Sağlıklı YaşamUzman Yazıları

Bebeğin Baş Çevresi Nasıl Ölçülür

Cenin döneminden başlayan bebek gelişimi , doğumun gerçekleşmesi ile beraber hızlanarak devam ediyor. Bebeğinizin doğumdan sonra baş çevresi ölçümünü kolaylıkla yapabilirsiniz. Bebeğin baş çevresinde olması gerekenden daha fazla büyüme , yada gelişimin yavaş seyri gibi bir durumda hemen bir uzmana başvurulmalıdır.

Bebeklerde Baş Çevresi Büyüklüğü

Gününde doğmuş dokuz aylık bir bebeğin standart baş çevresi büyüklüğü 35 cm’dir. Bebeğin gelişimine paralel aylık büyüme oranları ilk 3 ayda yaklaşık 2cm kadardır. Üçüncü aydan itibaren büyüme oranları 1cm’e düşer. Altıncı aydan sonra da ayda yarım cm olarak baş çevresi büyür. Türk toplumunun standartlarında 1 yaşına geldiği zaman bir bebeğin baş çevresinin büyüklüğü ortalama 47 cm’dir. İlgili Link: Çoçuklarda Kepçe Kulak Problemi

Bu değerler anne ve babanın baş büyüklüklerine göre artı ve eksi 1 yada iki santim değer değişikliği gösterebilir.   Bebeklerde baş çevresi büyüklüğü olması gerekenden daha fazla olduğu durumlarda beynin beslenmesi, basınç düzeyinin düzenlenmesi , ve beyni dıştan gelecek tehditlere karşı koruma görevi olan beyin  omurilik sıvısının artmasına neden olacaktır.

Anneler çok rahatlıkla bebeklerinin başını ölçebilirler. Zaten rutin bebek sağlığı muayenelerinde de çocuk doktorları sürekli olarak her ay bebeğin başını ölçerek büyümeyi kontrol etmektedirler. Aylık büyüme hızının arka arkaya 3 cm’den fazla olması durumunda hemen bir uzman yardımına başvurmalısınız.

Bebeklerde Baş Çevresi Küçüklüğü

Baş çevresinin olması gerekenden fazla büyümesi gibi büyümemesi de  sorun yaratabilmektedir. Kemikleşme süreci beklenenden erken gerçekleşmiş ise , kafatasının kapanması sonucu beyin baskı altında kalmaktadır. Tıp dilinde . Kraniosinostoz olarak adlandırılan bu durumda halk arasında bıngıldak olarak tanımlanan şekil bozukluklarına yol açabilir.

Kafatasının içinde kendini baskı altında hisseden beyin, alın bölgesinde yada kafatasının arka kısmında şişlik oluşturarak kendini belli eder. Anne ve babalar bebeklerinin başın üst kısmında bıngıldak olarak tanımlanan bölgeyi el yordamıyla yoklayarak kafatasının kapanıp kapanmadığını kontrol edebilir.

Bebeklerin Baş Çevresi Ölçümü

Baş Çevresi Nasıl Hesaplanır?

Bebeklerde baş çevresi nasıl hesaplanır sorusu her yeni anne adayının karşılaştığı bir durumdur. Eğer bebeğiniz normal miadından doğmuş bir bebekse kilosu 2,5 ile 4 kilo arasında değişebilir. Eğer bebeğinizin kilosu 2,5 kilosunun altında ise düşük ağırlıklı bebek 4 kilonun üstünde ise yüksek ağırlıklı bebek yani iri bebek olarak nitelendirilir. Bebeğinizin kilosunun 2,5 kilonun altında olması yani düşük ağırlıklı bir doğum yapmış olmanız bebeğinizin gelişim geriliği gösterdiğini ifade etmez.

Sadece bebeğinizin yapısal olarak birazcık zayıf olduğunu gösterir. Peki, bebeğinizin boyu ne kadar olacak. Yeni doğan bir bebeğin boyu da 46 cm ile 52 cm arasında değişiklik gösterirken, baş çevresi genellikle 33 cm 37 cm arasında ölçülür ve bu sınırların içerisine giren bebekler normal ortalama değerlere sahip bebek olarak nitelendirilir.

Gününde doğmuş dokuz aylık bir bebeğin standart baş çevresi büyüklüğü 35 cm’dir. Bebeğin gelişimine paralel aylık büyüme oranları ilk 3 ayda yaklaşık 2cm kadardır.

 

MUTLAKA OKUMALISIN! Çoçuklarda Krup Hastalığı

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu