Gündem

Etil Alkol Nedir

Etil alkol hayatımızın her yerinde karşımıza çıkar. Medikal, tarım, içki vb. üzerine bir çok alanda kullanılan etil alkolün farklı üretim koşullarında elde edilebilir. Formülü C2H5OH olan alkolün bu çeşidinin kimyasal adı Etanol ’dür. Kolonyalarda da yüksek oranda alkol vardır.

 

 

Medikal Alanında Kullanılıyor 

 

Açık yaralarda yaranın temizlenmesi, enfeksiyon oluşmaması, mikrobu öldürmesi sebebiyle kullanılır. Kan verildiği zaman veya verilirken oluşan baş dönmeleri, mide bulantısında pamuğa bir miktar etil alkol zehredilir, kokusu mide bulantısını alır. İğne vurulurken de iğnenin vurulacağı yere sürülen sıvının içinde etil bulunur. Etil alkol eczanelerde dahil satılmakta olup, tamamen saf halde değildir.

 

İçkide Etil Alkol Mevcut Mu? 

 

Her türlü içkinin içerisinde etil alkol bulunur. Etil alkol bulunmayan içkiler sahte içki olarak geçer içerisinde metil alkol bulunur. Metil alkol etanolün kimyasal yapısının biraz daha farklı halidir. Maddi anlamda etilden daha ucuz fiyata elde edilir. En büyük zararı gözedir. Anlaşılması oldukça zordur. İçkilerin içerisinde etil alkol vardır dedik, etil alkol mayalar yoluyla da üretilebilir. Bira, şarap gibi düşük alkollü içkilerde, mayaların oksijensiz ortamda fermente olması durumunda etil alkol üretmesi ile elde edilir. Yüksek alkollülerde mayalanma yoluyla elde edilmez. Etil alkol 2018 itibariyle saf olarak satılmaz. İçerisine halkın kendi alkolünü üretmemesi için benzoat (dünyanın en acı maddesi) katılır.

 

İlgili Link: Yoğun Tempoya Karşı Vücut Direncini Yüksek Tutmanın Yolları

 

Ülkemizde Alkollü İçeceklerde Etil Alkol Oranı

 

Türkiye Cumhuriyeti’nde, tekel altında satılan alkollü içeceklerin yasal satışı için etil oranının %59 u geçmemesi gerekmektedir. Alkol tüketilirken ve tüketilen gecenin sabahı sonrası oluşan mide bulantısı, baş ağrısı, halsizlik hissi vücudun alkolle birlikte fazlaca sıvı kaybetmesi sonucu oluşan semptomlardır. Böyle küçük problemlerin çözümü alkol kullanırken yanında bolca su tüketilmelidir. Böylece akşamdan kalma hissi bertaraf edilebilir. Sürekli alkol kullanan insanın beynindeki ödül mekanizması gelişir. Ayrıca alkol kandaki hemoglobin değerini düşürür. Kanın daha açık renkte olmasını sağlar. Alkol, vücuttan bir ay gibi bir sürede çıkmaktadır. Sarhoşluk etkisi, etil alkolün ağızdaki bezler ve farklı organeller sonucu emilip kana karışması sonucu oluşan durumdur.

 

Etil alkol hayatımızın her yerinde karşımıza çıkar. Medikal, tarım, içki vb. üzerine bir çok alanda kullanılan etil alkolün farklı üretim koşullarında elde edilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu