Anne ÇocukÇocuk Gelişimi

Doğum Sonrası Öneriler

Doğum Sonrası Sağlıklı Kalın

Bebek sahibi olmak kadınların hayatında yaşadığı en özel deneyim anlarından bir tanesi. Bebeğin doğumu ile beraber annenin yaşamında ve kimyasında pek çok dengeler yer değiştiriyor. Bu dönemde sağlıklı kalmak ve süreci daha konforla atlatmanızı sağlayacak önerileri araştırdık.

İlgili Link : Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı

 

Doğumdan Sonra Vücudunuzun Size Verdiği Sinyalleri Doğru Yorumlayın.

Özellikle ilk hamileliğini atlatmış anne adayları için doğum sonrası süreç dikkatle izlenmelidir. Çünkü bu süreçte anne adayı gereğinden fazla duygusal ve hassastır. Anne adayı doğum gibi bir mucizenin etkilerini atlatmaya çalışırken yeni yaşam sürecinde yaşadığı şaşkınlık ve fiziksel çekinceler ile hayatı daha da zor hale gelebilir. Doğum sonrasında aşırı ve pıhtılı kanama, farklı renkte akıntı, sezaryan doğum yapılmış ise , ameliyat kesiğinin olduğu yerde ağrı ve sızı , şişlik , yüksek ateş, bulantı kusma idrar yaparken yanma gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

Doğum Sonrası İlk Hafta;

Doğumun gerçekleşmesinin hemen ardındaki haftada kesik kesik kan amalar yada adet kanaması görebilirsiniz. Birkaç gün içinde kanama yerini akıntıya bırakacaktır. Akıntının rengi ilk günlerde kahverengi iken zamanla sarıya sonrada beyaza dönecektir. Akıntının gelme süresi halk arasında loğusalık adı verilen 40 gün boyunca devam edebilir. Bu sürede hijyen yada akıntıyı gidermek adına antiseptik solisyon kullanmanıza gerek yoktur. Kişisel hijyeninizi sağlamak için sık sık ped değiştirmek ve genital bölgeyi duru su ile yıkayarak temiz tutmak yeterli olacaktır.

Bir Süre Oturarak Yıkanmamaya Özen Gösterin

Doktorunuz aksi bir uyarıda bulunmamış ise doğumdan sonraki üçüncü günden itibaren banyo yapabilirsiniz. Ancak loğusalık dönemi boyunca oturarak yada küvette duş almak enfeksiyon riskini doğuracağından ayakta duş almayı denemelisiniz. Doğumunu sezaryen ile gerçekleştirmiş anne adayları ikinci gün itibari ile duş alabilirler ve ameliyat bölgelerini kapatmalarına gerek yoktur.

Bebeğinizde ve Sizde Kabızlık Sorunu Var İse Sıvı Alımına Dikkat!

Doğumdan sonra doğum sürecinde aldığınız kiloları vermek istediğinizi biliyoruz ama loğusalık dönemi  sıkı diyetler için çok doğru bir dönem değildir!  Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeli, protein, karbonhidrat sebze ve meyve tüketimini orantılamalı ve en önemlisi gaz yapan besinlerden uzak durmalısınız. Hem kendiniz hem de bebeğinizde oluşabilecek bir kabızlık problemini önlemek için sıvı tüketimine dikkat etmelisiniz.

Süt Akışını Hızlandırmak İçin Pratik Öneriler;

Doğumdan sonra süt yapımının başlaması ile beraber memelerde şişlik ve gerginlik oluşumu gözlenebilir. Bu his pek çok anne adayı tarafından rahatsızlık gibi algılansa da aslında sağlıklı süt oluşumunun habercisidir.  Memelerinizde oluşan şişliğin gerginliğe ve iltihaba dönüşmemesi için sık aralıklarla bebeğinizi emzirmelisiniz. Meme uçlarınız aşırı sertleştiği için bebeğiniz memenizi tutamıyor yada tutmasına rağmen yeterli miktarda süt akmıyor ise , pompa yardımıyla memelerdeki sütün sağılmasını sağlamalısınız. Süt sağma işlemi öncesinde ılık ve nemli bir havlu ile memelerinize kompleks yapılması süt kanallarının genişlemesine yardımcı olacaktır.

Doktorunuz aksi bir uyarıda bulunmamış ise doğumdan sonraki üçüncü günden itibaren banyo yapabilirsiniz. Ancak loğusalık dönemi boyunca oturarak yada küvette duş almak enfeksiyon riskini doğuracağından ayakta duş almayı denemelisiniz.

Bebeğin Daha Kolay Emmesini Sağlamak İçin;

Meme ucunu bebeğin daha kolay ulaşması ve emmesini sağlamak için emzirmeden 10 dakika önce göğüs ucuna masaj yaparak ön plana çıkmasını sağlamak bebeğinizin emmesi için pratik bir yöntemdir. Eğer bu yöntem yeterli gelmiyor ise bebek mağazalarında ve eczanelerde meme ucunu dışarı çıkarmanızı sağlayacak aparatları kolaylıkla bulabilirsiniz. Bir diğer etkili yöntem ise meme ucu çıkana kadar bebeği silikon meme ucu ile emzirmektir. Bebek emdikçe kendi meme ucunuzda birkaç gün içinde çıkacaktır.

Doğumdan Sonra Cinsel Hayat;

Hamileliğin ilk günlerinde emzirme esnasında salgılanan oksitosin hormonu dolayısı ile annenin uykusunu gelmesi son derece normal bir durumdur.  Annenin cinsel hayatına dönmesi için 40 gün yeterli bir süreçtir. Loğusalık süreci boyunca rahim içi tam iyileşmediğinden cinsel birliktelik çok sağlıklı bulunmamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu