İki ayı aşkın bir zamandır insanlık, Covid-19 dediğimiz korona virüsün esiri olmuş durumda. Neredeyse tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de bu sinsi virüsle mücadele yürütmektedir.
Bu hastalıkla birlikte insanların yaşamında birçok değişiklik oldu. İnsanların düzeni değişti, davranışları değişti. Hal ve hareketleri farklı bir boyut kazandı.
Bu kapsamda değişen hususlardan birisi de gıda sektöründe olmuştur. Gıda işletmeleri korona virüs tedbirleri kapsamında masalarını kaldırmış, sadece gel-al ve sipariş ürünlerine yönelik hizmet sunmaktadırlar. Doğal olarak işletmelerin sipariş sayıları da normal dönemlere nazaran artış göstermiştir. İstanbul kurye trafiğinde artışıyla göze çarpan şehirlerdendir.
Motorlu Kuryelerin İşletmedeki Görevi
Motorlu kuryeler işletmelere gelen siparişleri doğru ve güvenli bir şekilde müşterilere götürmekle görevli olan personeldir. İşletmede yapılıp paketlenen gıda ürünleri motorlu kuryelere teslim edilir ve belli bir süre içinde müşteriye ulaştırılması sağlanır.
İstanbul kurye konusunda da çok kalabalık bir şehirdir. İşletmelerin İstanbul’daki kurye politikasına bakıldığında motorlu kuryeler ya götürdükleri sipariş sayısına göre ücret alırlar ya da saatlik sabit ücret almaktadırlar.
İlgili Link: Karantina Günlerinde Aile Bütçesi Planlama
Covid, Moto Kurye Sektörünü De Etkiledi
İnsanlar korona virüs sebebiyle dışarıdan yemek yemek ya da gıda maddesi almak istememektedirler. Çoğu insanın ekmeği dahi evlerinde yapmaya çalıştıkları görülmektedir. Bu kapsamda işletmeler sadece evlere servis ve gel-al kapsamında hizmet veriyor olsa da insanların hastalık tehlikesinden kaynaklı işletmelerin işlerinin azaldığı aşikârdır.
İşletmeler restoran içerisinde hizmet veremediklerinden evlere servis kapsamında yeterince kar edemezler. Bu kapsamda işletmelerin sipariş sayıları artmış gibi gözükse de ciroları ciddi anlamda azalmış durumdadır.
İşletmelerin Kurye Sayısı
İşletmeler gün içinde yapılan iş miktarına göre kurye sayısını belirlemektedirler. Bazı işletmelere tek kurye bile fazla gelirken bazı işletmelerde bu sayı 4-5 lere kadar çıkabilmektedir. İstanbul kurye sayısı konusunda bu dönemde artış gösteren illerden birisidir.
İşletmeler, sipariş gelmesinden her ne kadar kar ediyor olsalar da sipariş almaktan çok da hoşlanmazlar. Çünkü aynı maliyet ile üretilen ürünleri gel-al ya da restoran içerisinde satmak varken siparişle satmak arasında fark vardır. Sipariş geldiğinde işin içine değişken maliyetler girmekte ve işletmenin toplam maliyeti artmaktadır.