Çocuk Gelişimi

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır Kaç Yaşında Başlanmalıdır

Bebekler dünyaya gelirken, her şeyden bir haber olarak gelirler. Hatta bu yüzden alıştıkları anne karnından ayrılıp, aydınlık ve yoğunluğun olduğu dünyaya gözlerini açtıkları için de korkarlar. Aynı zamanda nefes almaya alışkın olmadıkları için de, içlerine havanın girmesi ve havayı teneffüs etmek de onları korkutur ve bu yüzden ağlamaya başlarlar. Fakat hal böyle olsa da, belli bir düzene çok çabuk uyum sağlayan ve alışan da yine bebeklerdir. Her ne kadar doğduğundan itibaren bezlenmeye alışsa da, tuvalet eğitimi sağlıklı olarak verildiğinde çok çabuk uyum sağlayacaklardır.

 

 

Sağlıklı Tuvalet Eğitiminin Önemi 

 

Sağlıklı bir tuvalet eğitimi verilen bebeklerin, tuvalete alışması çok da zor olmaz. Yeter ki zaman ve mekana dikkat edilerek bir eğitim verilmeye çalışılsın. Tuvalet eğitimi eğer yanlış zaman ve mekanda verilirse, bu hem anne için hem de bebek için kötü bir tecrübe olacak, bir de yanı sıra bebekte olumsuz kalıntılar bırakma ihtimali olacaktır. Anne ve bebeğin maddi manevi sağlığı ve iyiliği için, sağlıklı bir tuvalet eğitimi şarttır.

 

Annenin Buna Hazır Olması 

 

Her ne kadar tuvalet eğitimi bebeğe verilse de, eğitimi verecek olan annenin rolü daha önemlidir. Bu sebeple annenin maddi ve manevi olarak kendisini buna hazır hissetmesi gerekir. Mesela, tuvalet eğitimi için tüm şartlar yeterli olduğu halde annenin içerisinde korku varsa veya o an bir hastalık geçiriyorsa, tuvalet eğitimine kesinlikle başlamamalıdır. Anne bu eğitimi hafif görmemeli ve aradan çıksın düşüncesinde olmamalıdır. Bunun için bebeğine tuvalet eğitimi vermeden önce bu konuyu uzmanlardan dinleyerek araştırma yapması ve kendisini hazır hissetmesi her şeyden önemlidir.

 

Bebeğin Bedensel Uygunluğu Ve Hazırlığı 

 

Bir bebeğin tuvalet eğitimine başlayıp başlamayacağına annesi karar verir. Bu sebeple annenin çocuğunu daima gözlemlemesi gerekir. Çocuk fiziksel olarak tuvalet eğitimine hazırsa, anne bu eğitim için olumlu karar verebilir. Çocuğun fiziksel hazırlığı ise kaslarının gelişiminden anlaşılır. Mesela bezlenen bebek, tuvalet pozisyonunda rahatlıkla oturabiliyorsa, bu bacak kaslarının güçlendiğine ve hazır olduğuna işarettir. Bezine tuvaletini yaparken dahi o pozisyonda oturuyorsa, anne eğitim için hazırlanabilir. Aynı zamanda bebek bezinden rahatsız oluyor ve tuvaleti geldiği zaman bunun sinyallerini veriyorsa, bu da bedensel olarak hazırlandığının kanıtıdır.

 

Bebeğin Manevi Hazırlığı 

 

Bazı bebekler tuvaletten korkabilir. Daha önce görmediği bir bölüm ve daha önce yapmadığı işlemlerin onu korkutması çok doğaldır. Fakat bu bazı bebeklerde aşırıya kaçabilir. Böyle durumlarda annenin tuvalet eğitiminde acele etmemesi bebek için daha sağlıklıdır. Fakat genelde bebekler tuvaletinden veya o ortamdan korksa da bunu annesinin desteğiyle kısa sürede aşabilir.

 

Bebeğin Tuvalet Yaşı Kaçtır? 

 

Her bebeğin gelişimi aynı olmaz. Maddi ve manevi gelişimi farklılık gösteren bebeklerin, tuvalet yaşı da aynı olmayacaktır. Örneğin kimisi 1.5-2 yaşlarında kas ve kemik gelişimini yeteri kadar tamamlamışken, kimisi de bu süreci 3 yılda tamamlayabilir. Bu sebeple burada görev anneye düşer. Bir önceki çocuğunu 2 yaşında tuvalete alıştıran bir anne, diğerini de o yaşta alıştırmak istememeli ve çocuğunu gözlemlemelidir. Çocuk hangi yaşta hazır olursa, o yaş idealdir.

 

Bebekler dünyaya gelirken, her şeyden bir haber olarak gelirler. Hatta bu yüzden alıştıkları anne karnından ayrılıp, aydınlık ve yoğunluğun olduğu dünyaya gözlerini açtıkları için de korkarlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu