Uzman YazılarıSağlıklı Yaşam

Duygu ve Sağlık Arasındaki İlişkiye Dikkat Edin

İnsan sağlığını etkileyen faktörler sadece fiziksel veya çevresel değildir. Duygular, kişinin kendini iyi hissetmesi, hastalıklarla baş etmesi, hastalıklara karşı gösterdiği direnç vs. gibi birçok durumu beraberinde getirir. En ölümcül hastalık olarak bilinen, tedavisi en zor hastalıklardan biri olan kanser bile, duygu ve düşünce ışığında yenilebilir. Bunun birçok örneğini günlük hayatımızda da görmek mümkündür. Psikoloji biliminin enerji dediği şey de budur aslında. Bir insan duygularını hangi tarafa yöneltirse, aklına, iç organlarına hangi uyarıyı gönderirse muhakkak ki sonradan gelişecek olan şeyler bu yönden ilerleyecektir. Mevlana’nın da dediği gibi güzel bakan, güzel görür. Güzel gören, güzel düşünür, güzel düşünen güzel söyler gibi… İnsanoğlu düşünen bir varlıktır. Birçok şeyi yapabilecek güçtedir. Herhangi bir psikoloğa gittiğimiz zaman bile bize güzel düşünmemizi, çevremize pozitif bakmamız bardağın dolu tarafını görmemizi ister. Kısacası; insanoğlu kendi duygularını yöneterek, olumlu düşünerek, yaşadıklarına iyi tarafından bakarak hem mutlu olur hem de sağlık bulur.

Her Şeye Güzel Bakmak Mümkün Mü?

Bu soruyu soranların elbette haklılık payları da vardır muhakkak. Birçok kötü olay yaşayabiliriz hayatımız boyunca. En acısı da belki en yakınımızı, en sevdiğimizi; annemizi, babamızı, çocuğumuzu, eşimizi kaybedebiliriz. Bu çok acı bir olaydır illaki. Ama ölümü kabullenirsek, bir şekilde yeniden buluşacağımızı bilirsek; acımızı o ölçüde azaltır, tamamen olmasa da bir şekilde alışırız. Yok, kabullenmez, yaşayamam, ölürüm dersek zaten iyi hissetmemizde, acıyla başa çıkmamızda, hastalanmamızda pek mümkün olmaz.

Bu nedenle yapmamız gereken en önemli şey; birçok şeyin biz insanlara özgü olduğunu, yaşamak kadar ölmenin de gerçek olduğunu bilip, kendimize iyiyi telkin edip, hayata yapabildiğimiz kadar iyi yönden bakıp, mutlu olmaya çalışabilir buna paralel olarak da sağlıklı bir birey olarak yaşayıp, hayattan lezzet alabiliriz.  Yaşayacağımız 60, 70 yılı verimli, mutlu, başarı dolu geçirebilir, gelecek nesillere rehber olabiliriz. Güzel bakalım, güzel görelim; güzel düşünüp, güzel yaşayalım. Çocuklarımıza iyiliği, güzelliği aşılayalım. Daha sağlıklı, daha üretken, daha mutlu, daha umutlu bir gelecek bir toplum için. Hastalanmak, kötü olmak kolay. Biz zor olanı yapalım… 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu