GündemGenel

Çuha Çiçeği

Yaşam alanlarında kullanılan ve oldukça estetiksel görünümlerin oluşmasını sağlayan Çuha Çiçeği, iç mekan bitkileri kategorisi içerisinde yer alır. Çuha çiçeği, doğada birçok tür ve renge sahip olan çiçek türlerinden bir tanesidir. Son zamanlarda yoğun ilgi gören Çuha çiçeği, bulunduğu ortamlarda özel bakım ister.

Ilıman iklimi seven ve saksıda yetiştirilmeye uygun olan Çuha çiçeği, aynı zamanda soğuk havanın aktif olduğu ortamlara da uyum sağladığından birçok insan tarafından tercih edilir. Farklı tür ve desenlere sahip olan çiçek, özellikle ev ve ofislerin vazgeçilmezleri haline gelmiştir. Ayrıca güzel bir hediyelik çiçek türü olarak da tercih sebebi olmaya başlamıştır. Bu yönüyle de kişilerin ihtiyacını karşılar niteliktedir.

İlgili Link: Erguvan Ağacı

Çuha Çiçeği Nedir, Faydaları Nelerdir?

Evlerde veya bahçelerde çiçeklerin olması hoş grünümlerin ortaya çıkması için en ideal seçimler arasında yer alır. Bahçeli bir evde kış mevsiminde de birbirinden güzel çiçekler ekilip yetiştirilebilir. Rengârenk görünümleri ve farklı desenleri ile gözleri kamaştıran Çuha Çiçeği, en çok aranan çiçek grupları arasında yer alıyor. Genellikle sarı renkte tercih edilen Çuha, ortlama 20- 25 santimetreye kadar büyüyebiliyor. Sonbahar mevsimind eekimi yapılabilen çiçek, kış mevsiminin dondurucu soğuklarına da oldukça dayanıklı olması sebebi ile birçok insanın tercih sebebi oluyor. Bahçelerde yetiştirilen bitki, aynı zamanda ev ortamında da uygun koşullar sağlandığından saksı içerisinde de yetiştirilebiliyor. Çuha çiçeği, içerisinde Gamma Linonenik Asid bulundurduğundan birçok ilacın yapımında da kullanılıyor.

Renk renk ve desen desen güzel görünüme sahip olan Çuha çiçeği, aynı zamanda birçok faydasını da görebilmek mümkündür. Çuha Çiçeği baş ve miren ağrılarında, uykusuzluk sorunlarının giderilmesinde, stres, kaygı ve gerginlik durumlarında, grip, nezle gibi hastalık durumlarının en aza indirilmesinde, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltma, kan şekeri olan kişilere destek, felç, kalp krizi gibi ani yakalanabilecek hastalıkların riskini düşürmede, cilt yüzeyinde oluşan sivilce ve siyah noktaların yok olmasında, basur sorunu olanlarda ve özellikle menopoz döneminde olan kadınların stres durumlarını rahatlatmakta oldukça etkilidir.

Çuha Çiçeği Nerede Yetişir?

Çuha Çiçeği Nerede Yetişir

Kış mevsimlerini cıvıl cıvıl renkleri ile neşelendiren Çuha çiçeği, hem görselliği hem de dayanıklılığı ile bahçelerin güzelleşmesinde en iyi seçimler arasında yer alır. Çuha çiçeği uzun süreli kullanıma sahip olduğundan, bahçe veya saksıda uzun yıllar yaşayabilir. Halk arasında on iki ay çiçeği olarak da bilinen Çuha, anavatanı Çin olarak bilinir. Fakat hemen hemen tüm iklim koşullarına uyum sağlayan çiçek, ülkemizde de her yerde yetiştirilmeye uygundur.

Çuha çiçeğinin güzel görünümlerinin yanı sıra kokusu da karakteristik özellikler ile uyum sağlar. Bahçede yetiştirilmeye uygun olan çiçek, balkon saksılarında da uzun süre yaşamalarının yanı sıra ev içerisinde çok dayanmazlar.

Çuha Çiçeği Yağı Nedir?

Genellikle sarı renkte bulunan ve geceleri açan Çuha çiçeği, öncelerde sadece kök için yetiştirilmiş olsa da faydaları araştırıldıktan sonra tohumları da kullanılmaya başlanmıştır. Bu anlamda yapılan Çuha Çiçeği Yağı, çiçeğin tohumlarından elde edilir.Çuha çiçeğinin içerisinde bulunan gamalinolenik asit, oluşturulan yağın ağrı kesici özelliğe sahip omega- 6 yağ özelliğini taşımasına neden olmuştur. Çuha çiçeği yağının genellikle akne, diyabetik nöropati, orteoporoz, sedef hastalığı, adet öncesi sendromlar ve romatoid artrit olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinir. Bu yönüyle pek çok insan tarafından tedavi amacı ile kullanılıyor.

İlgili Link: Ardıç Ağacı ve Özellikleri

Çuha Çiçeği Yağı Faydaları

Çuha Çiçeği Faydaları

Çuha çiçeği yağının insan sağlığı açısından birçok faydasının olduğu uzmanlar tarafından açıklığa kavuşturulmuştur. Bu anlamda noraljik ağrıların tedavisinde, menopoz dönemlerinde sıcak uygulamalarda, MS hastalığının ilerleme hızını yavaşlatmakta, kan pıhtılaşmalarının engellenmesinde tercih edilir.

Ayrıca cildin genç kalmasında, sivilce ve aknelerin engellenmesinde, iltihaplı egzama tedavilerinde, PMS semptomlarında, kolesterolün düşürülmesinde, vücütta görülebilecek zararlı toksinlerin yok olmasında da kullanıldığı görülür. Bunun yanı sıra doğurganlığın artmasında, stres ve depresyon durumlarında, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, uyku sorunlarında, yorgunluk durumlarında ve kilo kontrollerinde kullanılan ve oldukça etkili olan bitkisel ilaç grupları arasına yer alır.

Çuha Çiçeği Bakımı

Çuha çiçeği kişinin isteğine göre tohumdan veya fide olarak alınıp yetiştiirlmek üzere istenilen ortama ekilebilir. Tohumdan üretilen Çuha çiçeği, zaman alacağından sabır isteyen bir durumdur. Bu sebep ile Çuha Çiçeği, genellikle fide olarak alınıp ekilir. İç mekânlarda Çuha çiçeği yetiştirilmek istendiğinde öncelikle ona uygun yaşam ortamı oluşturulmalıdır. Bu anlamda çiçeğin konulacağı yerin güneş alması gerektiği gibi güneşin çiçeğe doğrudan etki etmemesine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda şiddetli rüzgarların etkilemediği balkon gibi açık mekanlarda ekimin yapılması ve çiçeğin yetiştirilmesinde başlangıç için en iyi noktalardan bir tanesidir.

Çuha çiçeği, geniş alanlardan hoşlanmadığı gibi çok büyük saksılardan da memnun kalmaz. Öyle ki fidenin bulunduğu saksnın en çok 1 boy büyüğü tercih edilirken, saksı altında suyun akabileceği deliklerin olmasına da dikkat edilmelidir. Çuha çiçeğinin güzle yetişmesi için toprak seçiminin torf olması avantajlı olacaktır. Torf toprak sayesinde sağlıklı yetişen çiçek, toprağı da çok sıkı olmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Fidenin veya tohumun toprağa kavuşması ile birlikte mutlaka can suyu verilmelidir. Ayrıca Çuha Çiçeğinin sulama sıklığı da toprağa bakılarak anlaşılır. sulama yapmadan önce çiçeğin toprağının tamamen kuruduğundan emin olunmalıdır. Çuha çiçeğinin toprağı nemli iken tekrar sulamak çiçeğe zarar verebilir. Bunların yanı sıra Çuha çiçeğinin yılda 1 kez toprak ve saksı değişimin yapılması yeterli olacaktır. Bakımında dikkat edildiği sürece Çuha çiçeği, uzun yıllar kalır ve bulundukları mekanı renklendirirler.

Çuha çiçeği eklem veya baş ağrılarının giderilmesinde yağ olarak tercih edilebilir. Ağrının bulunduğu bölgeye birkaç damla dökülerek masaj yapar gibi ovalama işlemi yapılması yeterli olacaktır. Ayrıca saç bakımı için de uygun olan Çuha çiçeği, kullanılan saç şampuanı içerisine 2 damla koyulabilir. Saç diplerine masaj hareketleri ile yedirilen yağ, bol su ile mutlaka durulanmalıdır. Cilt yüzeyinde de etkisini gösteren yağ, kullanım sonrasında ılık su ile yıkanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu