Gündem

Dünya Ülkelerindeki Tuhaf Yasalar

Her ülkenin kendine has kanunları, anayasaları vardır. Bu kanunlardan bir kısmı okuyunca insanları hayrete düşürücü nitelikte tuhaf diyebileceğimiz uygulamalardır. Bu yasaların ülke hükümetlerince ne denli takip edildikleri bilinmemektedir. Fakat kanunların bir kısmının uygulanamaz ya da kontrol edilemez nitelikte oldukları göz önünde bulundurulduğunda, ülkelerin bu kanunları takip edebildiklerini söyleyemeyiz. Enteresan bilgiler kapsamında derlenen tuhaf kanunları aşağıda bulabilirsiniz.

 

 

Birleşik Krallık 

 

Birleşik Krallık’ta elinizde somon balığı ile fotoğraf çektirmeye kalkarsanız yandığınızın resmidir. 1968’de çıkan bir yasa ile elinde somon olan kişiler şüpheli olarak algılanır ve karşılığında hapis cezası dahi alabilirsiniz. Şüphelinin son derece açık bir tabir olduğunu düşündüğümüzde yolunuz düşer de Birleşik Krallık’a giderseniz elinizde somon balığı ile fotoğraf çektirmemenizi tavsiye ediyoruz.

 

İlgili Link: Yengeç Burcu Taşı Nedir ? Özellikleri

 

Birleşik Krallık’taki diğer bir tuhaf yasa ise; Thames bölgesinde doğada yaşayan tüm kuğuların Kraliçe’nin şahsına ait olduğunun kanunlarla sabitlenmiş olmasıdır. Bu ülkede kuğuları öldürmenin ya da onlara zarar vermenin ciddi yaptırımları var.

 

İrlanda 

 

İrlanda’da yer alan ve 1872 yılında çıkmış olan ruhsat kanununa göre halka açık yerlerde sarhoş olmak yasak olmasının karşılığında yüklü miktarda para cezası kesiliyor. Kesilen para cezasını ödemezseniz kendinizi kodeste bulabilirsiniz.

 

Amerika Birleşik Devletleri 

 

ABD’nin Wiskonsin Eyaletindeki eyalet kanunlarına göre hapishanedeki mahkumlara has tereyağı yedirmek zorunlu. Eğer tereyağının içinde katkı maddesi varsa yetkililere ciddi para cezaları kesiliyor. Hatta bu cezalar hapis cezasına dahi dönebiliyor.

 

Ohio eyaletinde, eyalet kanunlarına göre balıkları sarhoş etmek yasaktır. Kim ne maksatla böyle bir şey yapar bilinmiyor ama kanun uygulanmaya devam ediyor.

 

Yine ABD’de Florida eyaletinde bekar kadınların haftanın Cuma günlerinde paraşütle tek başına atlamalarını kanunlar yasaklıyor.

 

Hindistan 

 

Hindistan’da evli erkek ve kadının yasak aşk yaşaması durumunda çok farklı bir yaptırım var. Böyle bir durumda bayana hiçbir yaptırım uygulanmazken erkek ağır işkenceye maruz bırakılıyor.

 

Fransa 

 

1910 yılında çıkan bir kanuna göre insanların garlarda öpüşmesi yasaklanmış. Bunun sebebi olarak da Fransa hükumeti öpüşen insanların trenlerin gecikmesine sebep olduğunu düşünüyor.

 

Ülkede bulunan domuzlara hiçbir şekilde Napolyon ismi verilemiyor. Bu ismin verilmesi ciddi anlamda para ve hapis cezası gerektiriyor. Bu kapsamda ülkede George Orwell’in Yazmış olduğu “hayvan çiftliği” kitabını okumak da yasak.

 

 

İspanya 

 

İspanya’nın kuzeyindeki bazı şehirlerde hayat kadınlarının güvenlik maksadıyla üzerilerine giydikleri elbiselere fosforlu ışıklar taktırmak zorunludur. Kanuna muhalif hareket eden hayat kadınlarına ciddi anlamda hapis cezası dahi verilebiliyor.

 

İtalya 

 

Milano şehrinde eğer hasta değilseniz ya da cenazeye gitmiyorsanız sokakta suratınız asık yürümeniz kanunlarla yasaklanmış. Düşünüldüğünde kötü bir kanun olduğu söylenemeyen uygulama, bir nevi insanların zorla mutlu görünmelerini sağlıyor.

 

Avustralya 

 

Avustralya’nın Viktorya şehrinde patlayan ampulün yerine yenisini takamıyorsunuz. Böyle bir kanunun neden çıkarıldığı bilinmiyor. Yine aynı şehirde bayanların Pazar günü öğleden sonra pembe renkli iç çamaşırı giymeleri kanunlarla yasaklanmış.

 

Singapur 

 

Singapur’da eğer doktor tarafından raporla izin verilmediyse sokakta sakız çiğnemek yasak. Çiğnerim ben diyorsanız 500 $’ın üzerinde para cezası ödemeyi göze almanız gerekir.

 

Brezilya 

 

Brezilya’da eşek ve atların arkalarına bez bağlanmadan dışarıda dolaştırılması kanunlarla yasaklanmış durumda.

 

Japonya 

 

Japonya’da ne derece takibi yapılıyor bilemiyoruz fakat erkeklerin bel ölçülerinin 78.74 cm’den, kadınların bel ölçülerinin ise 88.9 cm’den fazla olması yasak.

 

İsviçre

 

İsviçre’de apartmanda oturan maliklerin gece 10’dan sonra sifon çekmeleri yasak. Söz konusu kanuna muhalif edildiği apartmanda oturanların şikayetleri üzerine tespit edilirse ciddi para cezası kesiliyor.

 

Her ülkenin kendine has kanunları, anayasaları vardır. Bu kanunlardan bir kısmı okuyunca insanları hayrete düşürücü nitelikte tuhaf diyebileceğimiz uygulamalardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu