Genel

Erguvan Ağacı Özellikleri

Erguvan ağacı, İstanbul’a yakışması ve bütünleşmesiyle, bahar aylarının sembolü haline gelmiş bir nadide ağaçtır. Açık mor renkte açan çiçekleri ile boğazda tablo gibi manzaralar ortaya çıkartır. Şiirlere ve hikayelere bile konu olan erguvan ağacı çok fazla çiçek açtığı için göz kamaştıran bir görüntü sergiler.

Tarihte birçok efsaneye ilham kaynağı olan erguvan ağacı sahip olduğu renk ile daima önemli bir yere sahip olmuştur. Baktıkça insana huzur veren erguvan bitkisini rüyada görmek bile zenginlik, bereket, bolluk şeklinde yorumlanır.

İlgili Link: Ardıç Ağacı ve Özellikleri

Erguvan Ağacı Nasıl Bir Bitkidir?

Botanik adı Cercis olan Erguvan, baklagiller familyasına ait bir bitkidir. Erguvanlar, boyları 10 metreye kadar ulaşabilen bitkilerdir. Zamanı geldiğinde yapraklarını döken, tek gövdeye sahip olan, ağaççık denilebilecek boyutta ve çalı görünümünde olan bir bitkidir. Erguvanlar sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklıdırlar. Toprak konusunda taze, kuru, kireçli ve balçıklı olanları sever ve toprağa azot bağlar. Badem ve erik ağaçlarında olduğu gibi, yapraklarından önce çiçekleri açar. Daireye benzeyen yaprakları birbirine benzerdir ve karşılıklı şekilde dizilir. Yapraklarının uç kısımları yuvarlak, dip kısımları ise kalp şeklindedir. Erguvanlar bol miktarda tohum verir.

Sonbaharda olgunlaşan meyveleri kış süresince dalında durur. Kış aylarında havaların çok soğuk olduğu durumlarda dondan etkilenebilir ama havalar iyi giderse erkenden çiçek açabilir. Hızlı büyüyen bir ağaçtır ve çiçekleri yaklaşık 2 cm uzunluğunda, morumsu renktedir. Meyveleri fasulyeyi andırır ve yaklaşık 10 cm boyundadır. Mart, Nisan, Mayıs aylarında çiçek açan erguvanlar pembe ve morumsu renkleriyle görenleri kendine hayran bırakır.

İlgili Link: Begonvil Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

Tarihte Erguvan Ağacı

Tarihte Erguvan Ağacı

Erguvan mor rengi ile o denli özdeşleşmiştir ki bununla ilgili tarihte pek çok efsane veya destanlar vardır. Kimi Hristiyan inanışlarında alışılagelmiş olan son akşam yemeği sonrası Hz, İsa’ya ihanet eden havarisi Yahuda’nın pişmanlık yaşayarak kendisini bu ağaca astığı bilinir. Bu olaydan sonra daha önceleri beyaz renkte çiçek açan erguvan ağacı utanarak çiçeklerini kan kırmızısına çevirir. Bu sebeple erguvan ağacı İngilizcede Judas Tree, yani Yahuda’nın ağacı şeklinde bilinir. Roma İmparatorluğu döneminde de erguvan çiçeklerinin rengi, kararlılık, güç ve imparatorluk anlamına gelen bir temsiliyet simgesiymiş.

Doğal yollarla erguvan renginin elde edilmesinin zor olduğu bilindiğinden, sadece asiller bu rengi giyer, imparator haricinde hiç kimse mor renk pelerin giymezmiş. Osmanlı İmparatorluğu’nda ise erguvanın moru Hürrem Sultan ile bütünleşmiş. Çünkü kendisi bu rengi çok severmiş. O zamanlarda erguvan renginde keselerin, açmakta zorlandığı hiçbir kapı yokmuş.

Erguvan Ağacının Çiçek ve Yapraklarının Özellikleri

Erguvan bitkisi baharın gelmesiyle beraber yavaş yavaş canlanır. Yaprak sapları ve genç sürgünler esmer kırmızıdır. Yaprak çapı 12 cm’ye ulaşabilir, tam kenarlı ve yürek gibidir. Yaprakların rengi üst kısımda yeşil mavi, alt kısımlarda da daha açık yeşildir. Yaprakların her iki tarafı da tüysüzdür. Erguvanların gövde kısmında yaprak ve çiçekler çıkabilir. Nisan ve Mayıs aylarında yapraklanmadan önce çiçeklenme başlar. Erguvan çiçekleri salkım halinde ve 8 çiçekli bile olabilir. Mor renge çalan çiçekleriyle baharın habercisi ve simgesidir. 

Erguvan Ağacının Tohum, Meyve ve Kök Özellikleri

Erguvan Ağacının Tohum, Meyve ve Kök Özellikleri

Tam bir görsel şölen oluşturan erguvan ağaçlarının tohumları çok sert, kabuklu ve yassı mercimek büyüklüğündedir. Kabuk sertliği çimlenmeye engel olur. Çiçeklenmeden sonra tohum zarfları oluşmaya başlar. Sert ve ağır bir odunu vardır. Baklaya benzeyen meyveleri, taze haldeyken yeşil-kırmızı, olmuş haldeyken de kızıl-kahverengidir.

Erguvan ağacının gövde rengi griye çalan kahverengidir. Genç haldeyken çatlak bulunmayan gövdesinde, ilerleyen yıllarda derin çatlaklar oluşmaya başlar.  Ayrıca erguvan ağacı sığ köklü bir bitkidir ve kökleri sayesinde havanın serbest olan azotunu bağlar. Bağladığı bu azot hem kendisi hem de yakınındaki bitkiler tarafından kullanılır. 

Erguvan Ağacının Bakımı İçin Uygun Şartlar

Erguvan ağaçları, güneşli, havadar ve rüzgârlı olan yerleri sever. Toprak konusunda çok seçici değildir ve su geçirgenliği konusunda da iyi olan bir toprakta çok güzel gelişim sağlar. Kışın soğuk havalara dayanıklıdır ve çok su istemeyen bir bitkidir. Yine de zaman zaman sulanmalıdır. Mantar hastalıklarına karşı hassasiyeti olan bir bitkidir ve bu nedenle ağacı yaralamayacak şekilde ve uygun budama aletiyle budama işlemi yapılır.

Kesik yerler mantar hastalığına karşı önlem amaçlı sıvanmalıdır. Tohum ve çelik ile üretimi yapılan erguvanın kök sürgünleri varsa onlar ayrılarak yeni fidan elde etmek mümkündür. Sert kabuklu olması çimlenmesine engel olur. Sıcak suda bekletilmesi halinde bu sorun çözülerek baharda dikimi yapılabilir. Temmuz ayı sonunda ise çelik ile üretimi gerçekleşebilir.

Erguvanın Peyzajdaki Yeri 

Geniş olan çim yüzeylerde vurgu ağacı olarak kullanılan erguvan ağacı; meydanlarda, park ve bahçelerde, yol kenarlarında, refüjlerde, sahillerde kullanıma uygun bir bitkidir. Erguvan ağacı 10 cm’ye kadar taç yapabilen gölge ağacıdır. Parklar ve bahçeler erguvan ağaçları ile göz alıcı bir güzelliğe sahip olabilir. Rüzgâr ve sesi de önleyen özelliğe sahip olması ve göz kamaştırıcı çiçekleri ile odak bitkisi halini alır. Her türlü toprağa ayak uydurur ve kanaatkâr bir bitkidir. Ilıman olan tüm sahil kıyılarına uyum sağlar. Ancak korunaklı ve siperde oldukları zaman Karadeniz Bölgesi’nde de yetiştirilebilirler.

Erguvanın Ne Gibi Faydaları Vardır?

Erguvanın Ne Gibi Faydaları Vardır

Güzelliği ile görenleri kendisine hayran bırakan erguvanın pek çok faydası vardır. Havadaki azotu bağlama özelliğinden ötürü diğer ağaçlara da azot yardımı yapar. Yaprakları ve kabuklarından çay yapılarak içilir ve idrar söktürücü etkiye sahiptir. Bol bol terleme ve idrar söktürmesi ile vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Sindirim sistemine de iyi gelen erguvan, hazmı da kolaylaştırır ve ishali tedavi eder. Erguvan ağacı, kas ve romatizma ağrılarına da iyi gelmesiyle bilinen bir bitkidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu