Sağlıklı Yaşam

Göz Kapağı Düşüklüğü

Doğuştan ya da sonradan yaşanan hastalıklardan dolayı göz kapağının göz bebeğinin belirli bir miktarda örtmesine pitozis denir. Halk arasında göz kapağı düşüklüğü denir. İki gözde birden görülmesine bilateral pitozis denir. Genellikle tek gözde görülürken bazı durumlarda iki göz kapağı birden düşer. Göz kapağı düşüklüğü başlı başına bir hastalık iken bazen var olan başka bir hastalığın habercisi olabilir. Gözün görme kabiliyetinin yüksek oranda düşmesine neden olur. Estetik açıdan da kişileri rahatsız eder. Tıbbi açıdan ve estetik görünümden dolayı mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri

Gözle görülen ilk belirti göz kapağının sarkık olmasıdır. Bununla birlikte genel belirtileri sıralarsak;

  • Hasta net görebilmek için genellikle başını geriye atar ve çenesini kaldırır.
  • Kişinin yüzü genellikle solgundur.
  • Baş hareketine bağlı olarak boyun ağrılarının artması
  • Göz kuruluğunun artmasına bağlı gözde batma ve kaşınma

Sıraladığımız belirtiler göz kapağı düşüklüğü olan her hasta da görülen ortak belirtilerdir. Bu belirtilerden birini yaşıyorsanız hekime başvurarak ilerlemesini engelleyebilirsiniz. İlerleyen vakalar göz kasında kalıcı bir probleme neden olur.

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?                         

Genel olarak konjenital nedenlere bağlı olarak var olan bir sağlık sorunudur. Göz kapağı üzerinde bulunan kasın gelişimini tamamlayamaması ile oluşur. Bununla birlikte, göze darbe alınması, göz tümörleri, göz kasının zamanla etkinliğini yitirmesi, genetik faktörler, kronik hastalıklar için kullanılan ilaçların yan etkileri ve beyin tümörleri düşüklüğün başlıca nedenleri arasındadır. Son olarak yaşlanmaya bağlı olarak da göz kapağında sarkmalar meydana gelebilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi

Göz kapağı düşüklüğünün tedavisi cerrahi yöntemle olur. Doğuştan sorun olan kişilerde göz bandı, ilaç tedavisi ve göz tembelliğinin engelleyen gözlük kullanılabilir. Yetişkinlerde kesin tedavi cerrahi müdahale ile olmaktadır. Operasyon sırasında sarkan fazla doku çıkarılır ve göz kasının güçlendirilmesi yapılır. Cerrahi müdahale de olsa çok kısa süren basit bir işlemdir. Lokal anestezi ile uygulanır. İşlem sırasında herhangi bir problem oluşmadıysa hasta aynı gün taburcu edilir. Ameliyat kararını gerekli fiziki muayene tamamlandıktan sonra hekim karar verir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu