Çocuk Gelişimi

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı

Bebek sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay bulunuyor. Bunlardan birisi de onların beslenmesidir. Bebek beslenmesinde ay ay gereken özenin gösterilmesi gerekiyor. Bebekler ilk dört ay süresinde mutlaka anne sütü ile beslenmelidir. Emzirme alışkanlığı kazanıldığında hem anne hem de bebek daha rahat edecek, bunun yanında bebekler de gereken tüm vitamin ve minareleri anne sütünden alabilecektir.

 

Dördüncü aydan sonra ise bebekler artık daha çabuk acıkmaya başlayacaktır. Bu süreçten sonra aşırıya kaçmadan yavaş yavaş tok tutacak besinler verilmeye başlanabilir. Anne sütüne eş değer olan mama denilen ek besinler onların doyması için oldukça idealdir. Biberon ile mama yemesine rağmen hala size açlık sinyalleri veriyorsa bebeğiniz için ek gıdalar vermeye başlayabilirsiniz.

 

 

Evde Ek Besin Nasıl Verilir? 

 

Öncelikle bebekler her zaman ek gıdayı hemen almak istemeyebilirler. Bu nedenle hazırlamış olduğunuz ek gıdanın onlar tarafından kolayca kabul edilmesini istiyorsanız bebeğinizin aç olduğu bir saati takip etmelisiniz. Hazırladığınız ek besini parmağınızın ucuna alarak ya da çağ kaşığı yardımı ile bebeğin ağzına değdirin. İlk etapta bebeğiniz bu besini dili ile dışarı itmek isteyecektir. İkinci denemede de bebek ek besini yemeyi reddederse onu çok fazla zorlamayın.

 

Bu süreçte annelerin bilmesi gereken en önemli konu bebeklerin ihtiyaçlarının yetişkinlerinkinden farklı olduğudur. Yani bebeğiniz sizin yediğiniz yağlı, acılı, baharatlı ve soslu yemekleri yiyemezler. Bu onlarda yüksek oranda gaz oluşumuna neden olacaktır. Gaz oluşumu da bebeğin huzursuzluğunda önemli bir sorundur.

 

Bebeğin alacağı ek besinlerin özel olarak hazırlanması önemli bir detaydır. Aynı zamanda taneli gıdalar yerine püre haline getirilmiş olan gıdalar onun daha kolay şekilde bu besini kabul etmesini sağlayacaktır.

 

Evde Ek Besin Hazırlama  

 

Birçok ebeveyn bebeğine hazır ek besinler vermeyi deniyor. Ancak hazır olarak tüketilen ek besinlere pek güvenmiyorsanız o zaman evde kendiniz de ek besin hazırlamayı deneyebilirsiniz. Bebeklerin ek gıdaya geçtikleri ilk dönemde mutlaka tahıllardan yararlanılması gerekiyor. Pirinç genelde kolay hazmedilir olması ve anne sütüne olan benzerliği ile ilk sırada tercih edildiği söylenebilir.

 

İlgili Link:  Anne Sütünü En Çok Arttıran Yiyecekler Nelerdir

 

Pirinçli muhallebiyi evde yaparak belli saat aralıklarında bebeğine verebilirsiniz. Tahıllardan sonra ise verilebilecek olan ek besinler sebzelerdir. Bu besinleri daha çok öğle öğünlerinde vermeniz bebeklerin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bebeğiniz için özel tariflerden oluşan sebze çorbaları hazırlamak onların daha iyi beslenmesini sağlayacaktır.

 

Kullanılması gereken besinler ise şunlardır: Kabak, patates ve havuç ilk sırada gelenlerdir. Sonrasında brokoli ve bezelyeyi de dahil edebilirsiniz. Bebekler için çorba yapıyorsanız kesinlikle baharat, tuz ve salça eklemeyin. Yağ ekleyecekseniz de bunu çorbanız piştikten sonra ekleyebilirsiniz.

 

Meyve Püresi ve Meyve Suları

 

Bebeklerin ek gıdaya başladıkları dönemde tüketebilecekleri ek gıdalar arasında meyve püreleri ve meyve suları da bulunuyor. Ara öğünlerde özellikle ilk etapta armut, elma, şeftali ya da havuz suyunu tercih edebilirsiniz.

 

Bebek sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay bulunuyor. Bunlardan birisi de onların beslenmesidir. Bebek beslenmesinde ay ay gereken özenin gösterilmesi gerekiyor. Bebekler ilk dört ay süresinde mutlaka anne sütü ile beslenmelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu