Çocuk Gelişimi

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir

Bebeklerde Diş çıkarma belirtileri yeni annelerin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Zor bir süreç olan diş çıkarma bebekte huzursuzluğa sebep olacaktır. Diş çıkarmaya genelde 7.aydan itibaren başlarlar. Diş çıkarma sürecinin seyri anne  ve babanın diş çıkarma öykülerine benzeyebilir, yani kalıtsaldır.

Bebeğin tüm dişlerinin çıkması 7 ile 30 aylık dönemler arasında  tamamlanır. Bebeklerin diş çıkarırken bariz belli olan uyaranlar görüntüler vardır. Diş çıkaran  bebeğin diş etinde şişlik ve morluk  görülebilir. Diş çıkarma döneminde ateş  de görülebilir. Bu durum 3 günden uzun bir hal almış ise bebek hemen bir hekime götürülmelidir.

Bazen ağızdan tükürüklerin sıklıkla akıtıldığı da bu dönemde görülebilir. Ancak salya akıtımı her zaman diş habercisi değildir. Bebeğin normalden daha cıvık kaka yapıyor olması da bir belirtidir. Ancak ishal türü ciddi sıvı kaybına yol açacak bir kaka diş çıkarma ilgili değildir.

Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Olmalı ve Diş Macunu Ne Zaman Kullanılmalıdır? 

Bebeğin çıkan süt dişlerinin yerine asıl kalıcı dişler alacak olsa da ağız ve diş temizliği bebekler için çok önemlidir. Ağız florasının mikroplardan arındırılmış olması hem yeni gelecek dişlerin sağlam olmasına hem de bazı hastalıklara yakalanma  riskini azaltmaya yardımcı olur.

İlk aylarda çıkan dişler için temizleme mendilleri yeterli olabilir. Çoğalan dişlerle birlikte artık diş temizliği yapılması gerekmektedir. Annenin parmağına geçirebileceği uygun materyalden yapılmış yumuşak ve esnek kıllı fırçalarla dişler su ile temizlenir. Erken yaşta bebek diş fırçalama rutini oluşturulması bebeğin sağlığı için önemlidir.

Annenin fırçalama işini yerine getirmesi bebeğin fırçayı eline almasını heveslendirecektir. Uygun fırça seçimiyle bebeklerin su ile kendi dişlerini fırçalamalarına imkan verilmelidir. 3 yaştan önce diş macununa gerek yoktur. Su ile fırçalama yapılabilir. Önemli olan macun değil, düzgün fırçalama tekniğidir.

Bebeklerde İlk Diş Muayenesi  

Bebeklerin ilk diş muayenesi ilk dişleri çıkmaya başladığı zamandan itibaren başlanmalıdır. Bu bebeklerde  ortalama bir süre olan 6. veya 1 yaş aralığına denk gelir.  Bu belirtilen süre aralığında ilk  diş kontrolü uzman diş hekimleri tarafından  mutlaka yapılması gerekiyor.

Erken diş muayenesinin faydası ebeveynlerin bebeğin dişlerinin nasıl fırçalanması gerektiğini öğrenmesinde ve beslenme alışkanlığını nasıl olması gerektiğini bilmeleri açısından önemlidir. Erken yaş aralığında ilk diş kontrolü sırasında alınacak bilgi ile biberon çürükleri denilen diş çürüklerinden  de ön bilgi ile bebek kurtulabilir.

Bebek Süt Dişleri Çürümesi  

Bebeklerin süt dişlerinin erken kaybı, daha sonra gelecek olan kalıcı dişlerin düzenini bozar. Diş diziminde çaprazlaşmalara ve çene bozukluklarına sebebiyet vermektedir. Hem görünüm bozuklukları hem de konuşmadaki bozukluklara bağlı psikolojik sıkıntılar  da yaşanıyor. Bebeklere ara öğünlerde tatlı gıdalar yerine meyve ya da kuru yemiş verilmesi, her yemekten sonra ağız çalkalamanın öneminin anlatılması, günde 2 defa diş temizliği yaptırılması ve düzenli diş hekimi kontrolü ile sağlam dişler ve bakımlı ağızlar elde edilir.

Bebeğin çıkan süt dişlerinin yerine asıl kalıcı dişler alacak olsa da ağız ve diş temizliği bebekler için çok önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu