Nedir?
El Ayak Hastalığından Nasıl Korunuruz?
El Ayak Hastalığı Tedavisi Nedir?
El ayak hastalığının en önemli belirtilerinden biri ateş olduğu için yüksek ateşe bağlı ağız içinde af oluşumları olabilir. Bu yaralardan dolayı
çocuklarımızın beslenmesi bozulmakta, sıvı alımları azalmaktadır. Bu nedenle bu enfeksiyonda çocuklarımızı yemek için çok zorlamamak ama sıvı kayıplarını yerine koymak açısından özellikle yaşına uygun meyve suyu, süt, ayran gerekirse devam sütü gibi bir takım sıvı mamalar ile sıvı gıdalarla beslememiz gerekiyor. Bu hastalıkta ateş ve ağrı giderici olarak içeriğinde parasetamol ve ibuprofen maddesi bulunduran şuruplar önerilir. Döküntüler kaşıntılı ise kaşıntı giderici losyonlar fayda edebilir. Ilık sabunlu suyla yıkanmanın zararı yoktur.
El Ayak Hastalığından Nasıl Korunuruz?
El ayak hastalığı için en etkili yöntem hijyen kurallarına dikkat etmektir.
Bulaşıcı olduğundan el-ayak-ağız hastalığına yakalanan kişilerden uzak durun
Özelikle 1 hafta boyunca kreş – anaokulu ve benzeri kalabalık ortamlardan çocuğunuzu uzak tutun.
Çocukların ortak oyuncaklarla oynadıkları alanların düzenli şekilde dezenfekte edilmesine özen gösterin
Çocukların ellerini düzgün şekilde yıkadıklarından emin olun
Bebeklerin bezini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkayın
Tabak, bardak, çatal, kaşık, havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçının.
Hastalarla öpüşme ve sarılma gibi yakın temasta bulunmayın.