Gündem

Müge Çiçeği Bakımı Ve Müge Çiçeği Yetiştirme

Müge Çiçeği (Convallaria), Ruscaceae ailesinin bir parçasıdır. Bu bitki otsu çok yıllık bir bitkidir. İlkbaharda 15-20 cm uzunluğundaki yeşil yapraklar arasında aynı gövdede küçük, çan şeklinde beyaz çiçekler belirir. Kısmi olarak gölgeyi tercih eder. Nemli, kumlu, iyi drene edilmiş toprakta iyi yetişir. Harika kokusundan dolayı kozmetik sektöründe sıkça kullanılan bir çiçektir. Kuzey Yarımküre’nin tüm ılıman  bölgelerinde yaygındır.

Müge Çiçeği Tohumu Nasıldır?

Tohum, anjiyospermlerden oluşur. Aynı zamanda müge çiçeği tohumları hem sert yapıda hem de kabuksudur.

Müge Çiçeğinin Yetiştirilmesinin İnceliği

Genellikle bu çiçek yazın açar. Bu nedenle yaz aylarından hemen önce ekim yapmalısınız. Dikmek için normal bir saksı seçebilirsiniz. Normal derecede humus ekleyin. Tohumları tam ortasına ekmelisiniz. Ekimden önce çimlendirmelisiniz.

Müge Çiçeğinin Güneşe Olan İhtiyacı

Doğrudan güneş ışığını sevmeyen vadi zambağı, dolaylı ışıktan da faydalanabilir. Çok fazla soğuğa ve sıcağa maruz kalmak yapraklara, çiçeklere ve çiçek köklerine zarar verir.

Müge Çiçeği Saksısı Ne Zaman Değişir?

Saksı değiştirme her iki yılda bir, daha sıcak ayların başında yapılmalıdır.

Müge Çiçeğinin Sulama Miktarı Sıklığı

Yaz aylarında bitkinin su ihtiyacı arttıkça bitkiye verilen su miktarı artırılmalıdır. Su, toprağın her yerine ulaşmalıdır. Bitkileri sulamak için kullanılan kova her sulamada aynı büyüklükte olmalı, sulamalar aynı gün yapılmalı ve dökülecek su miktarı aynı olmalıdır. Müge çiçeğinde büyük bir değişiklik görülmedikçe, sulama için kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.

Müge Çiçeğinin Soğuk İle Savaşı

Yetiştirmede en önemli kural kışın ortam sıcaklığının 12°C’den düşük olmamasıdır. Genellikle yaz aylarında çiçek açar ve kış aylarında uyku dönemine girer. Kış aylarında bitkilere soğuk musluk suyu verilmesi önerilmez.

Müge Çiçeğine En Az Bir Yıl Vitamin Desteği Verilmelidir

Leylaklar yılda en az bir kez topraktan vitamin ve minerallerle beslenmelidir. Bu beslenme bitkinin ömrünü uzatacak, çiçekleri güzelleştirecek ve daha hızlı büyümesini sağlayacaktır.

Müge Çiçeği Yetiştirme

Müge Çiçeği Bitkisinin Özellikleri

Yaprakları  oval veya ovaldir. Çiçekler kümeler halinde büyüyebilir. Bu, anjiyospermlerden biridir. Çiçekler çok hoş bir kokuya sahip beyazdır. Müge Çiçeği ilkbaharda açmaya başlar.

Müge Çiçeğini Evde Yetiştirmek Mümkün Mü?

Bu çiçeğin yetiştirilmesi için aile koşulları  uygundur. Bakıma dikkat ederseniz, yine de evde bir süs olarak Müge çiçeğini yetiştirebilirsiniz.

Müge Çiçeğinin Anlamı

Müge bitkisi lüksü de temsil eder.

Müge Çiçeği İçin Eylül Sonunda Yapılması Gerekenler

Bahçeye mevsim çiçeklerini  davet edin. Pencere önü saksıya Bodrum papatyaları dikebilirsiniz. Güllerinizi külleme  karşı koruyun. Müge çiçeğinin solmuş çiçeklerini hemen çıkarın. Çimlerinize iyi bakın. Osmanlı çimi kullanın. Çevresindeki yabani otlardan arındırın.

Müge Çiçeğinin Etkileri ve Tıbbi Faydaları

  1. Kalp için etkili bir bitkidir. Vücutta olduğu gibi birikmez.
  2. Kalp kaslarının daha fazla çalışmasını sağlayarak kan dolaşımını düzenler. Bu özellikleri sayesinde kalp yetmezliğinde görülen yorgunluk, nefes darlığı gibi şikayetleri ortadan kaldırır.
  3. Ayrıca idrar söktürücü ve mukolitik etkileri  vardır. İdrar söktürücü etkisi, böbreklere artan kan akışından kaynaklanmaktadır.
  4. 1 litre kaynar suda 30 gram kuru pelin, 10 dakika demlenir. Günde 56 kez 1 yemek kaşığı alın.

Müge Çiçeğinin Hikayesi

İslam’a göre Hz. Havva cennetten kovulduktan sonra gözyaşlarını tutamadı. O gözyaşlarından yaşlar süzüldü. Gözyaşları yere düştükten sonra vadideki Müge çiçeği filizlendi diye bir hikayesi vardır.

Habitatı

Orta Avrupa’nın dağlık bölgelerinde yabani ve yaygın olarak yetişir. Ülkemizde bazı bahçelerde, ayrıca İstanbul, İzmit ve Toros Dağları ormanlarında süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Bilinen Bileşenleri

Yapışkan botanikler, uçucu yağlar ve glikozitler içerir. Çiçek özleri parfüm endüstrisinde değerlidir.

Müge Bitki Çayı Nasıl Yapılır?

Müge bitkisi çayı sevilerek içilir. Özellikle ilkbaharda yaprak ve çiçekleri toplayıp, iyi havalandırılan, güneş görmeyen bir yerde kurutabilirsiniz. Kurutulmuş yaprakları ve tozunu küçük parçalara ayırıp 1 çay kaşığı 1 bardak sıcak suya döküp 15 dakika sonra demleyip içebilirsiniz. İçerken her yudumu zamana yayarak içmek tercih edilir. Günde bir defadan fazla içilmesi önerilmez.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu