Alkolik Hepatit Nedir?
Alkolik hepatit, alkol içmenin sebebiyet verdiği karaciğerin iltihaplanması durumudur.
Alkolik hepatit çoğunlukla uzun seneler boyunca aşırı miktarda alkol alan kişilerde meydana gelir. Bununla beraber alkol alma durumuyla alkolik hepatit arasındaki ilişki karmaşık yapıdadır. Yani tüm ağır alkol alan kişiler hepatit geliştirmezler veya orta derecede alkol alan insanlar hepatit geliştirebilirler.
Eğer kişiye alkolik hepatit teşhisi konulmuşsa, kişi alkolü bırakmalıdır. Eğer alkol içmeye devam edilirse ciddi karaciğer hasarı ortaya çıkabilir ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalınabilir.
Alkolik Hepatit Belirtileri
Alkolik hepatitte en yaygın belirti cildin ve göz beyazlarının sararmasıdır yani sarılıktır.
Olabilecek diğer belirti ve semptomlar aşağıdadır:
- İştah kaybı
- Mide bulantısı ve kusma
- Karın hassasiyeti
- Ateş, genellikle düşük dereceli ateş
- Yorgunluk, halsizlik
Alkolik hepatitli kişilerde yetersiz beslenme oldukça yaygındır. Çünkü çok miktarda alkol almak iştahı bastıran bir durumdur ve ağır içiciler kalorilerin çoğunu alkolden alırlar.
İlgili Link: Arap Yasemini Çiçeği
Alkolik hepatitin şiddetli olduğu durumlarda ortaya çıkabilecek ek belirti ve semptomlar aşağıdadır:
- Karında sıvı birikimi (asit)
- Toksinler normalde karaciğer tarafından parçalanırlar ve yok edilirler. Ancak alkolik hepatitte bu toksinler parçalanmazlar ve yok edilmezler. O nedenle birikirler. Birikmeye bağlı olarak kişilerde karışıklık ve davranış değişiklikleri meydana gelebilir.
- Böbrek ve karaciğer yetmezliği
Alkolik Hepatit Teşhisİ
Doktorlar fiziksel muayene yaparlar ve hem mevcuttaki hem de geçmişteki alkol kullanımına dair sorular sorarlar. Doktorun sorduklarına dürüst şekilde cevap vermek çok önemlidir. İçki alışkanlıklarıyla ilgili her detayda açık olmak gerekir. Doktorlar içki içmekle ilgili olarak kişinin aile yakınlarıyla görüşmek isteyebilirler. Bu konuyla ilgili olarak kişiden izin isterler.
Karaciğer hastalığının test edilebilmesi için doktorlar aşağıdakileri önerebilirler:
- Karaciğer fonksiyon testleri
- Kan testleri
- Karaciğer ultrason, BT ya da MR taraması
- Eğer kişiye yapılan testler ve görüntülemeler net bir tanının oluşmasını sağlamıyorlarsa ya da kişi diğer hepatit nedenleriyle ilgili risk altındaysa karaciğer biyopsisi
Alkolik Hepatit Tedavisi
Alkolik hepatit tedavisi, karaciğerdeki hasardan kaynaklı belirti ya da semptomların hafifletilmesi için alkol alımının bırakılmasını içerir.
İçmeyi Bırakmak
Eğer kişiye alkolik hepatit teşhisi konulmuşsa, kişi alkol almayı bırakmalı ve bir daha asla alkol almamalıdır. Karaciğerdeki hasarın tersine çevrilmesinin ya da hastalığın daha da kötüleşmesinin önüne geçmenin tek yolu alkolü bırakmaktır. Eğer kişiler teşhise rağmen alkol almayı bırakmazlarsa hayatlarını tehdit eden ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirler.
Alkole bağımlı olan ancak içmeyi bırakmak isteyen kişiler doktorlarından yardım alabilirler. Doktorlar kişinin ihtiyaçlarına göre özel bir terapi önerebilirler. Alkolü aniden bırakmak tehlikeli olabilir. Bu yüzden alkole bağımlı kişiler uygun bir programla hareket etmelidirler. Bu programla ilgili doktorlarından destek alabilirler.
Tedavi aşağıdakileri içerebilir:
- İlaçlar
- Rehberlik
- Destek grupları
- Ayakta ya da yatılı tedavi programı
Yetersiz Beslenme İçin Tedavi
Doktorlar kişinin beslenme sorunlarını düzeltmek için kişiye özel bir diyet önerebilirler. Bir diyetisyene yönlendirme yapılabilir. Bu sayede kişide eksik olan vitamin ve besin maddelerinin tüketimleri artırılabilir.
Yemek yemeyle ilgili olarak sorun yaşayan kişilere doktorları tarafından tüp beslenmesi önerilebilir. Bir tüp, kişinin boğazından ya da yan tarafından ve karnından geçirilir. Sonrasında besin değeri bakımından zengin olan özel bir sıvı tüpten geçirilir.
Karaciğer İltihabını Azaltmak İçin İlaçlar
Şiddetli alkolik hepatit durumlarında doktorlar aşağıdaki tedavileri önerebilirler:
- Kortikosteroidler
Şiddetli alkolik hepatite sahip olan kişilerin hayatta kalma oranlarını arttırmada, kısa vadeli fayda gösteren ilaçlardır. Bununla beraber ciddi yan etkilere sahiptirler. Gastrointestinal kanaması olanlara, böbrek durumlarına ya da enfeksiyonu olanlara reçete edilmemektedirler.
- Pentoksifilinin
Kişide şiddetli alkolik hepatit varsa ve kişi kortikosteroid alamazsa, doktoru bu antienflamatuar ilacı önerebilir. İlacın, alkolik hepatitteki genel faydası net değildir. Yapılan çalışmalar, bu ilacın hafif alkolik hepatiti olan kişilerde ya da steroid tedavisine yanıt vermeyen kişilerde etki etmeyebileceğini ortaya koymuştur.
Karaciğer Nakli
Şiddetli alkolik hepatit karaciğer nakli olmadan ölüm riski yüksek bir hastalıktır.
Tarihsel olarak bakıldığında, alkolik hepatitli hastalar karaciğer nakli adayı olmamışlardır. Bunun sebebi nakilden sonra tekrar içmeye dönme riskleridir. Bununla beraber yapılan son çalışmalar bazı bulgular ortaya koymuşlardır. Ciddi alkolik hepatitli kişiler, diğer karaciğer hastalığı türlerine sahip karaciğer nakli alıcıları gibi nakil sonrasında yüksek sağkalım oranlarına sahiptirler.
Transplantın yani organ naklinin bir seçenek olabilmesi içim aşağıdaki maddelere ihtiyaç vardır:
- Alkolik hepatitli karaciğer nakilli hastalarla çalışan bir program bulmak
- Programın, alkol yoksunluğu durumuna ömür boyu direnmeyi sağlaması ve spesifik nakil merkezinin diğer ihtiyaçlarını karşılaması
İlgili Link: Areka Palmiye Bitkisi Hakkında Merak Edilenler