Botoks Nedir? Neden Yapılır?
Vücudunuzda Clostridium Botulinum yararlı bakteriyi laboratuar ortamında dikkatli ve özverili bir şekilde üretip yüz kırışıklarını yok etmek, yüz gerdirmek ve aşırı terlemelerinin önüne geçilmesi amacıyla uygulanan tıbbi müdahalelere botoks denir. Yüzde kırışık olması bayanlar için can sıkıcı olabiliyor. Teknolojinin ilerlemesiyle de güzellik alanında da teknolojik gelişmelere başlanmıştır. Bunların başında da botoks gelmektedir. Yüzde var olan sinir uçlarına zarar vermeden ulaşarak salgılanmasının önüne geçilir. Botoksta uygulandığı alanda tam anlamıyla etki gösterir. Vücuda hiçbir etkisi yoktur. Ter bezleri ile sinir damarlarına etki ederek aşırı terlemenin de önüne geçilmiş olur.
Botoks Nasıl Yapılır?
Clostridium Botulinum bakterisi laboratuar ortamında oluştuktan sonra botolimun toksini adı verilen hücreye işlem uygulanır. Bu hücrenin seyrelmesi beklendikten sonra direk nöromüsküler yapıya enjekte edilir. Cerrahi müdahale gerektiği için botoks uygulanacak hastaya lokal anestezi uygulanır. Böylelikle işlem sırasında hasta ağrı sızı hissetmez. Daha sonra uygulanacak alanı bakımını ve temizlenme işlemi yapıldıktan sonra ince uçlu iğne yardımıyla derinin altına enjekte edilir. Bu cerrahi müdahale yapılacak işleme göre 15 ile 25 dakika arasında sürer. Tedavinin etkisi ise 4 günü bulabilir. En ufak bir hata ya da bolomin toksininin fazla kullanılmasından dolayı ölüme ya da yüzdeki hücreleri öldürmeye kadar gidebilir.
Botoksun Yan Etkileri Nelerdir?
Her tedavi de olduğu gibi botoksta da yan etkileri oldukça fazladır. Cerrahi müdahale olduğu için deride kızarıklık, ağrı, kaşıntı veya deri döküntü yaşamak, şiddetli baş ağrı ve kusma, yiyeceklerden tat alamama, güç kaybı, yutma zorluğu, hayal görme, güçsüzlük, konuşma ve görmede kayıp, unutkanlık, vücut kaslarında zayıflık, göz kapağına hüküm yapamama gibi belirtiler varsa mutlaka doktorla irtibata geçmeniz gerekir. Ayrıca botoksun nereye uygulandığında çok önemlidir. Çünkü uygulanan alandaki tepkimeler normal olabilir. Örneğin ağız kısmına uygulandığı takdirde dudaklarda şişlik, tat alamam, yemek yiyemem, kaşıntı, kızarık, ağrı bunlar normaldir. Yan etkisiyle karıştırılmamalıdır.
Botoksun Avantajı Nedir?
Botoks avantajları nedir sorunusun cevabını verecek olursak; Yüzdeki oluşabilecek her türlü kırışık, göz kapaklarının sarkması, gözaltı torbası gibi sorunları kısadan çözme olanağına yarar sağlar. Aşırı terleyen ve bunlardan rahatsız olan kişilerinde kurtarıcı çözüm olur. Maliyeti azdır. Uzmanlık gerektiği için doktorlar yapar. Vücudunuzda yara oluşmaz. Botoks olurken zaman kaybı yaşanmaz. Hızlı ve kesin sonuç alınır. Ağrısı sızı hissetmeden günlük yaşantınıza çok rahat bir şekilde dönebilirsiniz.
Botoks Tehlikeli Mi?
Botoks yaparken dikkatli olunmaz ise tehlikeli olur. Zararlı bakteriyi alıp laboratuar ortamında üretilerek açıya çıkan Clostridium Botulinum bakterisi yanlış kullanım sonucu yüzde yapı değişikliğine sebep olur. Eğer vücudu hassas ve bağışıklığı iyi olmayan hastalarda ise can kaybına neden olur. Bundan dolayı dikkatli, bir şekilde uygulanması gerekir. iyi bir hastanede ve hijyenik ortamda tedavi uygulanması gerekir. Bu kurallarla dikkat edildiği takdirde tehlike içermez.