Sağlıklı Yaşam

Diş Tartarı Nedir, Neden Olur

Diş tartarı nedir? Dişlerin üzerinde sert minerallerin birikmesiyle ortaya çıkan diş sorununa diş tartarı denir. Sert minerallerin diş yüzeyinde birikmesine; dişlerin uzun süre boyunca plağa maruz kalması neden olur. Diş taşlarının diş yüzeyine yapışması can sıkıcı sorunları da beraberinde getirmektedir. Bundan dolayı diş tartarının giderilmesi konusunda farklı teknik ve yöntemler kullanılmaktadır.

Halk arasında yaygın olarak diş taşı olarak bilinen diş tartarı sık görülen bir problemdir. Dişlerde besinleri tüketmeye bağlı olarak plak adı verilen bakteriyle dolu yapılar oluşur. Eğer bu plaklar temizlenmezse üzerlerinde kirler birikir. Renkleri soluk beyaz ya da sarı olabilir. Fakat gözle görülebilir. Bu yüzden görüntüyü kötü etkiler. Kadınlar erkeklere göre daha çok diş sağlığına önem verdiği için onlarda daha az görülür.

Diş Tartarı Meydana Gelme Nedenleri

Çoğu kişinin en büyük sorunları arasında yer almaktadır. Çünkü dil ile dişlere temas edildiğinde rahatsız eder. Orada bir tümsek varmış gibi hissedilir. Ayrıca estetik görüntüyü de olumsuz etkiler. Aşağıda oluşmasının sebepleri tek tek açıklanmıştır.

  • Düzenli bir şekilde dişlerin fırçalanmaması
  • Asitli içeceklerin sıkça tüketilmesi
  • Dişleri fırçalarken arkadakilere yeterince önem vermemek
  • Tükürük salgısının normale oranla fazla olması
  • Diş ipi kullanmamak

Maalesef çoğu kişi diş bakımını yapmamaktadır. Fakat günlük olarak gerçekleştirilmesi diş sağlığı için oldukça önem taşır. Günlük sabah ve akşam olmak üzere iki kez dişler detaylıca fırçalanmalıdır. Şekerli ve asitli içecekler fazla tüketilmemelidir. Dişler ne kadar fırçalansa da aralarındaki kirler kalır. Bunun için diş ipi kullanılması gerekir. Ayrıca bazen gargara yapmakta ağızda bulunan bakterilerin yok olmasına katkı sağlar.

Diş Tartarı Oluşum Süreci

Diş Tartarı Oluşum Süreci

Dişlerin hem üst bölgelerinde hem de arkalarında oluşabilir. Arkadakilerin de kahverengi, öndekilerde ise sarı lekeler meydana gelir. İçerlerinde yoğun miktarda bakteri bulunduğu için fırçalayarak giderilmesi mümkün değildir. Ayrıca zaman geçtikçe giderek sertleşir. Aşağıda diş tartarı sonucu ortaya çıkan olumsuzluklar verişmiştir.

Genellikle diş taşı olarak bilinir. Önlen alınmadığı takdirde birçok olumsuz durumun ortaya çıkmasına neden olur. Aşağıda bu durumlar maddeler halinde belirtilmiştir.

  • Diş eti iltihapları
  • Çürüklere zemin hazırlama
  • Diş eti çekilmesi
  • Kemik kayıpları

Eğer diş eti çekilmesi görülmesi durumunda diş aralarında boşluklar açığa çıkar. Bu da kirlerin daha fazla olmasına neden olur. Çene kemikleri ve dişlerinin kayıp olmasına sebep olabileceği için mutlaka bir diş hekimine giderek tedavi edilmelidir. Bu noktada diş tartarının etkili bir düzeyde giderilmesi için nitelikli bir temizleme işleminin yapılması şarttır!

Diş Tartarı Temizliği Nasıl Yapılır?

Bu işlem uzman diş hekimleri tarafından yapılır. Önce özel cihazlar kullanılarak diş yüzeyleri kazılır. Bu şekilde tüm diş tartarı dilen taşlar giderilir. Ardından parlatma işlemi uygulanarak temizlik tamamlanır. Bitiğince öncesiyle arasındaki fark bariz ortaya çıkar. Hem daha beyaz hem de daha parlak dişlere kavuşulur. Diş tartarı temizliği süreci oldukça hassas bir süreçtir.

Diş Tartarı Temizliğinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlem bittikten sonra iki saat herhangi bir şey içmek ya da yemek yasaktır. Gün boyunca ise aşırı soğuk veya sıcak besinlerden kaçınılması gerekir. Çünkü dişler bu süre boyunca olduğundan 2 kat daha fazla hassas olacaktır. Şişlikler oluşabileceği için diş tartarı temizliği sonrasında buz uygulaması yapmak fayda sağlayacaktır. Ilık suyla gargara yapmak diş eti sızılarına iyi gelir. Eğer ağrı ya da sızı geçmezse ağrı kesici alabilirsiniz. Her 6 ayda bir kontrole gelmeniz tavsiye edilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu